Periajul dentar la catei

Periajul dentar la catei

dinti curati la caineDin setul de masuri pentru ingrijirea cainelui nu trebuie sa lipseasca periajul dentar, ca prima metoda pentru a asigura o igiena bucala optima. Desi la noi aceasta industrie si moda a animalelelor este abia la inceput, iar periatul pe dinti al cainilor pare ceva SF, acesta e esential pentru a avea un catel sanatos si fericit.

Afectiunile periodontale (ale aparatului de sustinere a dintelui in alveola) sunt cele mai frecvente la catei. Placa bacteriana se depune pe suprafata dintilor foarte repede, la cateva ore dupa masa, iar in timp daca nu e indepartata se mineralizeaza si devine dura - tartrul- care irita gingia si determina retractia ei. Prin retractia gingiei ramane descoperita o suprafata tot mai mare din dinte si radacina, astfel bacteriile pot patrunde cat mai in profunzime provocand inflamatii sau se poate produce pierderea stabilitatii dintelui in os si pierderea acestuia. Iar la un catel acesta e un mare handicap in masticatie, cum protetica dentara canina inca nu e atat de evoluata.

Catelul trebuie obisnuit cu periajul de la cele mai fragede varste pentru a-i fi lui si chiar dumneavoastra mai usor ulterior. Periajul ar trebui sa faca parte din rutina zilnica si sa fie un moment placut pentru ambii protagonisti.

Pastele si periutele de dinti
Alegeti intotdeauna  produse de igiena orala special concepute pentru caini. Niciodata nu folositi periuta sau mai ales pasta destinata uzului uman. Acestea contin substante chimice care nu se recomanda a fi ingerate, si cum caini nu pot scuipa si inghit tot cele cade in gura, dauneaza lor. Pastele pentru caini sunt astfel concepute incat daca sunt inghitite nu sunt toxice. In plus au si o aroma placuta (de pui, vita etc) care atrage animalul. Periutele de dinti sunt mai moi decat cele pentru uz uman. Se pot prezenta sub diferite forme: periuta cu coada, periuta sub forma de „degetar” care se aplica pe degetul aratator, bureti sau materiale textile abrazive. Alegerea o faceti in functie de cum va este mai usor de folosit, rezultatele sunt cele scontate indiferent de forma. Actiunea mecanica a periutei e cea care e eficienta in periaj si mai putin tipul de pasta, care  e doar un liant ce face periajul mai placut. Desi in ultima perioada producatori adauga in paste diferite substante cu un rol demonstrat in mentinerea igienei bucale.

Sa facem cunostinta catelului cu "uneltele" de periaj
Un inceput bun in relatia caine-periaj determina si o evolutie pe masura a acesteia. Nu trebuie sa ne aruncam sa periem catelul imediat ce am citit acest articol. Incepem aceasta campanie cu pasi mici, dar siguri.

- mai intai cainele trebuie obisnuit cu pasta de dinti. Puneti pe deget o cantitate mica de paste si permiteti cainelui sa va linga. Gustul placut si apetitul patrupedului il va determina sa o manance si sa se obisnuiasca cu aroma si consistenta. Daca nu  ii place gustul deloc atunci ar fi bine sa schimbati marca de pasta de dinti.

- dupa ce s-a obisnuit cu pasta trebuie sa invatat sa aiba ceva aplicat pe dinti (pe viitor periuta). Un deget pe care ati pus niste pasta incepeti sa-l introduceti in gura cainelui si masati usor unul sau doi dinti. Daca accepta acest lucru nu ezitati sa-l laudati.

- daca am inceput sa suportam si ceva introdus in gura, atunci e momentul sa facem cunostinta si cu periuta de dinti/buretele abraziv. Aplicam pasta pe periuta si lasam catelul sa o descopere, sa o linga. De fiecare data cand interactioneaza pozitiv cu periuta il laudam si il recompensam. Aceasta etapa poate dura o saptamana sau mai mult insa e importanta si nu trebuie grabita.

Periajul propriu-zis
Dupa ce cainele e convins ca pasta si periuta nu mai sunt ceva strain pentru el putem incepe si adevarata periere. Aplicam o cantitate mica de pasta pe periuta, adoptam un ton vesel si laudativ si incepem operatiunea. Ridicam usor o buza si aplicam periuta in unghi de 45 de grade pe suprafata dentara, cu perii inserati in santul gingival. Facem miscari circulare dinapoi inainte, „incercand sa scoatem bacteriile din santul gingival”. Cateva secunde pentru fiecare dinte sunt suficiente, apoi se trece la urmatorul. Dintii superiori posteriori  sunt mai predispusi la tartru, deci au nevoie de mai multa atentie. La inceput nu insistati sa periati toti dintii dintr-o singura sedinta, cand cainele arata ca nu ii mai face placere renuntati. Tot timpul laudati-l, vorbiti-i pe un ton vesel, iar la final recompensati-l cu ceva bun de mancare (chiar daca e curat pe dinti) sau cu o portie de joaca binemeritata. In total periajul nu ar trebui sa dureze mai mult de 30sec- 1 min.

Cat de des?
Cat mai des cu atat mai sanatos. Periajul dentar al cainelui ar trebui sa faca parte din rutina zilnica asa cum e si pentru dumneavoastra. Cel mai bun moment pentru asta ar fi cand cainele a venit de la plimbare (e putin obosit) sau seara cand va periati si dumneavoastra. Multi caini asociaza placut momentul cand si stapanii fac acelasi lucru ca si ei.

Periodic faceti si un consult sumar al gurii cainelui. La primele semne patologice mergeti la veterinar. Chiar si daca nu observati nimic faceti o vizita la veterinar pentru un consult de specialitate. Dumnealui poate detecta unele probleme pe care dumneavoastra nu le-ati recunoscut.

Un caine cu dinti sanatosi va putea manca bine pana la varste inaintate, va fi jucaus si implicit fericit. Si cred ca asta va doriti cu totii pentru companionii vostrii. Deci, la periat inainte!

Foto: 1 ; 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

 
1 Comentarii
  • Anonim a scris la 12.04.2010 16:37:

    vriau informatie despre ciine

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro