O creatură bizară din adâncuri, cu doi paraziți cu codițe, a fost filmată de cercetători VIDEO

O creatură bizară din adâncuri, cu doi paraziți cu codițe, filmată de cercetători. sursa foto Schmidt Ocean Institute

O creatură bizară din adâncuri, cu paraziți cu codițe, a fost filmată de cercetători. O expediție științifică în apropierea Insulelor South Sandwich, lângă Antarctica, a surprins imagini tulburătoare cu paraziți copepode hrănindu-se din capul unui pește de adâncime din specia rattail.

Într-o înregistrare distribuită de Schmidt Ocean Institute pe Facebook, două copepode — mici crustacee — pot fi observate atașate de fiecare parte a capului peștelui gazdă. Sacii lungi cu ouă care le atârnă în spate creează impresia că peștele are două codițe.

Creatură bizară din adâncuri, cu doi paraziți cu codițe

„Se hrănesc cu sângele și fluidele gazdei, folosindu-se de părțile bucale asemănătoare unor răzuitoare, care sunt înfipte în mușchii peștelui”, a explicat James Bernot, biolog evoluționist la Muzeul Național de Istorie Naturală Smithsonian, într-un e-mail pentru Live Science. Bernot nu a participat la expediție.

Imaginile au fost capturate la o adâncime de 489 de metri în timpul unei misiuni de cercetare a fundului oceanic și biodiversității din Insulele South Sandwich, un lanț de 11 insule vulcanice subantarctice din sudul Oceanului Atlantic.

Copepodele aparțin speciei Lophoura szidati și au fost identificați pe capul unui pește din genul Macrourus, se precizează în postarea de pe Facebook.

Peștii din genul Macrourus sunt cunoscuți sub numele de grenadieri sau rattails datorită capului mare și cozii subțiri. Ei trăiesc în apele reci ale Oceanului Atlantic de Nord și Sud, precum și în Oceanul Sudic din jurul Antarcticii, la adâncimi cuprinse între 400 și 3.185 de metri.

Paraziții din adâncurile apelor

Cunoștințele despre paraziții peștilor de adâncime din apele antarctice sunt limitate, însă L. szidati este unul dintre cei mai întâlniți paraziți care infestează speciile de Macrourus din această zonă.

L. szidati face parte din familia Sphyriidae. Femelele acestei specii folosesc părțile bucale pentru a pătrunde în corpurile diferitelor specii de pești și se hrănesc cu țesutul muscular al acestora.

„Aceste copepode sunt mezoparaziți, ceea ce înseamnă că sunt parțial în interiorul și parțial în afara gazdei,” a explicat Bernot. „În videoclip, capătul anterior este înfipt în pește, în timp ce partea mijlocie și posterioară a corpului parazitului rămâne la exterior.”

Mulți paraziți copepode trec prin mai multe stadii în ciclul lor de viață și își găsesc gazda în faza larvară. Larvele minuscule pătrund în pielea gazdei, încep să se hrănească și trec prin metamorfoză, dezvoltând structuri specializate de prindere care îi mențin ancorați de gazdă pe măsură ce cresc.

În imagini, fiecare parazit poartă câte o pereche de saci cu sute de ouă.

„Copepodele sunt surprinzător de buni părinți pentru nevertebrate,” a adăugat Bernot. „Ei poartă ouăle în saci atașați de corp până când acestea eclozează în larve nauplius înotătoare, care vor trece prin mai multe stadii larvare până când își vor găsi propria gazdă.”

Deși se cunosc puține lucruri despre ciclul de viață și durata de viață a acestor paraziți, se crede că ei rămân atașați permanent de pește și trăiesc câteva luni, crescând de la dimensiuni microscopice.

„Chiar și după moartea parazitului, fragmente ale capului înfipt pot rămâne în corpul gazdei pentru mulți ani,” a mai precizat Bernot, citat de livescience.com.

Citește și: Descoperire șocantă a cercetătorilor în fosa oceanică Atacama – creatura marină rară care a evoluat în condiții extreme

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!