Sarpele de porumb - descriere

Sarpele de porumb - descriere

sarpe de porumbSarpele de porumb este una din cele mai apreciate specii de serpi tinuti pentru companie. Caracterul docil, dimensiunile reduse si coloritul atragator sunt calitati remarcate de din ce in ce mai multi pasionati ai animalelor exotice. Inainte sa discutam despre ingrijirea acestui sarpe, e momentul sa il cunoastem mai bine asa cum este el in mediul natural, pentru ca sa stim cu cine vom avea de-a face.

Denumirea stiintifica a acestei specii este Elaphe guttata si face parte din ordinul Squamata, familia Colubridae.  Acestia sunt serpi subtiri, de marime mica spre medie. Un exemplar adult atinge intre 1.2 si 1.5 metri, cel mai lung exemplar intalnit fiind de 1.82 metri. Numele popular se pare ca ar avea doua legende/origini. Prima face legatura intre desenul de pe abdomenul acestuia, model de tabla de sah, care seamana cu porumbul indian, acesta avand boabele de culoare neagra si portocalie dispuse intercalat. A doua istorisire merge in istorie, in urma cu cateva secole cand agricultorii isi depozitau porumbul intr-un fel de hambar, care atrageau rozatoarele. Rozatoarele la randul lor, fiind prada preferata a serpilor, ii atrageau pe acestia.

Coloritul si modelul de pe piele sunt cele care atrag cel mai mult la acesti serpi. Descris succint modelul este asemanator cu al zebrelor. Pete de un portocaliu, rosu sau maroniu aprins dispuse paralel pe un fond negru,maro inchis sau alb alcatuiesc desenul dorsal specific al sarpelui de porumb. Paleta de culori este mult mai larga datorita diverselor incrucisari facute de crescatori sau chiar de natura. Pe laterale in concordante cu petele de pe spate se afla alte pete de aceeasi culoare dar marime mai mica. Abdomenul cum spuneam are aspect de tabla de sah cu pete albe si negre regulate. Tineretul prezinta acelasi model ca si adultii insa culoriile sunt mai estompate.

Sarpele de porumb provine din sud-estul SUA, arealul cuprins intre statele New Jersey si Florida. Se gasesc in zone cu sol uscat si vegetatie abundenta. Padurile de pin sau cele mai aerisite, pajistile, zonele stancoase si chiar cladirile si dependintele abandonate constituie locuri unde se poate intalni sarpele de porumb. In principal este animal nocturn insa in functie de temperatura mediului isi poate modifica acest comportament. In zonele prea calduroase prefera amurgul si noaptea pentru a-si incepe activitatea, iar in regiunile cu nopti reci este activ in timpul zilei. Cand nu vaneaza se ascunde sub busteni, pietre sau in scorburi si vizuinele rozatoarelor. Este un excelent catarator, adesea urcandu-se in copaci pentru a vana.

Comportamental este un sarpe timid si calm, inofensiv pentru oameni. Ataca doar atunci  cand se simte amenintat. In tinuturile mai uscate, cand este agresat acest sarpe isi scutura coada rezultand un sunet asemanator cu cel al sarpelui cu clopotei. Desenul fiind asemanator, adesea necunoscatorii il confunda cu acest sarpe cu clopotei si de multe ori este ucis. In realitate este doar o victima nevinovata.

Sarpele de porumb este un constrictor, adica isi ucide prada prin asfixiere. Initial isi musca prada pentru a avea un punct fix, dupa care se infasoara in jurul ei lipsind-o de oxigen. Prada este apoi inghitita intreaga, de obicei cu capul inainte. Se intampla chiar ca prada sa fie inghitita vie. Un exemplar adult se hraneste cu rozatoare mici (soareci, sobolani), broaste sau soparle mici, precum si pasari, ouale acestora sau lilieci, atunci cand prefera sa vaneze in copaci. Puii se hranesc cu soparle sau broaste mici sau pui de soareci daca au ocazia sa descopere vreun astfel de cuib.

Reproducerea are loc primavara, cand se incalzeste afara, iar adultii isi incheie hibernarea. Masculul si femela se imperecheaza, apoi femela depune pana la 40 de oua, in scorburi, busteni putreziti sau locuri cu umezeala si caldura. Apoi femela paraseste cuibul pentru totdeauna. Peste 2-3 luni puii de 20-30 de cm, ies din oua. Si incep sa vaneze singuri. Din nefericire la randul lor pot constitui prada pasarilor, ratonilor sau sconcsilor.

Speranta de viata in libertate este de aproximativ 15 ani, iar in captivitate de pana la 23 de ani. Nu sunt o specie pe cale de disparitie sau protejata de legi stricte, insa se afla sub atenta supraveghere intrucat reducerea habitatului lor natural poate avea efecte negative asupra populatiei de serpi de porumb.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro