Pisica din rasa Chantilly (sau Tifanny) – caracteristici, îngrijire şi sănătate

Pisica din rasa Chantilly (sau Tifanny) – caracteristici, îngrijire şi sănătate

Pisica din rasa Chatilly (cunoscută şi ca rasa Tifanny) este o pisică frumoasă, recunoscută pentru blana semilungă, pentru inteligenţa şi devotatamentul său, dar şi pentru că iubeşte să stea în preajma stăpânilor.

Pisica din rasa Chantilly (sau Tifanny) – Caracteristici

Pisica Chantilly este o mâţă cu blana semilungă, de culoarea negru, maroniu, ciocolatiu şi, uneori, prin încrucişarea cu alte rase, chiar argintiu, lila sau cafeneniu. Pisicile de culoare ciocolatiu închis au în anumite zone ale corpului nuanţe mai deschise de culoare cum ar fi partea inferioară, gât şi urechi, unde se poate observă o culoare ciocolatie mai estompată decât pe restul corpului. Culoarea ochilor este, în general, auriu, şi se intensifică odată cu înaintarea în vârstă a pisicii. Corpul este suplu și bine dezvoltat sprijinit pe picioare lungi, lăsând impresia unui animal înalt. Capul este triunghiular, acoperit cu un păr bogat. Greutatea pe care o pot atinge la maturitatea corporală, care apare destul de târziu in jurul vârstei de 4 ani, este de 3-5 Kg în cazul femelelor si 4-6 Kg în cazul masculilor. Speranţa de viaţă este de 7-12 ani.


Pisica din rasa Chantilly (sau Tifanny) - Personalitate

Pisica Chatilly este foarte devotată, iubind să stea alături de părinţii ei. Nu este deloc o rasă impunătoare, ci mai degrabă una “vorbăreaţă”, atunci când îşi doreşte cu ardoare ceva. O caracteristică pentru care sunt îndrăgite acestea o reprezintă abilitatea de a ciripi și gânguri asemenea unei păsări, fiind foarte muzicală, ca și când ar purta o conversație cu dumneavoastră. Pisicile Chatilly sunt devotate, afectuoase, iar din punctul de vedere al energiei – nici docile, dar nici foarte active. Cu toate acestea iubesc să se joace și sa-și implice și companionii în jocurile lor.


Pisica din rasa Chantilly (sau Tifanny) - Îngrijire

Pisica din rasa Chantilly (sau Tifanny) nu are nevoie de îngrijire specială. Având în vedere faptul că Tiffany/Chantilly este o rasă cu blana de lungime medie, nu necesită atât de multă îngrijire precum pisicile cu păr lung (de exemplu, Persană). Are o blană moale şi mătăsoasă. Trebuie acordă o atenţie sporită urechilor, deoarece sunt predipuse la infecţii.

Pisica din rasa Chantilly (sau Tifanny) – Istoric

Chantilly/Tiffany  este originară din America de Nord. Se consideră că rasa a apărut în urma împerecherii unei abisiniene cu părul lung cu o Havana-brown. De asemenea, se credea că pisicile Tiffany sunt burmeze cu părul lung, însă s-a dovedit că acest lucru nu este adevărat.

Inițial rasa a fost numită „străina cu parul lung”, dar pentru că era un nume prea comun acesta a fost schimbat cu „Tiffany”, nume care amintea de eleganța si clasa teatrului din Los Angeles. Recent și acest nume a fost înlocuit, astazi cel mai adesea făcându-se referire la această rasă cu numele de Chantilly, pentru a evita confuziile care se făceau intre „Tiffany” și „Tiffanie”, două rase total diferite.

Cu ani în urma, s-a crezut că rasa a fost eradicate, până când crescătoarea Jennie Robinson a reușit să cumpere două pisicuțe in cadrul unei vânzări de bunuri. Astfel începe istoria cunoscută a acestei rase. Jennie a apreciat că masculul, pe care l-a numit Thomas, avea aproximativ un an, iar femela, Shirley, aproximativ 6 luni. În urma împerecherii celor doi, în anul 1969 au apărut 6 pisoiași care semănau perfect cu părinții lor, iar în următorii 7 ani aceștia au dat naștere la 60 de pui, toți de culoarea ciocolatei.

Într-o ultimă fază, când rasa a fost stabilizată, s-au făcut cercetări și s-a demonstrat că Burmeza nu a luat niciodată parte la procesul de reproducere al acestei rase, pentru stabilizare folosindu-se pisici din rasele: Somali, Nibelungs, Agora sau Gavana.

Sursa: Hillspet, Petmd

Foto: Wikipedia


 

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro