Sindromul colonului iritabil la câini

Sindromul colonului iritabil la câini

Sindromul colonului iritabil este o afecțiune care cauzează inflamarea mucoasei intestinale, de obicei o afecțiune cronică sau pe termen lung. Oamenii pot suferi de asemenea de această afecțiune neconfortabilă și dureroasă. În cazul în care câinele dumneavoastră face diaree sau are probleme digestive ce provoacă disconfort destul de des fără o altă cauză evidentă, acesta este posibil să sufere de sindromul colonului iritabil.
 
Câteodată nivelul de inflamare al colonului face dificilă digestia normală a mâncării provocând durere. Iritarea colonului poate fi cauzată de diverse motive medicale, dar poate fi declanșată și de stres. Deși sindromul colonului iritabil este dureros pentru câine și este important de tratat problema medicală ce poate sta la baza acestuia, sindromul colonului iritabil nu are legătură cu alte probleme gastrointestinale mai serioase.
 
 
Simptome
 
În primă instanță sindromul colonului iritabil la câini se manifestă ca o problemă digestivă. Această problemă poate apărea într-o varietate de moduri, deseori ca diaree persistentă, dar poate apărea și sub formă de constipație, balonare sau stări de disconfort general. Câinele poate fi foarte sensibil pe burtă, în zona stomacului, și poate fi nemulțumit atunci când este atins acolo pentru investigații. Câinele își linge într-un mod excesiv burta, sau stă într-o poziție neconfortabilă pentru a se uita la zona în care acesta simte durere. Sindromul colonului iritabil este o afecțiune cronică, ceea ce înseamnă că aceasta poate recidiva de mai multe ori de-a lungul vieții câinelui, dar simptomele pot să fie diferite.
 
Cauze
 
Deseori sindromul colonului iritabil nu are factori evidenți de declanșare, deși există o sumedenie de probleme care pot cauza episodul inițial și recidivează mai târziu. De regulă este vorba despre o eroare de comunicare între creier si sistemul digestiv, pe fondul stresului, scăderii imunității sau dereglărilor hormonale.
 
Câteodată stresul poate fi cauza apariției și reapariției sindromului colonului iritabil. Practic rezolvând problemele de stres și de anxietate ale câinelui dumneavoastră se pot minimiza efectele sindromului intestinului iritabil.
 
Alergiile sau intoleranțele la mâncare ce conțin ingrediente cum ar fi grâul, coloranții sau conservanții pot de asemenea să declanșeze episoade de sindromul colonului iritabil.
Boala poate  fi cauzată și de funcționarea problematică a intestinului gros cum ar fi constipația sau de faptul că animalul consumă hrană nepotrivită.
 
Episoade de sindromul colonului iritabil pot fi cauzate și de schimbări ale corpului în regularizarea sistemului digestiv sau de apariția unor anormalități.
 
Diagnostic
 
Pentru diagnosticarea corectă a câinelui dumneavoastră, acesta trebuie adus la veterinar și pot fi necesare teste mai detaliate pentru a stabili cu certitudine că este vorba de sindromul colonului iritabil. Se vor face teste de sânge, teste de sensibilitate la alergeni și se va cerceta amănunțit istoricul medical al câinelui.
 
Sindromul colonului iritabil poate fi deseori confundat cu o serie de alte afecțiuni care au simptome similare, cum ar fi infecții bacteriene, infestări cu viermi, colită sau alte anormalități ale intestinelor și este important ca aceste afecțiuni să fie eliminate în timpul diagnosticării.
 
 
Tratament
 
În general, tratamentul pentru sindromul colonului iritabil, poate fi făcut acasă după ce acesta a fost prescris de către medicul veterinar. Este important să programați mai multe consultații la medicul veterinar pentru evaluarea ulterioară a stării de sănătate a câinelui și verificarea eficienței tratamentului.
 
De cele mai multe ori simpla schimbare a dietei câinelui este tot ce este nevoie pentru a preveni sau minimiza șansele de a apărea episoade noi. Medicul veterinar poate recomanda o dietă specială bogată în fibre care va ajuta să fie menținută funcționarea normală a sistemului digestiv.
 
În cazul în care se descoperă că stresul este ceea ce declanșează sindromul intestinului iritabil, este important să se afle sursa acestei probleme și să se facă tot posibilul pentru ca nivelul de stres al câinelui să fie redus. Veterinarul vă poate furniza sfaturi pertinente despre cum se poate reduce stresul câinelui.
 
În cazul în care câinele dumneavoastră a avut deja un episod de sindromul colonului iritabil acesta este susceptibil la a recidiva, iar dumneavoastră ca stăpân va trebui să monitorizați constant starea de sănătate generală a acestuia. Se recomandă atenție deosebită la orice modificări ale consistenței scaunului câinelui sau la apariția oricărui alt simptom ce poate indica o recidivă, cum ar fi dureri de stomac sau probleme cu făcutul nevoilor.
 
Foto: Hepta.ro

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro