Sindromul polichistic renal la pisicile persane

Sindromul polichistic renal la pisicile persane

pisi persanaOrice stapan de Persana trebuie sa fie constient de existenta acestei boli ereditare. Conform studiilor, testelor, o pisica persana din trei este purtatoare sau dezvolta aceasta maladie. Testarea fiecarei pisici inainte de a fi introdusa la reproductie este obligatorie pentru a eradica afectiunea.

Ce este sindomul polichistic renal (PKD)?

Pentru prima data raportat in 1967, PKD este o afectiune genetica intalnita preponderent la pisicile din rasa Persana, precum si metisii acestora.  A mai fost diagnosticata si la pisici din rasele: Exotic Shorthair, British Shorthair, Himalayan si Scotish Fold; probabil tot din cauza incrucisarilor realizate cu pisici persane.

Afectiunea se prezinta sub forma unei multimi de chisturi, umplute cu lichid, uneori cu sange sau puroi, ce invadeaza testurile renale. Chisturile de dimensiuni mici sunt prezente in rinichi inca de la nastere. Pe masura ce pisica inainteaza in varsta si chistuile se maresc, ajungand sa submineze tesutul renal. Rinichiul nu mai poate functiona la parametri normali si se instaleaza insuficienta renala. Chisturile cresc lent astfel ca pisica nu prezinta semne de afectare decat tarziu in viata, in jurul varstei de 7 ani, sau chiar mai tarziu. Totusi s- au intalnit cazuri cand boala s-a instalat mai devreme, imediat dupa varsta de 3 ani, astfel ca nu poate fi prezis cu exactitate cat de rapid evolueaza maladia.

Cum se mosteneste?

Sindromul polichistic renal este determinat de o gena autosomal dominanta, astfel ca:
- orice pisica purtatoare a genei va fi afectata mai devreme sau mai tarziu de aceasta boala;
- orice pisica ce prezinta acest sindrom este purtatoare a genei si o poate transmite mai departe, chiar daca prezinta doar cativa chisti minori in rinichi;
- este suficient ca un singur parinte sa fie purtator al genei pentru ca urmasii sa fie susceptibili la a dezvolta maladia (50% pana la 100% dintre pui vor mosteni gena);
 imperecherea cu o pisica sanatoasa nu reduce sansele de a mosteni sindromul.

Semne si simptome

Desi toti puiutii se nasc cu chisturi deja formate in rinichi, semnele apar tarziu in viata. Pisica bolnava de sindrom polichistic renal foloseste litiera mai des si bea mai multa apa. Doarme mai mult si are tendinta sa fie mai mofturoasa la mancare. Lipsa apetitului si pierderea in greutate sunt frecvent intalnite la pisicile bolnave. In unele cazuri grave, ficatul si uterul sunt invadate de astfel de chisturi. Anemia, ataxia, hipertensiunea sau convulsiile pot insoti aceasta maladie.

Diagnosticare

PKD poate fi diagnosticat in doua moduri:

- prin teste genetice: care determina cu mare acuratete prezenta genei in ADN-ul pisicii. Recoltarea de sange sau raclarea cavitatii bucale sunt manopere care ofera materialul de testare.

- ecografie: scanarea cu ultrasunete a rinichilor ofera detalii imagistice despre prezenta chisturilor in aceste organe. In stadiile avansate ale bolii chisturile sunt usor de decelat, iar diagnosticul este pus imediat; la pisicile tinere, unde chisturile sunt mici ( de la 1 mm la 1 cm), este nevoie de un aparat performant si un medic specializat pentru a putea pune un diagnostic precis. Puii de pisica sub 10 luni sunt aproape imposibil de diagnosticat in acest fel, de aceea majoritatea crescatorilor de persane prefera testarea genetica.
Boala este atat de frecventa tocmai pentru ca primele semne de afectare apar tarziu in viata, cand pisicile au fost deja reproduse, iar gena transmisa mai departe. In unele state occidentale asociatiile feline nationale impun teste genetice la toate pisicile persane care urmeaza sa fie inmultite. Exemplarele depistate pozitiv sunt scoase de la reproductie. Doar in acest fel boala poate fi eradicata.

Tratament

Din pacate nu exista un tratament curativ pentru acest sindrom. Chisturile nu pot fi indepartate din rinichi si nici nu pot fi oprite din crestere. Mai devreme sau mai tarziu insufiecienta renala se va instala. Cand acest nefericit eveniment s- a produs, nu putem decat sa usuram munca pe care este nevoit sa o faca rinichiul. Fosforul si proteinele din dieta vor fi minimizate, pentru a scuti pisica de suferinte in plus. Se vor oferi suplimente de calciu pentru a echilibra raportul calciu- fosfor. Potasiul este scazut in aceasta afectiuni, fiind necesare suplimentari in dieta. Se va oferi medicatie pentru contracararea: insuficientei renale, a anemiei, a hipertensiunii si a sindromului dispeptic (greturi+ varsaturi).

Prevenire

Crescatorii de pisici persane sunt obligati sa isi testeze toate exemplarele inainte de a le introduce la reproductie. O pisica diagnosticata PKD- pozitiv ar trebui sterilizata. Doar pisicile persane sanatoase (PKD- negativ) ar trebui inmultite. Cu perseverenta si responsabilitate aceasta boala ar putea fi eradicata complet. Visam la un viitor in care nicio pisica persana sa nu mi sufere de aceasta maladie grava.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro