Sarpele de porumb - ingrijire si nutritie

Sarpele de porumb - ingrijire si nutritie

sarpe de porumbSarpele de porumb este o specie foarte rezistenta si putin pretentioasa, putand fi ideal pentru un crescator incepator. Totusi este un animal exotic si trebuie tinut cont de anumite particularitati atunci cand ne ocupam de el.

Vivariumul
Se foloseste un recipient din plexiglas preferabil, special destinat acestui scop. Un recipient de cel putin 80 de litri ar trebui pentru un exemplar de marime medie. Bineinteles ca in fucntie de talia sarpelui se adapteaza si capacitatea bazinului, iar mai spatios e intotdeauna mai bine. Aceste bazine din comert au si un capac, bine securizat. Serpii se pricep de minune la evadari, pe unde le intra capul trece si restul corpului, de aceea capacul trebuie sa se inchida perfect.
    
Asternutul
Ca si in multe alte cazuri si aici se isca dispute privind asternutul ideal. Fasiile de ziare sau de hartie sunt cele mai accesibile si cele mai ieftine. In plus cand se umezesc pot fi inlocuite cu usurinta. Totusi plumbul din ziar este daunator ochilor sarpelui. Multi specialisti evita acest tip de substrat. Talajul de pin sau scoarta maruntita de pin este unul din asternuturile cel mai adesea folosit. Este bun absorbant si se pot indeparta usor zonele murdare si inlocuite cu talaj curat. Serpii pot inghiti acest substrat si pot aparea probleme digestive, insa doar daca granulatie e foarte mare. Talajul de cedru este total interzis. In pet-shopuri gasiti talaj special pentru reptile, care nu e tratat cu pesticide sau alte chimicale. Mocheta tip gazon de interior sau exterior este o alta varianta de substrat. Da un aspect placut ambientului vivariumului. Din pacate cand se murdareaste trebuie schimbata, spalata si uscata. De aceea cel mai bine ar fi sa aveti doua bucati pe care sa le tot rotati, cand se spala una cealalta este intinsa in vivarium. Nisipul nu este recomandat deoarece este greu de curatat, iar materiile fecale stranse in el dezvolta bacterii daunatoare sanatatii sarpelui.

Decoratiunile
Sarpele de porumb necesita o ascunzatoare. Lasati imaginatia sa zburde atunci cand amenajati vivariumul si alegeti ascunzatoarea perfecta. Scoarta de copac, busteni putreziti, cutii de carton sau plastic, decoratiunile din comert, oricare pot deveni o ascunzatoare apreciata de sarpe. Este important ca aceasta sa fie pe masura sarpelui, sa aiba suficient spatiu in interior cat sa se incolaceasca. Substratul din talaj ofera si el adesea loc de ascuns, de aceea sa nu va mirati daca nu va vedeti sarpele. Sarpele de porumb este printre putinii serpi de companie care are nevoie si de ramuri sau bete de lemn pe care sa se urce. Daca optati pentru cele din natura, asigurati-va ca nu au fost tratae cu pesticide, ca sunt curate si dezinfectate. Lasate 15 minute in cuptorul incins la 300 de grade ar trebui sa le faca inofensive pentru sanatatea sarpelui. Batul poate fi asezat dintr-un colt intr-altul, pe diagonala recipientului sau in orice alt maniera, dar sa poata fi usor abordat de sarpe. Plantele de plastic pot oferi mai multa bogatie ambientului insa nu sunt esentiale.

Temperatura si lumina
Sarpele de porumb ca  si toate rudele sale isi regleaza temperatura dupa cea a mediului ambiant. Temperatura optima a vivariumului ar trebui sa fie intre 25 si 28 de grade Celsius. Ca sursa de caldura puteti folosi covorasele electrice speciale, pentru reptile sau cele de uz uman. Le amplasati sub recipient, insa doar sub jumatatea din baza acestuia. Reglati intensitatea la una suportabila, senzatia de caldura usoara cand puneti mana. In mediul natural serpilor le place sa alterneze temperatura astfel ca se muta de la soare, unde  cald, la umbra unde e temperatura mai scazuta. Si in vivarium aceasta alternanta de temperaturi trebuie sa fie prezenta, de aceea covorasul electric se pune doar sub jumatate de recipient. Astfel cand doreste sa se mai racoreasca sarpele se poate retrage pe partea fara covoras. Pietrele calde nu sunt recomandate deoarece nu sunt foarte stabile si nu intotdeauna reusesc sa faca fata, mai ales daca spatiul este foarte mare. Un termometru s afie mereu amplasat in interior in zona mai racoroasa, pentru un control optim al temperaturi in orice moment. Un bec incandescent poate fi folosit pentru a oferi caldura si lumina zonei de intins „la soare”. In rest alte necesitati de iluminare acesti serpi nu mai au.

Apa
Serpii beau apa si au nevoie de apa si pentru a face baie cateodata. Un vas putin adanc cu apa sa fie mereu prezent. Bolurile pentru caini sau pisici pot fi folosite in acest scop. In perioada naparlirii serpii intra in apa pentru a scapa mai usor de piele. Tot atunci este bine ca dumneavoastra sa stropiti zilnic sarpele cu un pulverizator. In rest  o data pe saptamana pulverizarea fina de apa asigura umiditatea propice.

Nutritia
Un sarpe de porumb adult mananca o data pe saptama sau la 10 zile, in fucntie de talia sa sau de cea a prazii. Prada trebuie sa fie maxim de 1,5 ori mai mare decat capul sarpelui. O prada prea mare este inghitita cu greutate si apoi regurgitata. Majoritatea crescatorilor recomanda soarecii pre-omorati celor vii. Trecand peste faptul ca este mai uman sa oferi un soarece omorat dintr-o singura lovitura, decat unul viu si sufocat incet de catre sarpe, hrana omorata este mai inofensiva si pentru sarpe. Un sarpe poate nu are chef sa manance atunci cand i se da hrana vie, iar soarecele sau sobolanul viu poate ataca sarpele, inversandu-se rolurile. Hrana pre-omorata congelata trebui lasata sa se dezghete lent, la temperatura camerei. Apoi cu o penseta cu brate mai lungi apucati soarecele de coada si i-l puneti sarpelui in fata, agitadu-l. Evitati sa ii hraniti direct din mana deoarece sarpele se ghideaza mai mult dupa miros si nu va face diferenta intre mana dumneavoastra si prada lui. Hrana ideala pentru serpii tineri sunt puii de soarece, roz, fara par.

Manipulare
Sarpele de porumb se "imblanzeste” destul de usor. Cu cat exemplarul este manuit mai de tanar cu atat accepta mai usor atingerea omului. Puii pot ciupi la inceput, insa obiceiul il uita repede  si nici nu este dureros. Cand apucati un sarpe faceti-o gentil, dar ferm, simetric. Capul nu trebui tinut imobilizat insa nici lasat sa atarne prea mult, nefiind comod pentru sarpe. Puii por fi lasati sa se plimbe in jurul mainii si printre degete. Sarpele de porum este mai rapid in miscari decat anaconda sau pitonul, insa daca observa ca nu i s edoreste raul se linisteste. Totusi atentie mare cand il luati prima oara in mana sa nu vi se strecoara repede printre degete si sa il scapati.

Naparlirea
Pe masura ce sarpele creste pielea devine tot mai stransa pe el, dedubt pielea noua este pregatita sa ii ia locul celei vechi. Cand se pregateste de naparlit sarpele isi schimba culoarea ochilor devenind alb-albastruie tulbure, iar culoarea pielii isi pierde din intensitate.
Cu o ingrijire optima sserpii de porumb pot trai mult si pot fi animale de companie ideale, care pot fi lasate fara ingrijorare singure acasa cand plecati in concedii.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


5 Comentarii
  • Eduard a scris la 05.10.2017 17:36:

    Am deja unul si imi place enorm de mult. Multumesc petru sfaturi. Acest site este de folos.

    [Răspunde]
  • ciobanu razvan a scris la 03.06.2016 09:56:

    si eu o sa-mi iau unul in curand si abia astept acum ma documentez despre el si asta a fost de foarte foarte mare ajutor multumesc mult faceti o treaba grozava tinetio tot asa

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 24.01.2014 10:52:

    Sunt din Sibiu si vreau un serpalau.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 21.02.2013 14:29:

    nu am putut transcrie pe fisa pentru ca mi se parea ca sarpele vine si imi sare in fata

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 01.02.2011 04:54:

    sant din timisoara si vreau si eu un sarpe..... cine ma poate ajuta?

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro