Parazitii externi la reptile

Parazitii externi la reptile

oua reptilaParazitii externi nu afecteaza doar animalele cu blana ci si bietele animale cu solzi. Este adevarat ca reptilele nu poseda atat de multe tipuri de paraziti ca si cainii sau pisicile, insa si in cazul lor parazitozele externe sunt deranjante si pot duce chiar la pierderea vietii.

Parazitii externi

Toate clasele de reptile pot avea de-a face  cu paraziti externi: serpi, soparle, testoase, crocodilieni. Acarienii si capusele sunt singurele tipuri de paraziti externi intalniti la reptile. Exista 7 genuri de capuse si 250 de specii de acarieni care pot parazita reptilele. Aceste specii nu sunt specifice doar reptilelor, ci pot parazita si alte animale, cum ar fi celelalte animale de companie din locuinta. Capusele si acarienii se hranesc cu sangele animalului parazitat, iar in infestatii majore pot provoca anemie severa si chiar decesul (mai ales in cazul puilor si tineretului).

Capusele

Le cunoastem de la celelalte animale (caini, pisici, ierbivore). Pot fi observate cu ochiul liber deoarece atunci cand se hranesc isi maresc volumul. Capusele tinere, care nu au apucat sa manance pot fi trecute cu vederea, fiind destul de mici. Pot fi negre, maro sau gri la culoare. La unele specii de reptile pot fi greu percepute deoarece se camufleaza in coloratura pielii. Insa spre deosebire de pielea reptilelor, ele apar sub forma unor umflaturi, ridicaturi palpabile. Atat capusele cat si acarienii se stabilesc in regiunile corpului cu piele mai subtire, care poate fi patrunsa cu usurinta de catre aparatul bucal specializat in perforarea pielii si supt sangele. Cand inspectati reptila pentru paraziti externi insistati pe urmatoarele zone: nari, ochi, barbie, cloaca/ anus, pliurile pielii de la nivelul articulatiilor membrelor, pliurile cozii, unirea placilor solzoase, gatul (la testoase).

Capusele pot fi eliminate prin smulgere. De ajutor va va fi o penseta fina. Trebuie sa apucati capusa de cap, chiar de la locul implantarii in piele. Dintr-o singura miscare smulgeti brusc parazitul. Asigurati o priza buna cu penseta sau degetele pentru a va asigura ca nu va ramane in interiorul pielii capul sau coltii capuseii. Resturile ramase in piele la locul muscaturii pot provoca infectii sau noduli. Inainte de a smulge capusa, poate fi de ajutor aplicarea  pe parazit a unor solutii antiparazitare externe (din cele enumerate mai jos). Nu scarpinati si nu stresati capusa inainte de a o scoate. In astfel de situatii ea va refula tot continutul stomacului in sangele reptilei, putand trasmite diferite boli (Boala Lyme).  Dupa extragerea parazitului aplicati la locul muscaturii o substanta antiseptica (betadina, rivanol).

Acarienii

Spre deosebire de capuse, acarienii sunt greu de descoperit cu ochiul liber. Un individ masoara maxim 2 mm. Din fericire pentru noi, si din pacate pentru reptila, acarienii paraziteaza intr-un numar foarte mare. Abia cand colonia este dezvoltata numeric poate fi perceputa de ochiul stapanului. Acarienii pot avea diverse culori, in functie de specie: rosu (cel mai frecvent), negru, gri, portocaliu.  In infestatii majore microorganismele pot fi vazute deplasandu-se pe suprafata terariului. Stapanul constientizeaza prezenta acarienilor atunci cand dupa manipularea reptilei simte misunand pe maini micile fiinte. Capusele ramaneau fixate in piele in acelasi loc, insa acarienii se pot deplasa pe toata suprafata corpului.

Reptila parazitata cu acarienii  va avea un aspect mat al pielii si poate intampina probleme la naparlire. Va fi apatica, fara pofta de mancare si se va freca permanent de  decorurile din terariu. Acarienii se aseaza de obicei in locurile in care animalul  nu ajunge sa se scarpine (prezentate mai sus). Reptila va petrece mult timp scufundata in vasul cu apa deoarece acarienii nu pot respira sub apa si sunt nevoiti sa iasa la suprafata. Si acarienii in infestari majore provoaca anemie sau chiar moarte.

Cauze si preventie

Reptilele nascute si crescute doar in captivitate foarte rar vor prezenta paraziti externi. Animalele luate din natura si comercializate sunt sursa de acarieni si capuse. In mod normal comerciantii sunt obligati sa tina in carantina si sa deparaziteze reptilele inainte de  a le trimite in pet-shopuri. Insa nu intotdeauna acest principiu se respecta. De aceea este datoria stapanului sa tina in carantina si sa monitorizeze reptila timp de 1-3 luni, inainte de a o adauga in terariul definitiv sau alaturi de alte exemplare deja existente.  Parazitii externi mai pot fi contractati si de la hrana vie furnizata reptilelor (greieri, soareci). Prada poate fi purtatoarea unor acarienii sau a larvelor capuselor.  Administrati hrana vie procurata doar de la un furnizor avizat si de incredere, nicidecum greieri sau soareci capturati din natura.

Tratament

Profilaxia este cea mai buna metoda. Deparazitati extern si intern reptila, o data pe an. Cereti sfatul medicului veterinar sau al unui specialist in reptile inainte de a insitui vreun tratament. Inainte de inceperea oricarui tratament se va face un examen coproparazitologic pentru a descoperi cu ce fel de parazit avem de-a face. Substantele antiparazitare folosite sunt:

Ivermectina : eficienta atat impotriva parazitilor externi cat si a celor interni. Se poate administra profilactic, prin injectie, cu repetare la 14 zile. Doza se calculeaza precis, in functie de greutatea animalului. Supradozajul poate ucide reptila, asa ca nu va avantati in administrarea vaccinului daca nu aveti cunostintele necesare. Ivermectina este letala pentru testoase.  Aceasta subtanta se poate folosi si topic, in solutii diluate cu care se imbiba o carpa si se umezeste tot corpul reptilei. O picatura de solutie se poate aplica pe capuse, se lasa 30 de minute, iar apoi parazitul poate fi smuls cu usurinta.  Cresterea temperaturii in terariu imbunatateste deparazitarea. Nu pulverizati solutii antiparazitare la nivelul ochilor, narilor si gurii reptilei.

Fipronilul: este un antiparazitar extern intalnit si la caini. Poate fi folosit cu succes si la reptile in concentratii adecvate.

Neostomosanul sau Sebacilul sunt alte substante cu efect antiparazitar, care se pulverizeaza pe reptila. Sunt mai rar folosite, deoarece sunt inferioare ca actiune Ivermectinei.

Scufundarea reptilei in apa calduta se poate dovedi eficienta in combaterea acarienilor, care vor iesi la suprafata. Din pacate nu ii elimina si pe cei aflati la nivelul capului. Orice deparazitare a reptilei trebuie insotita si de o decontaminare a terariului si a tuturor obiectelor din interior. Pulverizati solutii antiparazitare pe toate suprafetele si in toate orificiile decorurilor care au venit in contact cu reptila infestata.

Parazitii externi sunt de obicei intalniti la reptilele nou- achizitionate. Nu uitati sa instiuti carantina in acest caz. Periodic inspectati reptila pentru a descoperi o posibila infestare. Daca detineti mai multe exemplare, spalati-va pe maini dupa manipularea uneia, inainte de a trece la cealalta. Acarienii pot fi transmisi si de stapan, de la un animal bolnav la altul sanatos.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro