Transfuzia de sânge la câini şi pisici

Transfuzia de sânge la câini şi pisici

Transfuzia de sange salveaza vieti, iar mai nou, si animalutele noastre se pot bucura de aceasta sansa. Acum este folosita si in Romania aceasta practica medicala si tot mai multe cabinete veterinare ofera acest serviciu salvator. Ba mai mult, la acest moment exista si in tara noastra o banca de sange pentru animalele de companie. Ca si in medicina umana, donatorii de sange sunt foarte putini si de aceea extrem de apreciati. Fara ei, transfuzia de sange si sansa la o noua viata nici nu ar mai exista.

Cand este necesara transfuzia de sange?

Sangele inseamna viata si orice alterari ale parametrilor sai normali pot insemna sfarsitul pentru caini sau pisici. Animalele ce au suferit hemoragii masive cauzate de traumatisme sau accidente de masina sunt principali beneficiari ai transfuziilor. Apoi mai poate fi vorba de pacienti cu neoplasme (cancere), intoxicatii cu otrava de rozatoare, anemii acute sau cronice, boli autoimune sau alte afectiuni.

Uneori se transfuzeaza sange complet, alteori sunt necesare doar componente sangvine cum ar fi plasma sau plachetele. Pentru a descompune sangele in elementele sale constitutive este necesara o aparatura mai sofisticata, de care nu beneficiaza orice cabinet veterinar.


Conditii de eligibilitate pentru donatori

Donatorii canini sau felini trebuie sa fie clinic sanatosi si cu vaccinarile la zi (dar nu cu 10-14 inainte de donatie). Deparazitarile interne si externe trebuie sa fie facute si sa nu existe niciun tratament in derulare. Femelele gestante sau cele care au nascute nu pot dona sange. Cainii trebuie sa fie prietenosi, cooperanti. La caini, greutatea minima a donatorului este 25 kg, iar la pisici 4,5 kg.

Cat si cum se recolteaza?

Caini sunt asezati culcat in pozitie laterala pe o masa fara a fi necesar sa fie tranchilizati. In schimb, pisicile sunt de regula anesteziate, deoarece coopereaza mai dificil cu personalul medical. Unui caine i se recolteaza 450 de ml de sange, iar unei pisici maxim 60 de ml.

Recoltarea se face din vena jugulara, care este cel mai usor de prins, dar uneori si din vena cefalica ce strabate membrul anterior. Locul punctiei este ras. Recoltarea se face cu un ac subtire cu care se inteapa o singura data pentru a nu leza vasul de sange, iar sangele este stocat intr-o punga sau o siringa ce contine anticoagulant. Depozitarea se face la rece.

Animalul donator are de suferit?


In timpul recoltarii animalul nu va simti nimic, cel mult o intepatura la inceput. Dupa donare, in zona punctiei ramane o vanataie si o usoara inflamatie. In rest, animalul va primi multa apa si o mancare hranitoare si odihna in prima zi de la recoltare, apoi cursul vietii se va derula normal.

Cat de des poate dona un animal?

Recoltarea unei cantitati mari de sange in timp scurt duce inevitabil la anemie. De aceea, se recomanda ca un donator sa nu fie folosit mai des de o data la 3 luni. Intr-un sistem in care donatorii sunt numerosi, animalele sunt chemate si mai rar.

Voi fi platit pentru donatie?


In mod firesc, donatia este o actiune benevola pentru care nu se ofera banii. Insa multe cabinete veterinare, pentru a incuraja donarea de sange, ofera diverse servicii medicale gratuite animalelor donatoare (vaccinari, deparazitari etc). Donarea de sange trebuie sa fie in primul rand o actiune filantropica; puneti-va in locul stapanilor disperati care isi vad animalul stingandu-se din viata in mainile lor.

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro