Reptilele - animale de casa

terrariumCe trebuie sa stim despre ingrijirea lor si conditiile pe care trebuie sa le asiguram

Reptilele sunt animale care se simt cel mai bine atunci cand sunt lasate in pace. Tulburari, precum lovirea sticlei de la terrarium, atingeri sau plimbatul dintr-o parte in alta, reprezinta foarte mult stres care le influenteaza in mod negativ sanatatea. De aceea trebuie sa le respectam nevoile. Scoaterea acestora din adapostul, din mediul lor unde se simt in siguranta ar trebui evitata pe cat posibil si efectuata doar in cazuri extreme.

Conditii corecte de viata
Conditiile corecte in care sunt crescute reptilele reprezinta premisa principala pentru sanatatea acestora. Mediul natural joaca cel mai important rol, astfel acesta trebuie amenajat in terrarium cu o precizie cat mai mare. Pe langa plantele naturale si ascunzatorile potrivite, temperaturile si umiditatea aerului sunt esentiale. Daca acestea nu sunt in conformitate cu mediul natural de unde provin animalele se poate ajunge la boli grave si chiar la moarte.


Hrana
Un aspect foarte important pentru sanatatea reptilelor este hrana sanatoasa. De aceea viitorul proprietar trebuie sa se informeze de ce fel de hrana are nevoie reptila pe care doreste sa o achizitioneze. Anumite specii au nevoie pe langa hrana de zi cu zi de un plus de vitamine si minerale. Hrana trebuie cumparata din magazinele de specialitate, astfel nu trebuie sa va faceti probleme in legatura cu calitatea acesteia.

In cazul erbivorilor trebuie sa fiti atenti ca plantele sa nu fie tratate cu diferite substante chimice, in special atunci cand le culegeti chiar dvs.

Observarea animalelor
Proprietarul trebuie sa examineze zilnic reptila. In mod ideal, acesta ar detine un fel de jurnal in care sa consemneze zilnic ce fel de observatii are cu privire la comportament, hrana, culoarea pielii, excremente...etc. Astfel eventualele probleme pot fi depistate din faza incipienta. Excrementele trebuie indepartate zilnic! In cazul in care pot fi observate modificari trebuie sa apelati numaidecat la un medic veterinar.

Majoritatea reptilelor nu au nevoie de vaccin, deaoarece acestea stau tot timpul in terrarium, iar astfel nu intra in contact cu alte animale. Vizitele la medic nu sunt necesare decat daca observati ceva ciudat in comportamentul sau pe pielea animalului.

Cat timp trebuie sa le acordam reptilelor?
In comparatie cu alte animale de companie timpul pe care trebuie sa il acorde proprietarul reptilei este delimitat, deoarece acestor animale le prieste daca sunt lasate in pace, daca le este respectata linistea. Reptilele reprezinta o companie potrivita pentru persoanele care nu isi petrec foarte mult timp acasa, care raman la birou pana tarziu, dar care cu toate acestea isi doresc un animal de casa. In cazul anumitor specii de reptile este posibil ca acestea sa ramana singure in casa cate 2-3 saptamani.

Timpul care trebuie acordat reptilelor variaza in functie de specia acesteia. In general trebuie verificate zilnic temperatura si umiditatea aerului din terrarium. Anumite specii au nevoie in fiecare dimineata de roua, care se “produce” cu ajutorul unei sticle din care sa stropim apa in interiorul adapostului. Este esential sa-i asiguram animalului apa proaspata. Anumite specii de reptile mananca o singura data pe zi, altele se descurca cu o anumita cantitate intreaga saptamana, iar in cazul anumitor serpi este bine sa faca pauze de cateva saptamani.

Din cand in cand terrarium-ul trebuie curatat, intervalul de timp variaza insa de la reptila la reptila. De exemplu in cazul serpilor este nevoie de o “curatenie generala” o data sau de doua ori pe an. In rest este de ajuns, ca in cazul altor animale, sa se indeparteze excrementele si resturile de mancare. In cazul tarantulelor nu este nevoie de curatarea terrariumului.

Foto: 1


ZooLand.ro

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro