Studiu: Păsările de la oraș sunt mai istețe decât cele de la țară

Studiu: Păsările de la oraș sunt mai istețe decât cele de la țară

„Viața la oraș influențează pozitiv cogniția, comportamentul și psihologia păsărilor”, susține o echipă de crcetători de la McGill University. Sau, altfel spus, păsările de la oraș sunt mai istețe decât cele de la țară.
 
Care este legătra între zburătoare și mediul lor? Se pare că păsările urbane s-au adaptat mediului, ceea ce le-a permis să exploateze resurse noi mai bine decît verișoarele lor de la țară.
 
Într-un studiu care a pus în evidență diferențe cognitive clare între păsările de oraș și de țară, cercetătorii au descoperit diferențe majore atât în capacitățile de rezolvare a problemelor (cum ar fi deschiderea unor rafturi pentru a obține mîncare) cât și în comportament (păsările de oraș s-au dovedit mai îndrăznețe decât cele de la țară).
 
Păsările asupra cărora s-a desfășurat studiul, împărțite fiind în două echipe, nu au primit doar sarcini de învățare asociativă. Li s-a testat și capacitatea de a rezolva probleme noi. Capacitatea de inovație la nou e considerată chiar mai importantă în sălbăticie decât învățarea asociativă.
 
“Am descoperit nu doar că păsările-“orășence” au capacități superioare în rezolvarea problemelor, dar au și un sistem imunitar mai robust. Știam că atât sistemul imunitar, cât și capacitatea de a rezolva probleme, sunt consumatoare puternice de enegie, și de aceea ne așteptam ca ca păsările să sacrifice una dintre însușiri în favoarea celeilalte. Dar ne-am înșelat”, a povestit unul dintre cercetători. 
 
Sursa: McGill.ca
Foto: Hepta.ro

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro