6 descoperiri din Amazon: de la orașe pierdute la misterioșii „câini-fantomă”

|Andreea Nicole |
A beautiful shot 6 descoperiri din Amazon de la orașe pierdute la misterioșii „câini-fantomă”. sursa foto freepik.comof a pond in the middle of a forest

6 descoperiri din Amazon: de la orașe pierdute la misterioșii „câini-fantomă” din adâncurile pădurii amazoniene. La începutul acestui an, un oraș antic uriaș a fost descoperit în Amazon, schimbând complet ceea ce știau cercetătorii despre istoria populațiilor care au trăit acolo.

Amazonul este unul dintre ultimele mari sălbăticii ale planetei, întinzându-se pe teritoriul a nouă țări din America de Sud. A fost o sursă de mistere și legende timp de secole și adăpostește creaturi otrăvitoare, orașe pierdute și chiar un râu care fierbe.

6 descoperiri din Amazon: creaturi mortale


Bazinul Amazonului găzduiește o varietate de creaturi otrăvitoare. Există peste 100 de specii de broaște cu săgeți otrăvitoare, cel puțin 17 specii de șerpi veninoși, și alte animale periculoase precum păianjenul rătăcitor brazilian, scolopendra uriașă amazoniană și țiparul electric.

Săptămâna aceasta, cercetătorii în faună sălbatică de la Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia din Brazilia au anunțat descoperirea unei noi specii de broaște otrăvitoare.

Descoperită în părți încă izolate ale junglei, Ranitomeya aetherea – o broască albastră cu picioare arămii și pete pe cap – măsoară doar 15 mm în lungime. Această creatură mică, dar periculoasă, este una dintre cele două specii de Ranitomeya descoperite în ultimul deceniu, potrivit the-sun.com.

Orașe pierdute în Amazon


La începutul anului, un oraș antic uriaș a fost descoperit în Amazon, schimbând radical viziunea cercetătorilor despre populațiile precolumbiene din zonă. Ascuns timp de mii de ani sub vegetația deasă, orașul pierdut conținea case și piețe, conectate prin rețele întortocheate de drumuri și canale.

Deși cercetătorii știau de existența unor orașe montane, precum Machu Picchu din Peru, se credea că oamenii trăiau doar nomad sau în așezări mici în jungla joasă. Situat în regiunea Upano, în estul Ecuadorului, orașul este acum considerat cel mai vechi descoperit în Amazon.

„Este mai vechi decât orice alt sit cunoscut în Amazon”, a declarat profesorul Stephen Rostain, director de cercetare la Centrul Național pentru Cercetare Științifică din Franța.

„Avem o viziune eurocentrică asupra civilizației, dar această descoperire arată că trebuie să ne schimbăm ideea despre ce înseamnă cultură și civilizație.”

Arheologii cred că orașul a fost construit acum aproximativ 2.500 de ani și a fost locuit timp de până la 1.000 de ani. Numărul exact de locuitori este greu de stabilit, dar se estimează că ar fi fost zeci de mii, poate chiar sute de mii.

Antoine Dorison, coautor al studiului alături de Rostain, a spus:

„Aceasta schimbă modul în care vedem culturile amazoniene. Majoritatea oamenilor își imaginează grupuri mici, probabil goi, trăind în colibe și curățând terenuri – dar acest oraș arată că strămoșii lor trăiau în societăți urbane complexe.”

„Câini-fantomă” din Amazon


Zvonurile despre un câine cu urechi scurte ce mișuna prin Amazon i-au nedumerit ani la rând pe oamenii de știință. Atât de mult încât aceștia i-au dat porecla de „câine-fantomă”.

Acești câini sunt atât de rari încât chiar și localnicii care trăiesc toată viața în Amazon s-ar putea să nu fi văzut vreodată unul. Dacă ai noroc să vezi unul, probabil va fi la sud de râul Amazon și la est de Munții Anzi.

Ceea ce se știe astăzi li se datorează în mare parte biologului și medicului veterinar Renata Leite Pitman, care a avut chiar unul în grijă. În 2009, Pitman a auzit de un pui de câine cu urechi scurte vândut unui exploatator forestier într-o piață.

Cumpărătorul s-a răzgândit după ce animalul a început să mănânce găinile vecinilor – și i l-a predat lui Pitman. Puiul, numit Oso (care înseamnă „urs”), atrăgea alți câini cu urechi scurte în timpul plimbărilor prin pădure alături de Pitman. Aceste plimbări le-au permis oamenilor de știință să observe pentru prima dată interacțiuni între exemplare ale speciei.

S-a descoperit că acești câini mănâncă carne și pește, dar și o varietate de fructe, precum nuci de Brazilia, açaí de pădure, semințe de breadnut și eggfruit. Deși rari, „câinii-fantomă” joacă un rol important în răspândirea semințelor multor plante și arbori.

Râul care fierbe


Shanay-Timpishka – cunoscut și ca „râul care fierbe” – nu este locul ideal pentru o baie. Cu temperaturi de 98-110ºC, Shanay-Timpishka poate provoca arsuri grave în doar câteva secunde. Apa fierbinte, aflată în Amazonul peruvian, își are originea în activitatea geotermală subterană.

Șerpi-monstru


Anaconda verde este considerată regina pădurii tropicale. Adesea supranumită „Regina Amazonului”, această specie de șarpe poate atinge lungimi de până la 8,8 metri. Dar la începutul acestui an, cercetătorii au descoperit că ceea ce se credea a fi o singură specie de anacondă verde este, de fapt, compusă din două specii distincte, care s-ar fi separat în urmă cu aproape 10 milioane de ani.

Deși arată identic, cele două specii sunt foarte diferite genetic, conform unui studiu care a durat 17 ani. Diferențele ADN-ului sunt de până la 5% – spre comparație, diferența dintre oameni și rudele noastre primate este de aproximativ 2%.

Oamenii de știință propun clasificarea celor două astfel:

  • Anaconda verde nordicăEunectes akayima
  • Anaconda verde sudicăEunectes murinus

Citește și: Prădătorul antic cu trei ochi era „diferit de orice animal viu de astăzi”

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!