10 alimente pentru oameni pe care le pot mânca şi pisicile

Nutriţia este foartă importantă nu doar pentru noi, oamenii, ci şi pentru necuvântătoare. Întrucât aceasta reprezintă elementul de bază al sănătăţii, este foarte important să îi acordăm atenţia cuvenită, de fiecare dată.

În plus, nutriţia stă adesea şi la baza fericirii animăluţelor noastre, mai ales că satisfacţia lor se rezumă la foarte puţine lucruri: alimentaţie corectă, somn relaxant şi joacă.

Dacă vorbim despre felinele noastre, este un pic mai complicat, deoarece ele se găsesc adesea strâmbând din nas, reamintindu-ne cât de simandicoase sunt. Dacă nu mai ştiţi ce să îi daţi de mâncare minunatei creaturi, vă recomandăm câteva dintre alimentele pe care probabil le aveţi în casă, făcând parte din dieta dumneavoastră!

Somon afumat – Somonul afumat este considerat chiar şi de felinele noastre pretenţioase o delicatesă. Acesta este bogat în acizii graşi Omega 3, ulei natural care ajută la menţinerea sănătăţii blăniţei, a pielii şi a perniţelor. Cu toate acestea, somonul trebuie consumat în cantităţi moderate, deoarece conţine nitrat de sodiu, ca parte a procesului de afumare.

Spanac – Sărac în calorii şi conţinând aproape toate tipurile de vitamine şi minarale, spanacul este ocazia ideală de a-i oferi felinei şi verdeţuri. Deoarece conţine acid oxalic, care interferează cu absorbţia calciului, se serveşte cu moderaţie, de obicei tocat mărunt. Dar aveţi grijă: se recomandă ca felinele care au probleme cu rinichii să evite spanacul, deoarece acesta conţine oxalaţi de calciu ce alcătuiesc cea mai comună piatră la rinici.

Sardine – Oricum ar fi, congelate sau conservate, sardinele sunt o sursă bogată de proteine şi de Omega 3. Înainte de a fi consumate, se recomandă să fie tăiate în bucăţele mici, pentru ca felina să nu se înece. Nu necesită un efort atât de mare şi, cu siguranţă, pisicuţa vă va aprecia foarte mult.

 


Supă de vită sau de pui
– Una dintre cele mai mari provocări la care sunt supuşi stăpânii felinelor este să le convingă pe acestea să bea apă – majoritatea beau foarte puţină, în timp ce altele nu beau deloc. Sfatul nostru ar fi să le oferiţi supă de vită sau de pui, deoarece este hidratantă, gustoasă şi conţine foarte puţine calorii. În plus, aceste supe sunt soluţia idelă şi pentru pisicile care au pietre la rinichi, consumul ridicat de lichide fiind principalul tratament împotriva acestei boli.

Afine – Afinele sunt bogate în atioxidanţi şi în vitamina C. Pisicile le adoră congelate şi, având dimensiuni atât de mici, sunt ideale pentru micuţele feline.

 


Pepene galben
– Pepenii galbeni sunt o sursă bogată de vitamina A şi D, conţinând, de asemenea, flavonoide, care protejează organismul de acţiunea radicalilor liberi. Pepenele se poate consuma congelat sau se poate face piure, dacă felina nu prea se dă în vânt după textura acestuia.

Brânză
– Majoritatea pisicilor adoră brânza, lucru ce nu poate decât să ne bucure. Acesta este bogată în calciu şi proteine. Aveţi însă grijă la cantitatea oferită, deoarece acest aliment este bogat în grăsimi şi sare.

Mazăre – Proaspătă sau congelată, mazărea este bogată în fibre, vitamina A şi vitamina C. Anumite mâncăruri special create pentru pisici chiar conţin acest aliment. Dacă pisica dumneavoastră nu a încercat până acum acest aliment, introduceţi-l treptat în dietă:  prima dată în mâncarea pe care o consumă adesea, după care puteţi să îi daţi doar mazăre proaspătă. Îi va plăcea, cu siguranţă!

Drojdie inactivă (nutritivă) – Drojdia inactivă (tulpină a bacteriei Saccharomyces Cerevisiae) este diferită de drojdia de bere. Aceasta este spalată şi uscată cu căldură, pentru a fi dezactivată, şi se găseşte în magazinele naturiste sub formă de fulgi sau pudră de culoare gălbuie. După cum îi spune şi numele, aceasta este bogată în nutrienţi: complexul de vitamina B (mai puţin B12), acid folic, seleniu, zinc şi proteine. Dacă pisicii nu îi place gustul, adăugaţi-l treptat în mâncarea ei. Se va obişnui, până la urmă. Atenţie să nu confundaţi drojdia inactivă cu drojdia folosită la gătit, pentru că cea din urmă este toxică pentru pisici!

Gălbenuşul de ou – Ouăle constituie o bogată sursă de proteine pentru pisici. Galbenuşul de ou de gaină, cel mai uşor de procurat, conţine toţi acizii grasi esenţiali şi aminoacizii necesari pentru o nutriţie sănătoasă, pe lânga faptul că este bogat în vitamine şi conţine minerale. Când se simte nevoia adăugării unei completări în dieta pisicii, gălbenuşul de ou de găină este întotdeauna o soluţie sigură si al cărei gust este în general apreciat de pisici. Nu se recomanda albuşul, mai ales cel crud, deoarece conţine un aminoacid care inhibă absorbţia de vitamina H şi, în plus, servit crud poate genera probleme digestive.

Dacă vreţi să ştiţi şi 10 alimente pentru oameni pe care le pot consuma şi câinii, nu ezitaţi să citiţi articolul nostru.

Sursa: Modern Cat
 

Distribuie articolul pe:

Cauți sau oferi servicii pentru animale? Aici găsești anunțuri dedicate adopțiilor, vânzării și cumpărării de animale, accesorii, hrană și servicii veterinare. Fie că ești în căutarea unui nou prieten blănos sau ai produse și servicii de oferit pentru iubitorii de animale, această secțiune este locul perfect pentru tine!