Pinguin agresat sexual de o focă - VIDEO

Pinguin agresat sexual de o focă - VIDEO

Un comportament ciudat a fost observat în mai multe rânduri la o specie de foci: acestea aleargă pinguinii şi încearcă să se împerecheze cu ei.

Cel puţin patru astfel de cazuri au fost surpinse pe o insulă din Oceanul Indian, dar cercetătorii nu au găsit încă nicio explicaţie pentru acest fenomen, lansând, totuşi, câteva ipoteze.

Otarii (foci cu blană) antarctice, din specia Arctocephalus gazella, au fost observaţi capturând pinguini  regali (Aptenodytes patagonicus), imobilizându-i şi manifestând faţă de ei un comportament sexual, cu mişcări de împerechere.


Cel puţin 4 asemenea incidente au fost înregistrate pe insula Marion (primul caz în 2006) o insuliţă sub-antarctică din Oceanul Indian, de către cercetătorii de la Institutul de Cercetare a Mamiferelor din cadrul Universităţii din Pretoria, Africa de Sud.

Toate incidentele au implicat masculi tineri de focă şi au avut loc în timpul sezonului de împerechere a focilor. Într-una dintre ocazii, foca a ucis ulterior pinguinul şi l-a mâncat.

Cercetătorii sunt foarte nedumeriţi de acest comportament sexual ciudat, pe care îl consideră nou-apărut, şi caută o explicaţie.
Cu toate acestea, specialiştii au avansat unele ipoteze, în încercarea de a lămuri cauzele acestei „coerciţii sexuale” (folosirea forţei pentru a realiza împerecherea), cum o numesc ei, între indivizi din specii diferite.

O primă ipoteză ar fi aceea că este vorba despre un comportament învăţat (focile imitându-se unele pe altele), asociat cu un anumit gen de răsplată. Cea de a doua ipoteză este aceea că este vorba despre un caz extrem de interferenţă reproductivă (când un animal dintr-o specie ajunge să se împerecheze – sau să încerce să se împerecheze – cu unul dintr-o specie diferită), ce ia naştere din cauza lipsei de parteneri disponibili. Ipoteza ar putea fi corelată cu creşterea continuă a populaţiei de Arctocephalus gazella pe insula Marion; în aceste condiţii, competiţia sexuală între masculi este crâncenă, iar masculii tineri, care adesea nu prea au şanse de împerechere, fiind goniţi de masculii maturi care-şi apără femelele, ar putea recurge la un comportament sexual neobişnuit, ce implică acuplarea cu indivizi dintr-o specie diferită.

Pinguinii, ca şi alte păsări, nu au organe genitale externe, astfel că împerecherea se realizează prin “sărutul cloacal” Cloaca are diverse roluri: eliminarea fecalelor, ouat şi ejaculare. În timpul procesului de împrechere, cloaca se umflă uşor. Masculul şi femela îşi împreunează cloacele, odată ce masculul urcă pe spatele femelei, iar actul de împerechere durează extrem de puţin. În timpul împerecherii focilor cu pinguinii, s-a constat că pinguinii sunt agresaţi, traumatizaţi de foci, ajungând chiar să sângereze.

Sursa: IFL Science
 

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro