Lege controversată în Turcia privind sacrificarea câinilor vagabonzi

Instanța supremă a Turciei a respins o cerere de anulare a unei legi litigioase menite să controleze populația de câini vagabonzi, dar despre care iubitorii de animale se tem că va duce la ucideri în masă.

Câinii vagabonzi din Turcia împart societatea în două. O lege ar putea ucide mii de câini

Instanța supremă a Turciei a respins, zilele trecute, o cerere de anulare a unei noi legi controversate, menită să scoată milioane de câini vagabonzi de pe străzi, despre care criticii au spus că ar putea duce la uciderea în masă a animalelor.

Principalul partid de opoziție a solicitat răsturnarea legislației care a fost adoptată anul trecut, argumentând că aceasta încalcă drepturile animalelor și dreptul la viață, scrie independent. 

Curtea Constituțională a decis însă că prevederile sunt valabile din punct de vedere juridic și că acestea vor continua să fie puse în aplicare. Zeci de activiști pentru drepturile animalelor s-au adunat în apropierea Curții Constituționale pentru a presă instanța să abroge legea, ținând în sus afișe cu „anulează legea plină de sânge” și strigând sloganuri antiguvernamentale.

Câți câini fără stăpân sunt în Turcia?

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat că în țară se află aproximativ patru milioane de câini fără stăpân, care umblă liberi atât în zonele urbane, cât și în cele rurale.

Potrivit unui raport emis de Asociația pentru Străzi Sigure și Apărarea Dreptului la Viață, organizație ce susține înlăturarea câinilor vagabonzi de pe domeniul public, 65 de persoane și-au pierdut viața începând cu anul 2022 din cauza atacurilor provocate de aceștia, inclusiv cazuri care implică copii.

Citește și: Animale dispărute recent din cauza omului – 10 specii pierdute în ultimii 100 de ani

Ce impune legea

Legea impune municipalităților să strângă câinii fără stăpân și să-i mute în adăposturi unde ar urma să fie vaccinați, sterilizați și sterilizați înainte de a-i pune la dispoziție pentru adopție. Câinii care suferă de dureri, sunt bolnavi în stadiu terminal sau prezintă un risc pentru sănătatea oamenilor ar fi eutanasiați.

În martie, ministrul de Interne al Turciei s-a angajat să introducă legea în urma decesului unui copil mic în această lună. Într-un videoclip pe rețelele de socializare, Ali Yerlikaya a spus: „Fie vor face treaba asta, fie voi folosi orice autoritate pe care mi-o dă legea la maximum”.

Rana El Selci, în vârstă de doi ani, a murit după ce a fost atacată de mai mulți câini vagabonzi în orașul turc Konya. Moartea ei a stârnit un nou strigăt cu privire la numărul de câini fără stăpân care cutreieră străzile și peisajul rural din Turcia.

Oamenii au protestat în stradă

Iubitorii de animale s-au opus cu tărie legii, temându-se că aceasta ar duce la sacrificarea pe scară largă sau că câinii vor ajunge în adăposturi pline de boli și supraaglomerate.

Ei și-au exprimat îngrijorarea cu privire la modul în care municipalitățile aflate în dificultate financiară ar asigura finanțare pentru construirea adăposturilor suplimentare. Ei se tem că, în loc să aloce resurse pentru îngrijirea câinilor fără stăpân, unele primării ar putea recurge la eutanasia lor sub pretextul bolii.

Măsuri propuse pentru a stopa problema câinilor vagabonzi din Turcia

Pentru a face față problemei câinilor vagabonzi din Turcia, autoritățile au propus o nouă măsură care reprezintă o variantă mai blândă a unei inițiative anterioare controversate. Inițial, planul prevedea ca toți câinii fără stăpân să fie capturați, plasați în adăposturi și, dacă nu erau adoptați într-un interval de 30 de zile, să fie eutanasiați. Această propunere, care nu a fost trimisă spre dezbatere în parlament, a provocat un val de indignare publică.

Activiștii pentru drepturile animalelor au criticat dur inițiativa, considerând că ar fi echivalentă cu o exterminare în masă a animalelor neadoptate, potrivit unei relatări publicate de euronews.com.

În varianta revizuită, prezentată recent de Abdullah Guler, un parlamentar de frunte din cadrul partidului de guvernământ, se prevede ca animalele să fie ridicate de pe străzi și duse în adăposturi, unde vor fi supuse procedurilor de sterilizare și castrare. Numai câinii care prezintă semne de rabie, manifestă un comportament agresiv și nu pot fi reabilitați ar urma să fie eutanasiați, a explicat Guler.

De asemenea, propunerea revizuită impune autorităților locale responsabilitatea de a extinde și îmbunătăți infrastructura adăposturilor existente. În paralel, populația va fi încurajată să adopte câinii plasați în aceste centre, în încercarea de a reduce numărul animalelor fără stăpân într-un mod uman și controlat.

Citește și: De-a dreptul revoltător! Un amstaff a fost abandonat și legat de un copac, lângă Chiajna

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!