Păsările răpitoare ale României. Răpitoarele de zi

Păsările răpitoare ale României. Răpitoarele de zi

Cu simțuri bine dezvoltate, viteză mare, picioare puternice și gheare ascuțite, păsările de pradă se află în vârful lanțului trofic. Mărețe și discrete, răpitoarele dețin un rol hotărâtor în controlul populațiilor de păsări și rozătoare  dăunătoare pentru om și pentru habitat. În țara noastră există numeroase specii de păsări de pradă din toate familiile de răpitoare cunoscute. Din păcate, unele dintre ele au atașate legende și superstiții negative, motiv pentru care au fost vânate și alungate, amenințându-li-se supraviețuirea. Din fericire, legea protejează majoritatea speciilor de răpitoare din Romania și astfel putem spera la supraviețuirea și perpetuarea lor, pentru sănătatea mediului natural.

Vom încerca să prezentăm pe scurt cele mai cunoscute, răspândite și importante păsări răpitoare din țara noastră, cu care ar trebui să ne mândrim.

Uliul   


Trei specii înrudite se ascund în spatele acestei denumiri generice: uliul cu picioare scurte (Accipiter brevipes - sus) uliul porumbar (Accipiter gentilis - stânga) și uliul păsărar (Accipiter nisus - jos). Cel mai mare, mai frumos și mai de temut dintre cei trei este uliul porumbar sau uliul găinilor. Cu penajul gri pestriț, porumbarul are o anvergură a aripilor de aproape un metru și măsoară în jur de  60 de cm. în lungime. Ca la majoritatea răpitoarelor, femela este mai zdravănă și mai mare decât masculul, cântărind în jur de 1,2 kg.


Trăiesc în zonele împădurite de la deal și de la munte. Vânează printr-un atac rapid și fulgerător orice rozătoare sau pasăre de dimensiuni mici sau medii: fazani, potârnichi, porumbei, iepuri și chiar vulpi. Țăranii români îl disprețuiesc pentru că le fura găinile  din gospodărie sau porumbeii de pe casă.

Este un vânător iscusit și isteț, survolează zona în care se afla prada, ascunzându-se în spatele copacilor și clădirilor, apoi o ia prin surprindere din spate. Puține victime reușesc să îi scape. Acolo unde a vânat cu succes se va întoarce în fiecare zi, la aceeași oră, în speranța că va da o nouă lovitură. Renunță la locul respectiv doar atunci când nu mai are ce răpi.

Uliul păsărar este mai mic (150-300 de grame și 30-38 cm lungime), are coloritul penajului maroniu și trăiește în zone mai deschise: liziere, parcuri, livezi. Uliul cu picioare scurte trăiește în zonele împădurite, de regulă în apropierea unei ape. Are cam aceleași dimensiuni ca fratele păsărar (160 g masculul, respectiv 200 de grame femela și o lungime a corpului cuprinsă între 30 și 37 de cm). Ambele păsări migrează spre sudul continentului toamna.

Șorecarul

Face parte tot din familia Accipitridae, ca și ulii de mai sus, adesea fiind numit uliu șorecar. Este una dintre cel mai des întâlnite păsări răpitoare din țara noastră și din Europa. Trei specii de șorecar își fac veacul pe teritoriul României: șorecarul comun (Buteo buteo), șorecarul mare (Buteo rufinus) și șorecarul încălțat (Buteo lagopus). Cuibărește în zonele de deal și de câmpie, la marginea pădurilor sau în pâlcurile de copaci, de preferință în apropierea localităților și terenurilor agricole, pentru a fi aproape de prada lor preferata: șoarecii de câmp. Dar vânează și alte rozătoare sau păsări mici.  Este foarte folositor pentru agricultori, dar cu toate acestea este alungat și omorât  ori de câte ori se ivește ocazia, fiind confundat cu uliul porumbar sau uliul păsărar.

La șorecarul comun, greutatea femelelor este de aproximativ 1 kg, iar cea a masculilor de 750 de grame. Măsoară între 50 și 57 de cm lungime, iar anvergura aripilor poate atinge 120 de cm. Coloritul variază mult de la un exemplar la altul, însă de regulă sunt brun-roșcați sau maronii. Se recunosc după desenul deschis la culoare în forma de U, de pe piept și de pe gușă.

 Șorecarul încălțat ajunge în România în sezonul rece, atunci când părăsește locurile de cuibărit din nordul Europei și Rusiei. Vizual, se aseamănă cu șorecarul comun, cu mențiunea că picioarele sunt îmbrăcate cu pene.

 Șorecarul mare are o anvergura a aripilor de 130-155 de cm și o greutate cuprinsă între 1100 și 1300 de grame, evident fiind cel mai mare din această familie. Cuibărește în copacii de la marginea pădurilor sau crăpăturile stâncilor. Pândesc dintr-un punct fix (copac sau stâlp) și plonjează asupra victimei (rozătoare, reptile, păsări etc). Iernează în Africa.


Șoimul

Este denumirea generică pentru speciile de răpitoare din genul Falco (șoimii comuni), familia Falconidae. Șoimii sunt a doua cea mai răspândita clasă de păsări de pradă din lume, după Vulturul pescar. Șoimul pelerin sau călător este cea mai rapidă pasăre din lume și cel mai rapid animal din lume, atingând viteze de peste 300 de km/h atunci când plonjează asupra prăzii. Mai multe specii de șoimi trăiesc sau  poposesc sezonier pe teritoriul țării noastre: șoimul călător (Falco peregrinus), șoimul rândunelelor (Falco subbuteo), șoimul dunărean (Falco cherrug) și șoimul de iarnă sau șoimul porumbeilor (Falco columbarius).

Cel mai impunător și atletic este șoimul pelerin, din păcate văzut tot mai rar în țara noastră. Aceasta pasăre se înalță în văzduh de unde ochește o pasăre aflată în zbor. Poate detecta un porumbel în aer de la 8 km distanță. O dată prada ochită, se avânta asupra ei cu o viteza atât de mare încât victima nici nu știe ce a lovit-o. Prada moare instantaneu. Mai atacă și rozătoare, iepuri sau lilieci. Vânează la răsărit și asfințit. Trăiește în zonele de munte, în apropierea stâncilor unde și cuibărește, dar și în zonele deschise de câmpie și stepă, care îi oferă o bună vizibilitate asupra terenului. Datorită agilității sale, este pasărea preferată a șoimarilor.


Șoimul dunărean este, probabil, cea mai rară pasare de pradă din România, doar 5-10 perechi cuibărind la noi, în Timiș și Dobrogea. Este o pasăre agresivă și foarte determinată în capturarea prăzii. Adesea perechea vânează împreună sau fură hrana de la altă răpitoare. Anvergura aripilor este cuprinsă între 100 și 130 de cm, iar greutatea femelelor poate ajunge la 1300 de grame. Coloritul este brun pe părțile superioare și albicios pe cele inferioare. Hrana preferată sunt popândăii, dar vânează și alte rozătoare sau păsări.

 Șoimul rândunelelor trăiește în arboretul rar, aflat în apropierea apelor sau câmpiilor cu vegetație joasă, în care să își poate urmări ușor prada. Este o pasăre ușoară (140-350 de grame) cu aripi mari (anvergura de 70-85 de cm), foarte talentată la zburat. Penajul de pe părțile superioare este gri-argintiu, vărgat, iar cel de pe părțile inferioare maroniu, deschis la culoare. Prezintă pantalonași maronii și un guler alb-gălbui. Vânează cu precădere păsări mici, dar nu refuză nici rozătoarele sau insectele.

Șoimii de iarnă sunt păsări agile și vigilente, care își urmăresc prada (păsări mai mici) de la mică înălțime, ba chiar le imită zborul, păcălindu-le, apoi le atacă din zbor până aproape de nivelul solului. Pot fura prada pasărilor mai mari atunci când acestea nu sunt atente sau când au obosit. Uneori vânează în pereche. Sunt păsări mici: greutate între 170 și 220 de grame și lungimea corpului de 25-30 de cm. Este cea mai mică pasăre răpitoare a Europei.


Vânturelul

Speciile de vânturei fac parte tot din familia și genul șoimilor, dar sunt denumiți astfel după tehnica de zbor atunci când vânează: stau pe loc în aer și «bat vântul», adică dau rapid din aripi fără a se deplasa. Din această poziție își ochesc prada și se prăvale asupra ei. Uneori se așează pe un punct fix (copac sau stâlp) de unde scrutează terenul. Sunt niște șoimi mici (150-300 de grame) și anvergura aripilor cuprinsă între 65 și 80 de cm. La noi în țară trăiesc mai multe specii de vânturei: vânturelul roșu (Falco tinnunculus - dreapta), vânturelul mic (Falco naumanni - jos) și vânturelul de seară (Falco vespertinus - stânga). 

Vânturelul roșu trăiește în zonele deschise unde există pâlcuri de copaci înalți, în apropierea terenurilor agricole, dar și în orașe. La această specie de șoimi se întâlnește dimorfismul sexual: masculii sunt cărămizii pe partea dorsală, cu capul și coada cenușii; femelele sunt complet maronii. Vânează cu precădere șoareci de câmp, dar și insecte mari, reptile sau păsări mici.
Celelalte specii de vânturei se aseamănă cu cel roșu în ceea ce privește forma corpului, talia și coloritul general. Masculul vânturelului de seară este îmbrăcat în negru-albăstrui cu pantalonași și penele subcodale brun-roșcate. Femelele celor doua specii sunt aproape identice, cu mențiunea că femelă de seara nu are picățelele închise la culoare pe piept.

Viesparul

 Viesparul (Pernis apivorus) este o pasăre de pradă atipică, în sensul că preferă să se hrănească cu larvele și pupele viespilor, de unde și numele. Mai rar atacă cuiburile de albine sau bondari. Atunci când descoperă un cuib de viespi sapă cu ciocul până ajunge la larve. Consumă și adulți sau alte insecte pe care le prinde din zbor. În perioadele în care insectele sunt rare, această pasăre atacă și reptile, amfibieni, rozătoare sau păsări mici. Trăiește în pădurile de foioase rare sau în apropierea livezilor, acolo unde prada este mai abundentă.

Eretele

Eretele de stuf (Circus aeruginosus) preferă zonele umede, cu mult stuf, cum ar fi Delta Dunării, luncile și câmpiile. Aici își construiește cuibul și clocește ouăle, iar iarna migrează în Africa. Masculul este brun-roșcat cu capul și coada cenușii, iar femela, mai mare, este complet maronie. Consumă păsări mici, ouă, reptile, rozătoare și insecte. Atacă cuiburile aflate pe uscat al păsărilor de apă, mâncând puii și ouăle acestora.

Eretele vânăt sau eretele de câmp (Circus cyaneus) trăiește în spații deschise, stepe, câmpii, lunci și spre deosebire de majoritatea păsărilor de pradă își construiește cuibul pe sol. Vânează pe teren vast, deschis, zburând aproape de sol. Această pasăre își folosește și auzul, nu doar văzul, pentru a detecta prada în iarba înaltă. Masculul se deosebește de femelă prin penajul de pe părțile superioare de culoare gri și vârful aripilor negre. Femelele sunt complet maronii. Anvergura aripilor este de 100-120 de cm.

Eretele alb (Circus macrourus) este foarte rar întâlnit în țara noastră, dar mai există câteva perechi ce cuibăresc în Dobrogea. Pasărea preferă stepele și smârcurile. Își construiește cuibul pe sol, în apropierea apei. Toamna migrează în Africa. Masculii sunt deschiși la culoare, gri pal pe spate, cu vârful aripilor negru, iar femele sunt cafenii, cu părțile inferioare deschise la culoare. 

În ultimele două părți ale acestei teme vom prezenta acvilele, vulturii și păsările răpitoare de noapte.
 

Autor: Nicolae Hasegan

1 Comentarii
 • adrian a scris la 20.05.2015 20:37:

  doresc sa cumpar un uliu porumbar.

  [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro