Piometrul - infectia fatala

Piometrul - infectia fatala

caine si pisicaPiometrul este o infectie grava a uterului frecvent intalnita la pisicile si catelele nesterilizate, care nu sunt imperecheate. Afectiunea poate debuta insidios si are o evolutie rapida, fiind descoperita abia in stadiul final, cand viata animalului nu mai poate fi salvata. In termeni neacademici, piometrul reprezinta inundarea uterului  cu puroi.

Producere

Piometrul se instaleaza la 2-3 luni de la incheierea caldurilor, daca femela nu a ramas gestanta. Aceasta perioada critica este marcata de existenta unui invelis intern al uterului extrem de subtire, aflat in faza de regenerare. In plus, acest teren fragil este expus  influentelor hormonale. Acum este momentul cand organismul face trecerea de la estrogen, aflat in secretie maxima pe durata caldurilor, la progesteron, esential in refacerea uterului dupa ciclu.

Progesteronul favorizeaza secretiile uterine si aportul de oxigen si substante nutritive, pentru o refacere optima a invelisului intern al uterului. In doze mari se produc secretii excesive care devin un teren atractiv pentru bacterii, care gasesc aici o sursa de hrana nemaiintalnita. Acest status este corelat si cu relaxarea cervixului, cauzata tot de progesteron. Pe durata caldurilor cervixul este larg deschis, insa in conditii normala el se inchide la finalul acestei perioade. Relaxarea cervixului permite avansarea bacteriilor din mediul extern prin vagin pana la uter. Mecanismele imunitare de la acest nivel nu reusesc sa faca fata atacului infectios, iar in scurt timp uterul va fi invadat cu puroi. Nedescoperita la timp infectia se poate extinde inspre trompele uterine si ovare, precum si celelalte organe si tesuturi din abdomen.

Tratamentele hormonale sunt adesea cauza piometrului. Administrarea progestagenelor sintetice in scop contraceptiv poate avea ca efect secundar instalarea infectiei, prin cresterea cantitatii de progesteron la acest nivel. Studiile au aratat  ca o sensibilitate ridicata e endometrului fata de actiunea progesteronului poate duce la piometru chiar daca nivelul de progesteron este normal. Chiar si estrogenul poate fi incriminat de aparitia acestei afectiuni. 15% din avorturile terapeutice realizate pe baza estrogenilor pot avea ca si complicatie piometrul. In concluzie piometrul este o afectiune cauzata de un dezechilibru hormonal manifestat pe un teren biologic susceptibil.

Simptomatologie

Piometrul poate aparea la o femela de orice varsta, atat la primul ciclu cat si al 10-lea, 20-lea. Totusi o mai mare incidenta s-a observat la pisicile si catelele peste 5 ani. Piometrul prezinta doua forme: deschis si inchis , in functie de statutul cervixului.

- Piometrul cu cervix deschis: cervixul deschis favorizeaza eliminarea puroiului si a secretiilor uterine in exterior. Veti putea observa scurgeri vaginale urat mirositoare, cu sange, puroi sau mucus atat la nivelul blanii din zona cat si pe covor, mobila, lucrurile catelei sau pisicii. Animalul se poate curata des astfel ca stapanul poate rata acest simptom. Cu siguranta veti observa o intensificare a toaletarii in regiunea anala. Datorita drenajului starea generala a animalului este mai putin alterata decat in cazul celeilalte forme.

- Piometrul cu cervix inchis: cervixul inchis favorizeaza acumularea secretiilor purulente in interiorul cavitatii uterine. Acumulari masive de puroi determina marirea abdomenului. Animalul pare balonat si poate avea dificultati la ridicare sau deplasare. In stadiile avansate, uterul se poate fisura, iar infectia se raspandeste in cavitatea abdominala, ducand la sepsis si imediat deces.

In ambele forme vor mai aparea: letargie, anorexie, diaree, consum excesiv de apa si urinari dese, dureri abdominale. Diagnosticul se pune pe baza simptomelor, precum si a testelor de sange, analiza urinei, radiografii si ecografii.

Tratament

Piometrul este o afectiune extrem de grava care poate duce la deces in mai putin d eo saptamana, in cazul formelor acute. De aceea este necesar sa se instituie tratament de urgenta.  Cea mai eficienta metoda de tratament este extirparea ovarelor si a uterului. Tesuturile infectate sunt eliminate, iar animalul se recupereaza repede si poate trai multi ani in continuare. Aceasta manevra coincide cu sterilizarea, cu mentiunea ca existenta infectiei complica procedura si ingreuneaza recuperarea.

Descoperita la timp boala poate fi tratata antibiotic si hormonal (cu prostaglandine), pentru a evita sterilizarea femelei. Prognosticul nu este la fel de bun ca in cazul metodei precedente, insa in situatii exceptionale cum ar fi femele cu valoare chinologica insemnata, se poate aborda. Totusi riscul de recidiva este mare, iar efectele secundare multiple. Ar trebui sa aiba prioritate viata animalului si mai apoi functia de reproducere.

Prevenire

Sterilizarea este cea mai eficienta metoda  de profilaxie. Daca nu doriti sa va imperecheati femela optati pentru aceasta solutie, inca de la debutul primelor calduri (6-8 luni de viata). Refuzati sau intrerupeti orice tratament contraceptiv. Riscurile sunt imense! Efectuati un control de specialitate in situatia in care aveti un animal care a fost supus unor astfel de tratamente hormonale sau care a experimentat calduri lipsit de gestatie. Descoperita la timp aceasta afectiune poate fi tratata cu usurinta si viata animalului salvata.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

2 Comentarii
  • Anonim a scris la 14.01.2014 12:48:

    Buna ziua! As dori sa stiu si eu daca totusi exista posibilitatea ca pe perioada gestatiei pisica totusi sa faca piometru? Am o pisica gestanta in ultima perioada de gestatie si pare sa aibe simptome de piometru, precizez ca mai am avut o pisica care a fost operata din aceasta pricina si cam seamana scurgerea aceea cu puroi... exista vreo sansa sa faca? sau apare ceva inainte de a fãta, oricum ii este dificil acum sa se spele.

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 22.07.2011 10:41:

    exista posibilitatea k dupa operatie sa mai aiba secretii?

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro