Studiu: spune-mi ce culoare are blana pisicii tale, ca să îţi spun cât de agresivă e

Studiu: spune-mi ce culoare are blana pisicii tale, ca să îţi spun cât de agresivă e

Savanţii de la Universitatea Davis din California au descoperit că, în funcţie de culoarea blănii pisicii, putem spune cât de agresivă este aceasta. 

Pisicile sunt animale controversate: pentru unii felinele sunt animăluţe fidele, iar pentru alţii sunt nişte criminali răutăcioşi. Exista dovezi care sugerează că pisicile ne văd mai mult ca pe un mix între proprietarii care le permit să rămână într-un hotel destinat oamenilor, servitorii care le hrănesc şi pisicile cu un aspect foarte ciudat, care nu sunt capabile să vâneze.

În timp ce anumite pisici par a fi foarte relaxate în viaţa lor de zi cu zi, iar altele destul de iritabile şi agresive, savanţii au decis să studieze fenomenul şi să caute anumite dovezi care să explice cauzele care stau la baza acestor diferenţe.
 


O cercetare statistică publicată în Journal of Applied Animal Welfare Science face conexiuni între culoarea blănii unei pisici şi comportamentul agresiv al acesteia cu oamenii.
 
O echipă de experţi veterinari de la Universitatea Davis din California a adunat răspunsurile unui chestionar online. 1.274 de posesori de pisici au răspuns la întrebări cu privire la culoarea blănii pisicii, opiniile acestora despre agresivitatea pisicilor faţă de oameni, dar şi faţă de alte pisici, modul în care pisica îşi afişează comportamentele combative atunci când are de-a face cu oamenii şi alte pisici, precum şi modul în care pisicile lor s-au comportat la clinica veterinară. Agresivitatea a ocupat un loc fruntaş în clasament.
 
Studiile au demonstrat că felinele cu blana roşcată, alb-neagră şi cele gri-albe sunt mai agresive cu oamenii, în activităţile lor de zi cu zi şi în timpul vizitelor la medicul veterinar. Cele mai calme pisici sunt cele cu blana de culoare gri, negre, albe sau cele vărgate.

Cu toate acestea, corelaţia făcută între culoarea blănii pisicii şi comportamentul agresiv nu este una de tip cauză-efect. Nici agresivitatea nu influenţează culoarea blănii, nici vice-versa. Legătura dintre cele două  este numită de specialişti fenomenul “spandrel” (pereţii exteriori). În procesul de evoluţie, “spandrel” este o caracteristică fizică care apare ca un produs secundar al evoluţiei unei alte caracteristici. Deci, este posibil ca schimbările de culoare a blănii să fie un “spandrel”: un produs secundar evolutiv, un efect indirect de orice dispoziţie genetică spre a face pisica se fie mai agresivă.
 
Un experiment de reproducere a vulpii argintii a avut loc în Uniunea Sovietică în anul 1959. Încercările au avut, într-un final, succes. Savanţii au reuşit să determine vulpile să fie mai calme în prezenţa oamenilor şi le-au făcut mai uşor de îmblânzit.
 
Surpinzător, dar aceste reuşite au implicat şi studiul modificărilor fizice, culorii blănii, urechilor, cozii în aşa fel încât acestea să pară mai atrăgătoare pentru ochiul uman. Acest lucru s-a întâmplat, probabil, din cauza că aceste exemplare au fost selectate într-un mod nenatural, şi crescute pentru a produce urmaşi uşor de dresat.

Sursa: ILF Science

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro