Periajul dentar la pisici

Periajul dentar la pisici

pisica micaIn mediul natural pisicile consuma o dieta diversificata, iar sfasierea pielii prazii si sfaramarea oaselor mentin o sanatate orala optima, prin indepartarea placii bacteriene si a tartrului in mod mecanic. Pisicile de apartament primesc si ele o dieta completa, insa intr-un mod artificial sub forma de crochete uscate sau umede. Desi hrana uscata are un oarecare impact mecanic asupra dintilor, ea nu reuseste sa previna intru-totul depunerea placii dentare. Ba mai mult, intrucat multe astfel de tipuri de hrana contin un procent ridicat de glucide (cunoscute ca fiind aderente la smaltul dentar si iubite de bacterii), factorul mecanic de igiena este rapid anihilat. Astfel, orice pisica domestica este supusa riscului de a dezvolta probleme dentare, iar periajul dentar ar trebui sa devina o rutina, asa cum se intampla si la noi. In continuare va vom oferi cateva sfaturi pentru ca sesiunile de periaj sa fie un moment placut atat pentru voi, cat mai ales pentru prietenul felin.

In mod natural, pisicile nu sunt obisnuite cu periajul dentar, de aceea trebuie sa introducem acest procedeu lent si intr-un mod pozitiv. Desi primele probleme orale apar de regula incepand cu varsta de 2-3 ani, este recomandat sa incepem periajul de cat mai devreme. Chiar si pisoilor cu dinti de lapte le prieste sa aiba o igiena bucala regulata. Puii accepta si asimileaza mai usor orice actiune noua, insa periajul dentar poate fi inceput la orice varsta.

Recomandam ca inainte de a incepe un program de periaj dentar la o pisica adulta, sa efectuati un consult stomatologic complet la medicul veterinar pentru a va asigura ca nu exista in desfasurare anumite afectiuni dentare. Aplicare unor presiuni pe dintele deja dureros, va cauza disconfort pisicii, care va evita pentru totdeauna periajul. Cu aceasta ocazie, puteti ruga medicul sa va faca si un scurt instructaj al tehnicii de periaj la pisici.

Periuta si pasta

Mai intai e nevoie sa ne inarmam cu cele necesare unui periaj corect. Niciodata nu vom folosi periute si paste de dinti destinate omului, deoarece acestea pot irita gingiile, respectiv stomacul animalelor. La pet-shop sau in magazinele on-line veti gasi astfel de produse dedicate animalelor de companie, sau chiar pisicilor in particular. Periutele de dintii pentru pisici au o forma caracteristica si sunt mai moi. Exista periute cu maner, dar si modele care se aplica pe deget, permitand un mai bun  control al miscarilor. Pastele de dinti sunt astfel constituite incat pe langa compusii activi, contin arome pe gustul pisicilor si nu irita stomacul daca sunt inghitite.

Periajul dentar de la A la Z

Primele incercari de periaj vor avea menirea de a acomoda pisica cu aceasta manopera. Este important sa nu grabim aceasta etapa, pentru ca periajul sa fie perceput de felina ca ceva pozitiv. In timpul momentelor de tandrete, cand mangaiem pisica, vom masa usor coltul gurii. Instinctiv pisicile adora sa fie mangaiate pe fata, deoarece acolo se afla glandele sudoripare ce secreta mirosul caracteristic fiecarei pisici. Gentil, vom introduce degetul in gura si vom atinge dintii si gingiile. Daca pisica ne permite vom executa miscari din ce in ce mai ample. Nu uitati sa o laudati si sa pastrati un ton vesel.

Cand aceste manevre devin o rutina, infasurati pe deget o bucata de tifon si simulati din nou periajul. Multi stapani prefera sa foloseasca tifonul si in continuare, in locul periutei de dinti. Pentru a pregati introducerea pastei de dinti, inmuiati tifonul in suc de la o conserva de ton sau supa de pui. Cand toate decurg bine, puneti putina pasta de dinti pe tifon si continuati periajul.

Este momentul sa ii facem cunostinta si cu periuta. Pentru inceput vom lasa pisica sa se acomodeze cu forma si consistenta periutei. Puneti niste pasta de dinti pe periuta si lasati pisica sa o linga de acolo. Laudati si recompensati!

Dupa cateva zile, cand pisica este relaxata in prezenta acestor unelte de periaj, incepeti adevaratul periaj dentar corect.
    
Placa bacteriana se depune la nivelul smaltului atat pe partea vizibila, cat si sub gingie. Depozite mari de resturi alimentare si bacterii se cantoneaza in santul gingival. Asa ca plasati periuta de dinti cu perii inspre santul gingival si executati miscari usoare, dar ample, de inainte-inapoi, paralele cu gingia. Nu este necesar sa periati limba sau fetele interne ale dintilor. Miscarile limbii reusesc sa indeparteze mecanic placa dentara. Pastrati sesiunile de periaj scurte, pentru ca felina sa nu isi piarda interesul si rabdarea.

pisicaIdeal ar fi ca periajul dentar sa se realizeze zilnic, insa poate avea loc si o data la 2 zile. Insa in acest caz, nu este permisa nicio abatere de la rutina, intrucat durata de timp pana la urmatorul periaj este destul de mare si permite bacteriilor sa atace.

Alegeti pentru periaj un moment din zi cand pisica este relaxata si dornica de a fi mangaiata.

O data pe an mergeti la medicul veterinar pentru un consult amanuntit.

O igiena orala optima fereste pisica de dureri dentare si ii asigura o batranete linistita, fara retineri de la a manca orice.

Sursa foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
1 Comentarii
  • John a scris la 09.09.2014 00:03:

    Gradinita Karin `s Kids din Bucuresti, zona Piata Domenii a fost aleasa nrtsaoa dupa lungi cautari. Am vizitat multe gradinite si m-am oprit la asta pentru ca pe deoparte este intradevar dotata - s...

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro