Test IQ pentru caini

Test IQ pentru caini

Test IQ canin

Aceste teste pot fi facute cu usurinta, atata timp cat ele nu reprezinta nici pe departe un factor de stress pentru caini ci din contra, ei vor crede ca totul este o joaca si vor participa cu entuziasm. Testele sunt separate, nu este nevoie sa fie respectata o ordine anume sau sa fie facute in aceeasi zi (cu exceptia testelor 7 si 8, care vor fi facute unul dupa altul). In cazul in care cainele este agitat, ar fi bine sa avem langa noi o persoana care sa ne ajute. Cainele testat poate fi din orice rasa, singura conditie este varsta acestuia care trebuie sa fie mai mare de 1 an; persoana care testeaza cainele va fi stapanul sau, intre cei doi trebuind evident sa existe o legatura stransa (trebuie sa aiba cainele de cel putin 3 luni), cainii de apartament fiind mai potriviti decat cainii de curte, caz in care legatura caine / stapan imbraca alte aspecte. Pe intreaga durata a testelor cainele trebuie sa fie relaxat, sa se simta confortabil, si in nici un caz nu vom ridica vocea, nu il vom certa.


Testul 1. Acest test ne va arata capacitatea cainelui de a observa anumite gesturi, si de a le asocia cu o actiune ulterioara. Traind in acelasi habitat cu stapanul sau, cainele ajunge sa inteleaga anumite gesturi ale acestuia, mimica fetei, expresii si cuvinte des utilizate, sunete.Pentru test vom alege o ora la care cainele nu este obisnuit sa iasa afara. Este important sa nu ii vorbim cainelui, il asteptam in tacere sa se apropie. In momentul in care suntem siguri ca ne priveste, ne indreptam spre locul in care se afla deobicei lesa si zgarda si le ridicam, fara a ne indrepta insa spre usa.


1. Cainele se duce spre usa sau vine vesel catre stapan - 5 puncte
2. Cainele nu a reactionat; stapanul se va duce spre usa si se va opri. Cainele vine vesel la usa - 4 puncte
3. Cainele nu a reactionat; stapanul pune mana pe clanta si o apasa cu zgomot; Cainele vine spre usa - 3 puncte
4. Cainele nu a reactionat nici de aceasta data, dar a fost atent - 2 puncte
5. Cainele nu a fost atent - 1 punct


Testul 2. Este un test prin care cainele rezolva o problema simpla. Pentru aceasta vom alege o bucata de carne, sau orice alta mancare este pe placul cainelui, si 3 cani goale. Ii aratam mancarea, il lasam sa o adulmece, dupa care o ascundem in fata lui sub una din cani. Incet, inversam canile intre ele, incurajam cainele sa gaseasca mancarea si il cronometram.


1. Cainele adulmeca si gaseste mancarea sub cana in mai putin de 5 secunde - 5 puncte
2. Mai putin de 15 secunde - 4 puncte
3. Mai putin de 30 de secunde - 3 puncte
4. Mai putin de 60 secunde - 2 puncte
5. Cainele a incercat sa adulmece, dar nu a gasit cana - 1 punct
6. Cainele nu a aratat nici un interes - 0 puncte


Test 3. Un test de atentie si de observare a spatiului inconjurator. In momentul in care cainele este afara, schimbam aranjamnetul mobilei intr-o camera cu care cainele este obisnuit. (Aducem scaune in pus, schimbam locul unei mese, scoatem un fotoliu, etc.) Cel putin 5 obiecte artrebui sa fie noi in camera, sau sa aiba locul initial schimbat. Lasam cainele sa intre si il cronometram.


1. Cainele observa ceva nou in camera, si incepe sa adulmece lucrurile noi si sa exploreze "noul spatiu" in mai putin de 15 secunde - 5 puncte
2. In mai putin de 30 secunde, 4 puncte
3. In mai putin de 1 minut, 3 puncte
4. Cainele priveste in jur precaut, dar nu exploreaza nimic - 2 puncte
5. Cainele nu pare interesat - 1 punct


Testul 4. Avem nevoie de un prospo mare de baie, o patura sau o haina veche. Cainele trebuie sa fie treaz si activ. Il aratam prosopul si il lasam sa il miroasa. Cu o iscare rapida dar blanda, ii infasuram capul si greabanul cu prosopul, si il cronometram.


1. Cainele se elibereaza in mai putin de 15 secunde - 5 puncte
2. Mai putin de 30 de secunde - 4 puncte
3. Mai putin de 1 minute - 3 puncte
4. Mai putin de 2 minute - 2 puncte
5. Cainele nu a reusit sa se elibereze - 1 punct


Test 5. Este un test de verificare a gradului de percepere a mimicii al cainelui. Cand cainele se afla la mai mult de 2 metri de noi, si se odihneste sau este atent in alta parte. Stam tacuti si asteptam sa se uite la noi. Cu un gest larg ii zambim si ne uitam direct spre el, fara sa ii spunem nimic.


1. Cainele vine imediat spre noi dand din coada - 5 puncte
2. Cainele vine spre noi fara sa dea din coada - 4 puncte
3. Cainele se ridica, dar nu vine spre noi - 3 puncte
4. Cainele se indeparteaza in alta directie - 2 puncte
5. Cainele nu a reactionat - 1 punct


Test 6. Testul este asemanator cu testul 2 dar are un grad mai mare de dificultate. Avem nevoie de un prosop mic, sau de o carpa de bucatarie. Luam o bucatica de mancare si i-o aratam cainelui. Il lasam sa o miroasa indeaproape. Asteptam 5 secunde, in care cainele va trebui sa ne priveasca atent, o punem pe podea si o infasuram cu prosopul. Asteptam reactia cainelui si cronometram.


1. Ia mancarea in mai putin de 15 secunde - 5 puncte
2. Mai putin de 30 de secunde - 4 puncte
3. Mai putin de 1 minut - 3 puncte
4. Mai putin de 2 minute - 2 puncte
5. Incearca sa o ia, dar nu reuseste - 1 punct
6. Nu este interesat - 0 puncte


Testul 7. Un test de memorie pe termen scurt. Stam cu cainele intr-o camera, si ii aratam un biscuite. Il lasam sa il miroasa, si in timp ce ne priveste, asezam mancarea intr-un colt, asigurandu-ne ca ne vede. Dupa care scoatem cainele si il plimbam afara. Ne intoarcem in camera, il eliberam din lesa si cronometram.


1, Cainele se duce direct la biscuite - 5 puncte
2. Cainele adulmeca in zona respectiva, si gaseste biscuitele - 4 puncte
3. Cainele adulmeca prin toata camera si gaseste biscuitele - 3 puncte
4. Cainele adulmeca prin toata camera, dar nu gaseste biscuitele in mai putin de 45 de secunde - 2 puncte
5. Cainele nu incearca sa gaseasca biscuitele - 1 punct


Testul 8. Testul se face imediat dupa cel anterior. Se repeta testul la fel, dar biscuitele este pus in alta parte. Cainele este scos apoi pentru o perioada mai lunga, 5 - 10 minute.


1. Cainele se duce direct la biscuite - 5 puncte
2. cainele se duce spre locul in care biscuitele a fost plasat la testul 7 - 4 puncte
3. Cainele adulmeca in regiunea in care se afla biscuitele, si il gaseste - 3 puncte
4. Cainele adulmeca prin camera si il gaseste in mai putin de 45 de secunde - 2 puncte
5. Cainele adulmeca prin camera dar nu il gaseste in mai putin de 45 de secunde - 2 puncte
6. Cainele nu este interesat - 0 puncte


Testul 9. Un test prin care se testeaza abilitatile cainelui. In functie de dimensiunile acestuia si de rasa, vom alege un obiectde mobilier (o masa, masuta, canapea, etc) astfel incat cainele sa isi poata vara nasul si sa adulmece, sa poata sa traga cu laba, darsa nu poata apuca cu gura. Vom utiliza aceeasi tehnica descrisa mai sus, cu biscuitele. Vom pune biscuitele sub obiectul de mobilier, astfel incat sa nu poata fi recuperat de caine decat tras cu laba.


1. Cainele trage cu laba biscuitele afara in mai putin de 60 de secunde - 5 puncte
2. In mai putin de 3 minute - 4 puncte
3. Incearca sa o ia cu laba, dar nu reuseste in mai putin de 3 minute - 3 puncte
4. Adulmeca si incearca sa o ia cu botul, fara a-si folosi labele - 2 puncte
5. Nu a facut nici un efort sa ia biscuitele - 1 punct


Testul 10. Un test de verificare a intelegerii limbajului. Cainele va fi legat in lesa, sau va fi tinut de o alta persoana. La circa doi metri in fata lui, il strigam pe toul cu care il chemam deobicei, dar folosind un alt cuvant, aleator ( de exemplu, frigider)


1. Cainele incearca sa vina spre noi - 5 puncte
2. Cainele este atent dar nu incearca sa vina. Il strigam iar, pe acelasi ton, dar folosind un alt cuvant (aragaz). Cainele incearca sa vina - 4 puncte
3. Cainele este atent in continuare, dar tot nu a incercat sa vina. Il strigam pe nume. Cainele incearca sa vina - 3 puncte
4. Cainele a fost atent cand l-am strigat, dar tot nu a venit. Il strigam a doua oara, si de data aceasta incearca - 2 puncte
5. Cainele nu a incercat deloc sa vina - 1 punct


Testul 11. Un test de dresaj, de verificare a capacitatilor de invatare a cainelui. Pentru acest test, cainele trebuie sa stie deja cateva comenzi de baza, cum ar fi sezi, culcat, la picior. In caz contrar, testul nu este relevant. In cadrul acestui ultim test, vom incerca sa invatam cainele comanda in fata. Aceasta este o comanda simpla, care i se da cainelui si aceasta va trebui sa se apropie de stapan, si sa stea in pozitia sezi, cu nasul pe genunchii stapanului. Vom avea nevoie te un buzunar plin cu "recompense", multe laude pentru caine si ...multa rabdare. Cainele va trebui sa poarte zgarda si lesa cu care este obisnuit sa iasa.


Mergand cu el la pas, ii dam comanda sezi, astfel incat sa se afle in stanga noastra. Ne indepartam cu un pas, si ne intoarcem cu fata spre el. Ii dam comanda in fata, lovind cu palma genunchii. In cazul in care cainele a venit, il asezam in pozitia sezi si il recompensam cu un biscuite si/sau il laudam. Daca doar este atent, il tragem incet de lesa pana se ridica si il conducem in pozitia dorita, recompensand-ul.
Se repeta exercitiul de 3 ori.


Dupa o scurta pauza, se repeta exercitiile anterioare, dar fara sa ne mai indepartam cu un pas si fara sa ne intoarcem cu fata spre caine. Dupa terminarea a inca 3 exercitii, facem o scurta pauza mangaind cainele. De abia de acum incepe testul.


Din aceeasi pozitie initiala, ii dam comanda in fata cainelui, si daca acesta vine in fata noastra primeste 6 puncte. Daca nu are nici o reactie sau daca are tendinta sa faca altceva, il ghidam in pozitia corecta ca in exercitiile anterioare, si il recompensam.


Se repeta exercitiul de inca 10 ori, dupa care testam cainele din nou. Daca raspunde comenzii, primeste 5 puncte. In caz contrar, se repeta de inca 10 ori, cu pauzele mentionate. Il testam din nou si in cazul in care executa comanda, primeste 3 puncte. Daca doar vine in fata noastra, fara sa stea in pozitia sezi, primeste 2 puncte. Cainele se ridica, dar nu vin ein fata noastra, in acest caz primeste 1 punct. Daca ramane in aceeasi poztie, nu primeste nici un punct.


Interpretarea rezultatelor:


54 de puncte, sau mai mult: Un caine exceptional, mai putin de 5% din cainii care efectueaza acest test ajung la aceasta performanta.
Intre 48 si 53: Un caine foarte inteligent.
Intre 42 si 47: Este un caine cu o inteligenta peste medie, capabil sa execute comenzile cu care majoritatea cainilor sunt obisnuiti.
Intre 30 si 41: Este un caine cu o inteligenta medie, care poate prezenta uneori probleme de adaptabilitate la situatii noi.
Intre 24 si 29. Cainele se afla sub nivelul mediu de inteligenta, dar poate aborda anumite situatii cu responsabilitate si devotament.
Intre 18 si 23. Cainele este dificil, are probleme in a executa diferite operatiuni elementare.
Sub 18: Cainele intampina mari probleme, si nu este in nici un caz un caine cu care sa puteti trai in liniste.
15 Comentarii
 • Lacey a scris la 07.10.2017 18:50:

  Catelusa mea Wolfdog saarloos Aleu a obtinut 54 de puncte! are sppirit de lup

  [Răspunde]
 • ion a scris la 12.08.2015 12:00:

  cainele meu e maidanez si a obtinut punctaj maxim si nici nu e dresat

  [Răspunde]
 • Anonim a scris la 07.01.2013 19:23:

  Maxim de puncte pt Zara malinois 1,6 luni.Interesante testele

  [Răspunde]
 • Anonim a scris la 04.07.2011 17:05:

  al meu a luat 52..... cel mai tare nu ?

  [Răspunde]
 • Anonim a scris la 02.07.2009 13:38:

  catelusa mea de un an si 4 luni rasa shih tzu a obtinut 47 puncte sunt f fericita!!!!!

  [Răspunde]
 • Anonim a scris la 02.07.2009 13:38:

  catelusa mea de un an si 4 luni rasa shih tzu a obtinut 47 puncte sunt f fericita!!!!!

  [Răspunde]
 • Anonim a scris la 06.12.2008 15:46:

  app..toto are 4 anishori :D

  [Răspunde]
 • Anonim a scris la 06.12.2008 15:46:

  app..toto are 4 anishori :D

  [Răspunde]
 • Anonim a scris la 06.12.2008 15:46:

  catelul meu TOTO a obtinut punctajul de 43 :D ...my trebe dresat oricum e un catel inteligent... :D va poopik, Ancy

  [Răspunde]
 • Anonim a scris la 06.12.2008 15:46:

  catelul meu TOTO a obtinut punctajul de 43 :D ...my trebe dresat oricum e un catel inteligent... :D va poopik, Ancy

  [Răspunde]
 • Anonim a scris la 09.11.2008 18:08:

  cainelui meu ia iejit 36:D:D:orikum sunt tari testele

  [Răspunde]
 • Anonim a scris la 21.07.2008 21:22:

  am sa fac si eu testul acesta cu cainele meu

  [Răspunde]
 • Anonim a scris la 27.06.2008 16:59:

  al meu le face fara sa fie dresat

  [Răspunde]
 • Anonim a scris la 20.06.2008 21:30:

  ce varsta trebuie sa aibe cainele cand ii fac acest test?

  [Răspunde]
 • Anonim a scris la 28.05.2008 19:13:

  sunt tari testele aste o sa incerc si yo q cainele meu

  [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro