Privirea de vinovat a câinelui este percepută greşit. Ce vrea să transmită, de fapt, acesta

Privirea de vinovat a câinelui este percepută greşit. Ce vrea să transmită, de fapt, acesta

13.03.2017

Părinţii câinilor cunosc foarte bine faţa ,,vinovată'' pe care animalul de companie o face atunci când ştie că a greşit.

Că şi-a făcut nevoile pe unde nu trebuia, că a stricat pernele, că a mâncat pe furiş, cu siguranţă câinele simte când noi ştim că este vinovat şi, ca atare, avem impresia că replica lor transmite acelaşi lucru. Iar lucrurile par cu atât mai evidente, cu cât noi deja îl strigăm nervoşi, numindu-l imediat câine rău.

Însă în urma unor studii realizate în 2009 şi 2016 de specialistul în cogniţie canină dr. Alexandra Horowitz, s-a ajuns la concluzia că expresia de pe faţa câinilor nu este cea de vinovăţie, ci de frică.

,,Când mă uit la un câine care are o faţă de vinovat, pentru mine ca om acel câine îmi pare vinovat. Oamenii sunt construiţi pentru a percepe lucrurile astfel, nu este vina nimănui'' spune dr. Horowitz.

Faptul că tremură şi îşi arată partea albă a ochilor, îşi dă urechile pe spate sau începe să îşi arate limba, toate sunt semne caracteristice ale fricii câinelui, semne pe care oamenii le atribuie eronat vinovăţiei.

Studiul lui Harowitz sugerează că oamenii tind să-şi antropomorfizeze căinii. În cadrul studiului a fost descoperit că privirea de ,,vinovăţie''  este reprentantă de frica de a nu fi certat.

Câinii au amintiri, însă ei nu le rememorează în acelaşi mod în care o fac oamenii. Aceştia nu pot reflecta la amintirile trecute pentru a decide dacă au făcut sau nu ceva greşit.

Deşi nu există suficiente studii cu privire la experienţele emoţionale ale câinilor, studiul actual s-a axat pe antropomorfizmul câinelui de către om.

,,Atunci când adoptăm un câine, la doar o săptămână avem impresia că ştim ce personalitate are, ce îi place şi ce nu, ba chiar şi la ce se gândeşte. Oamenii folosesc interpretările lor pentru a analiza emoţiile câinilor,'' spune Horowitz.

Sursa: IFL Science

Foto: Pinterest

 


Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro