Tot ce trebuie să ştii despre îngrijirea papagalului nimfă

Tot ce trebuie să ştii despre îngrijirea papagalului nimfă

Papagalii nimfă sunt unele dintre cele mai populare păsări cu statutul de animale de companie, dar acest lucru nu înseamnă că sunt neapărat foarte uşor de îngrijit –au şi ele nevoile lor specifice.

De mai mult de un deceniu, nimfele se menţin pe locul 1 în America, în topul cele mai populare păsări de colivie. Cu talentul lor de a însufleţi şi înveseli orice casă, nimfele sunt iubite deopotrivă de copii, de părinţi, de bunici şi chiar de oamenii care nu stau foarte bine la capitolul sănătate.

Cu toate acestea, înainte de adopta un papagal nimfă trebuie să aveţi în vedere câteva ponturi cu privire la îngrijirea acestuia:


Nimfele sunt creaturi care ţin la ritualurile lor – Nimfele ţin foarte mult la respectarea programului de hrană şi de curăţenie. Respectarea unui orar va face ca nimfei să îi crească încrederea în îngrijitori. Locuinţa ideală trebuie curăţată zilnic, iar apa şi mâncarea trebuie să fie mereu proaspete. Prietenii noştri, papagalii nimfă, dezvoltă rapid infecţii de la apa murdară şi de la hrana stricată. De asemenea, respectarea unui program de somn – de 12 ore, chiar şi în week-end – va face ca nimfa să îşi păstreze sănătatea şi starea de fericire.

Orice schimbări în cadrul cuştii sau al locului în care aceasta este pusă trebuie făcute treptat. Schimbările bruşte se pot dovedi supărătoare pentru pasăre, aşa că aveţi grijă de jucăriile ei, de recipientul din care bea apă, de oamenii sau de păsările de care ea s-a ataşat!

Nimfele sunt păsări sensibile – Exceptând cazurile în care îşi apără teritoriul, nimfele  devin agresive atunci când sunt extrem de speriate. Că sunt hrănite cu mâna sau de părinţii lor, nimfele trebuie tratate uşor, cu calm, gentil şi trebuie să li se vorbească delicat, pentru crearea unei relaţii strânse. Câştigarea încrederii se face treptat. Atunci când nimfele se simt în pericol, sâsâie precum şerpii, îşi desfac aripile şi îşi ridică creasta, pentru a părea mai mari şi mai periculoase. De asemenea, nimfa poate deveni morocănoasă când nu beneficiază de somnul necesar, de vitamine sau de timp petrecut în afara coliviei. Papagalii nimfă sunt cunoscuţi că având ocazional teamă de întuneric, iar acest lucru îi poate face să se rănească. Pentru a rezolva problema se recomandă mutarea lor într-o cuşcă mai mică pentru a nu mai avea spaţiu în care să rănească, dar şi permiterea luminii să intre printr-un spaţiu cât de mic.

Nimfele produc praf de pene – Nimfele sunt dintre speciile de papagali care produc cea mai mare cantitate de praf de pene. Praful albicios, uşor de observat pe coliviile colorate sau pe mobilă închisă la culoare, provine de la penele îmbătrânite care încep să se tocească pe margini, dar şi de la teaca de cheratină în care cresc penele noi şi care se descuamează în particule fine. Împreună cu grăsimea pe care papagalii o întind pe pene să se protejeze de ploaie şi frig, praful de pene are rolul de a proteja penajul de umezeală. El joacă rolul pudrei de talc care absoarbe picăturile de apă de pe pene şi puf, păstrând pasărea uscată şi caldă. Totodată, pudra aceasta, care acoperă în întregime corpul păsării, pare să fie o barieră pentru bacteriile şi microbii care atacă pielea. Pentru un control al prafului, este bine ca pasărea să aibă recipiente largi din plastic cu apă să se spele frecvent, camera să fie zilnic aerisită şi să se facă regulat curat în casă: spălat pe jos, şters praful de pe mobilă şi de pe geamuri, aspirarea coliviei sau spălatul sub un duş fierbinte.

Schimbările hormonale afectează atât masculii, cât şi femelele –Hormonii de creştere transformă nimfele din păsări vesele şi pline de viaţă în păsări agresive, ce ciupesc alte păsări, obiectele din jur şi chiar oameni (deci, nu o luaţi personal). Şi masculii devin agresivi chiar şi cu îngrijitorii jos, atunci când sunt gata de reproducere. Dar trebuie să ştiţi că aceste faze sunt temporare. Odată ce hormonii se întorc la nivelul normal, şi nimfa se reîntoarce la comportamentul afectuos.

Nimfele pot fi dresate la orice vârstă – Deşi o nimfă pui poate fi mai uşor de dresat, nu înseamnă că la maturitate nu se poate face acest lucru. Sunt frecvente cazurile în care papagalul nimfă şi-a schimbat comportamentul în bine chiar şi la maturizare, dacă atunci a început să fie îngrijit şi să simtă iubire din partea îngrijitorilor. Poate că va dura ceva până când o nimfă matură va câştiga încrederea stăpânului, dar cu perseverenţă şi răbdare relaţia va ajunge acolo unde trebuie.

Sursa: Petcha

Foto: HD FreeWallpaper 

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro