Tusea de canisa - Traheobronsita canina

Tusea de canisa - Traheobronsita canina

canisaTusea de canisa este o afectiune inalt contagioasa, cu exprimare respiratorie, ce afecteaza cainii de toate varstele. Dupa cum ii spune si numele, cainii ce vin in contact cu aglomerari de animale sunt cei mai susceptibili, insa nici patrupedele de companie nu sunt ocolite. Tusea de canisa este similara cu gripa la om: se raspandeste usor prin aer si provoaca simptome usoare care pot dura pana la cateva saptamani. Chiar daca doar in cazuri exceptionale, traheobronsita infectoasa poate pune in pericol viata cainelui, boala nu trebuie neglijata si orice stapan de caine ar trebui sa instituie masuri preventive.

Etiologie

Tusea de canisa este determinata de un cocktail de agenti patogeni. Cel mai frecvent incriminat este Bordetella bronchiseptica, insa alaturi de aceasta bacterie mai pot fi intalniti si:  virusul parainfluentei, virusul maladiei Carre, adenovirusul canin de tip 2, micoplasme, ciuperci si alte bacterii.

Vaccinul polivalent administrat catelusilor reuseste sa protejeze animalul impotriva majoritatii agentilor patogeni incriminati in tusea de canisa. Cu toate acestea, riscul inca exista, intrucat Bordetella nu este inclusa in acest vaccin.

Transmitere si factori de risc

Tusea de canisa se transmite prin  aerosoli sau prin obiecte contaminate. Calea aeriana asigura o circulatie rapida si eficienta a microbilor. Cainele se va imbolnavi prin contact direct sau pur si simplu prin apropierea de un alt caine bolnav. Omul poate fi si el responsabil, prin purtarea pe haine sau incaltaminte a agentilor patogeni, contractati prin contactul cu un caine bolnav.
    
Tusea de canisa se transmite cel mai usor in aglomerarile de animale: adaposturi pentru animale, expozitii, canise, pensiuni canine, scoli de dresaj, parcuri pentru caini. Alti factori de risc sunt: igiena deficitara, ventilatia excesiva sau, in contrabalanta, cea insuficienta,  temperaturi scazute, stres nutritional. Cainii fara stapan, cei nevaccinati, puii, cainii batrani sau cei cu un sistem imunitar slabit sunt cei mai predispusi la a dezvolta traheobronsita infectioasa.

Simptome

Primele manifestari ale bolii apar la 2-14 zile de la expunere. Boala se manifesta bening, fara alterarea apetitului sau a activitatii fizice. Tusea este principalul simptom: este seaca, apare in crize, descrisa de stapani “ca si cum un obiect ar bloca tractul respirator al cainelui”. In majoritatea cazurilor, infectia este localizata la nivelul cailor aeriene superioare. Daca infectia evolueaza inspre plamani, atunci mai pot aparea semne precum: scurgeri nazale transparente, purulente sau verzui si conjunctivita. In unele situatii mai grave, pot aparea si febra, letargia, lipsa apetitului sau pneumoniile.

Chiar daca animalul pare in continuare activ, la efort intens tusea se intensifica, iar cainele poate avea dificultati in respiratie. De asemenea, tusea poate fi provocata doar prin atingerea traheei (adesea cand cainele trage in lesa). Fumul de tigara poate intensifica tusea.

Cu cat cainele este diagnosticat mai rapid si cu cat tratamentul este aplicat mai repede cu atat animalul se recupereaza mai bine si sunt evitate formele grave ale infectiei.

Tratament

Paleta de agenti aptogeni fiind foarte vasta, se  va instaura un tratament antibiotic cu spectru larg, dar si unul antiviral. Infectia difuzata spre bronhii este mai dificil de tratat. Antitusivele nu se administreaza decat in cazul tusei neproductive. La multe animale simptomele dispar in 2-3 saptamani, chiar si fara aplicarea unui tratament. Chiar daca semnele dispar, cainele este in continuare purtator  si poate raspandi boala in urmatoarele saptamani. La animalele cu un sistem imunitar deficitar sau la cele care au dezvoltat o forma avansata a bolii, infectia poate dura pana la cateva luni.

Preventie

In prezent, exista un vaccin numit generic “impotriva tusei de canisa”. In fapt este un vaccin cu aplicare intranazala, impotriva bacteriei Bordetella, principalul agent incriminat in aceasta infectie. Vaccinul nu ofera protectie de lunga durata. El se administreaza cainelui inainte cu 7- 10 zile de a intra in contact cu un numar mare de caini (inaintea expozitiilor sau inainte de a fi dus la un adapost, pensiune, dresaj etc).

Vaccinul obligatoriu, polivalent, administrat cateilor  tineri, protejeaza si el impotriva tusei de canisa.

In general, tineti cainele la distanta de animale aparent bolnave, evitati aglomerarile, asigurati un igiena optima a tarcului sau locului unde traieste cainele, oferiti o alimentatie echilibrata.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro