Narvalul – “unicornul acvatic” care vede cu ajutorul sunetului

Narvalul – “unicornul acvatic” care vede cu ajutorul sunetului

Narvalul nu este un unicorn acvatic. Nici un animal magic sau mitologic. Este doar o balenă cu doi dinţi, unul dintre ei foarte lung la masculi (aproape 3 metri lungime). Însă un alt aspect îl face pe narval o creatură specială. Narvalul vede cu ajutorul sunetului, conform unui studiu publicat în revista PLOS One.

Precum celelalte balene, narvalul are nevoie să iasă la suprafaţă pentru a respira, în medie o dată la şase minute. Dar, spre deosebire de alte balene, narvalul trăieşte toată viaţa în condiţiile extreme din Antarctica. Majoritatea se află în apele din estul Canadei şi Groenlandei, unde este mai mult întuneric decât lumină şi suprafaţa apei este mai mult îngheţată decât lichidă. Cumva, această creatură reuşeşte să spargă gheaţa şi să respire. De asemenea, reuşeşte să se scufunde până la un kilometru în adâncul apei, unde este beznă totală, pentru a captura peşti şi alte prăzi.


 

,,Nu vezi suprafaţa lichidă a apei pentru câţiva kilometri şi dintr-o dată apare o crăpătură şi vezi un narval,'' a declarat Kristine Laidre, ecologist din cadrul Universităţii din Washington. ,,Mereu m-am întrebat cu navighează aceste creaturi în adâncuri şi cum găsesc crăpăturile pentru a respira,'' adaugă ea.

Întrebându-se cum vor afecta schimările climatice comportamentul narvalului, experţii au survolat anumite zone ale oceanului şi au urmărit câţiva narvali cu ajutorul unui elicptet. Ştiind că narvalul utilizează ecolocaţia pentru a identifica obiectele din jurul său, experţii au aplasat sub apă microfoane pentru a le putea înregistra.Aşa au descoperit că balena utilizază sunete precum pocniturile pentru a vizualiza imaginea de sub apă. Pocniturile sunt produse de un organ numit buze fonice, cu o rată de 1.000 de pocnituri pe secundă. Sunetul iese prin capul navalului care funcţionează precum o lentilă de sticlă, afirmă Jens Koblitz, bioacustician. Când sunetul se întoarce înapoi la animal lovindu-i falca inferioară.

Narvalul rămâne încă un animal misterios care a fost făcut cunoscut în Europa de vikingi prin intermediul poveştilor lor cu unicorni.

Sursa: NY Times

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro