Obezitatea la pisici

Obezitatea la pisici

obeza pisicaIn zilele noastre obezitatea afecteaza din ce in ce mai multi oameni, din cauza stilul de viata haotic in care mancam pe fuga ce apucam si culmea alergam prea putin. Animalele de companie, in special cainii si pisicile, tind sa ne imite stilul apucaturile, involuntar. Ne este mai usor sa le aruncam in castroane diverse tipuri de hrana ultra- procesate, artificiale, care sa le ofere satietate pe termen scurt. Uitam sa ne preocupa de activitatea fizica a noastra, daramite a lor. Si astfel se ajunge la o boala, a lumii moderne, care are consecinte nefaste pentru sanatatea animalelor: OBEZITATEA!

Obezitatea reprezinta acumularea de tesut adipos intr-un procent care depaseste 20% din greutatea normala a unei pisici. Intre 1% si 19% peste valoare normala a greutatii, vorbim despre supraponderabilitate. In tarile occidentale si in  ultimii ani si in Romania, procentul pisicilor supraponderale a crescut vertiginos, astfel ca se poate spune ca aproximativ o treime dintre pisicile de companie au o greutate peste normal.

Obezitatea poate avea o multime de cauze, iar in acelasi timp poate fi agentul care genereaza o sumedenie de alte afectiuni. Diabetul zaharat, afectiunile cardiace, artritele, afectiunile hepatice si renale, dermatitele, respiratia ingreunata sunt doar cateva dintre bolile asociate unei acumulari in exces de tesut adipos.

Pentru o diagnosticare corecta a obezitatii este necesar un consult medical de specialitate. Medicul veterinar va efectua o serie de analize pentru a descoperii cauzele si gradul castigului in greutate. Totusi mai intai e necesar ca dumneavoastra, acasa sa observati ca talia pisicii s-a marit. In mod normal cand plimbam mana pe lateralele pisicii, trebuie sa simtim fiecare coasta in parte. Coloana vertebrala nu trebuie sa fie reliefata, insa poate fi palpata cu usurinta. La pisica supraponderala abdomenul devine rotunjit, flancurile convexe, atarna si se leagana cand pisica paseste. Situatia se agraveaza cand avem de-a face cu o pisica obeza. Relieful osos dispare si nu mai poate fi simtit la palpare. Abdomenul devine atat de umflat incat pisica nu mai prezinta talie. Veti sesiza si dificultatile in deplasare si in respiratie. Cantariti pisica periodic pentru a descoperi eventualele crsteri in greutate. Daca vorbim doar despre 1- 2 kg in exces, s-ar putea sa nu va dati seama la o simpla privire ca ele se afla acolo.

Cauzele obezitatii si cum pot fi inlaturate?!

Principalele cauze ale obezitatii la pisici sunt alimentatia in exces si lipsa exercitiului fizic. Intre aceste doua componente trebuie sa existe un echilibru, pentru a mentine o greutate ideala: cantitatea de energie acumulata (prin alimentatie) trebuie sa fie aproximativ egala cu cantitatea de energie consumata prin efort fizic. Aceasta balanta este usor de intretinut de catre o pisica de exterior, care isi vaneaza singura hrana. Ea depune un efort fizic considerabil pentru a gasi si prinde prada. In acest caz este mai important ca hrana sa fie suficient de bogata caloric incat sa compenseze toata energia pierduta pe durata vanatorii.

In general pisicile de companie sunt exclusiv pisici de interior. Ce-i drept privand pisica de contactul cu exteriorul o protejam mai bine de accidente, boli, gestatii nedorite etc. insa in interior posibilitatile de efectuare a exercitiului fizic sunt mai reduse. Singurul efort depus de multe pisici este atunci cand se deplaseaza inspre bolul cu mancare, apoi litiera cu nisip si inapoi la culcusul favorit. Multi stapani sunt prea ocupati pentru a le mai acorda portia zilnica de joaca si astfel treptat se ajunge la crsteri in greutate cauzate de absenta exercitiului fizic. Asociate si cu o alimentatie incorecta, cursa spre obezitate este una rapida.

Nici alimentatia pisicii „moderne” nu mai respecta principiile de baza ale nutritiei optime. Este adevarat ca hrana din comert este astfel formulata incat sa ofere pisicii toti nutrientii, vitaminele si mineralele de care are nevoie pentru a se mentine sanatoasa. Insa majoritatea stapanilor de pisici nu stiu sa citeasca etichetele pentru a descoperi care tipuri de hrana sunt intr-adevar bune pentru pisici si care sunt doar un motiv pentru companii de a face un ban in plus pe baza necunostintei sau indiferentei clientului. De ulte ori si pretul de cost este un argument in defavoarea unei diete corecte si complete.

Hrana uscata sau umeda pentru pisici contine mai multi carbohidrati decat necesitatile nutritionale  ale unei pisici. In mediul natural pisica este aproape exclusiv carnivora, astfel ca glucidele nici nu ar trebui sa afle intr-o hrana pentu pisici.  Un anumit nivel de carbohidrati este totusi acceptat, insa cele mai multe brand-uri contin glucide mult peste limita tolerata, in detrimentul proteinelor, atat de necesare unei alimentatii corecte. Glucidele in exces duc la ingrasare. Organismul pisicii nu este construit sa le degradeze intr-un numar atat de mare, astfel ca le transforma in rezerve, de tipul tesutului adipos. Calea rapida spre obezitate!

Hranirea in exces este o alta cauza frecventa a ingrasarii. In cazul granulelor, ne este mai usor sa umplem bolul pisicii dimineata, astfel incat sa ii ajunga pentru toata ziua. Desi pisicile, spre deosebire de caini, nu consuma mai mult decat au nevoie, anumite afectiuni sau anumiti indivizi mai pofticiosi, pot duce la supra-alimentare si implicit la catig in greutate. Mai mult unele firme producatoare de hrana uscata sau umeda, adauga in mancare substante aromate, care dau dependenta si determina pisica sa manance continuu. Astfel daca are mereu mancare la dispozitie in castron, pisica va reveni mereu pentru a-si satisface nevoia.

Hranirea cu mancare de pe masa noastra poate duce usor la ingrasare. De asemenea excesul de recompense, de obicei bogate in glucide, poate avea aceleasi consecinte.

Exista afectiuni care pot duce si ele la ingrasare: hipotiroidismul, boala Cushing, afectarea hipofizei s.a. Medicatia poate influenta si ea metabolismul: barbituricele, glucocorticoizi, care se dau in epilepsie au un efect pro- obezitate.

Femelele in general sunt mai predispuse decat masculii.  Sterilizarea/ castrarea poate duce la ingrasare deoarece metabolismul scade cu 20% din cauza absentei influentei hormonilor sexuali si a comportamentului din timpul caldurilor. In acest caz o dieta speciala pentru pisici castrate inlatura acest incovenient.

In familiile cu mai multe pisici se poate manifesta obezitatea la una sau mai multe dintre locatare. Concurenta pentru hrana determina anumiti indivizi sa manance mai mult decat altii (in general este cazul pisicilor dominante, care preiau autoritatea asupra castronului cu mancare). Hraniti separat pisicile daca observati un astfel de comportament.

Pisicile tinere au un metabolism accelerat, in consecinta sunt mai putin predispuse la obezitate. In schimb pisicile  inaintate in varsta poseda un ritm al arderilor mai diminuat, precum si capacitatea de efort fizic scazuta. Fara un control al dietei este foarte posibil ca o pisica senioara sa ia in greutate mai mult decat este permis.

Solutii

In primul rand cereti sfatul medicului veterinar. Acesta va diagnostica nivelul de obezitate si va va oferi un tratament adecvat cauzei care a determinat cresterea in greutate.

Adoptati o dieta speciala pentru pisici obeze. Atentie insa si aici! Cititi eticheta! Multe astfel de diete taie din procentul de grasimi, dar pastreaza aceeasi cantitate de carbohidrati ca si o hrana obisnuita. Alegeti o hrana pentru pisici bogata in proteine si grasimi de buna calitate.

Hraniti pisica de mai multe ori pe zi, cu ratii mai mici. Toate tipurile de hrana uscata  prezinta pe ambalaj un tabel cu cantitatea zilnica recomandata pentru fiecare talie de pisica. Nu depasiti aceste valori.

Pisicilor de interior oferiti posibilitatea efectuarii a cat mai efort fizic. Cumparati diverse jucarii care sa determine pisica sa se joace si sa alerge cat mai mult. Cu o luminita laser distrati-va in timp ce pisica sare sa o prinda. Acordati zilnic timp pentru joaca impreuna cu felina, astfel va asigurati ca are parte de un minim de exercitiu fizic. Daca aveti posibilitatea, lasati pisica in exterior cateva ore pe zi. Asigurati-va ca iese intr-o zona sigura si ca se va intoarce inapoi.

Discutati cu toti membrii familiei si faceti-i constienti de problema pisicii. Alegeti un singur responsabil cu hranirea pisicii. El va stii exact cu ce cantitate de hrana a fost alimentata pisica, astfel are un control al aportului total. O pisica aflata la o dieta restricti-va, alintata cu ceva  bun de catre toti membrii familiei, cu siguranta nu va pierde in greutate.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro