Molia colibri

Molia colibri

molie Molia colibri (Macroglossum stellatarum)

Incredibil! O pasare colibri in Romania! Aceasta e prima reactie pe care am avut-o atunci cand am vazut pentru prima oara aceasta creatura unica. Iar confuzia mea e pe deplin argumentata: da din aripi rapid si zgomotos si planeaza deasupra florilor, din care extrage nectarul cu ajutorul unei trompe. Insa nu e micuta pasare colibri ci o molie, cu totul deosebita si in cadrul familiei sale. Macroglossum stellatarum, molia colibri sau molia sfinx, este un reprezentant aparte al ordinului Lepidoptera ( al fluturilor si molilor), care spre norocul nostru poate fi vazut si la noi in tara.

Molia colibri traieste in regiunile calde de pe toate continentele, exceptand Antarctica. In Europa, traieste din Marea Britanie pana in Rusia si din Norvegia pana  la Marea Mediterana. Unele exemplare migreaza toamna din nord spre tarile sudice, insa cele mai multe molii ierneaza in locurile de bastina.

Moliile colibri isi fac aparitia la inceputul primaverii, incepand cu luna martie (in tarile sudice unde temperaturile sunt mai ridicate) pana in luna mai (in nord). Gradinile cu  flori sunt preferatele lor, insa le putem vedea si in parcuri, pasuni, liziera padurilor, tufisuri etc.

Exista cateva plante cu flori pentru care fascinanta molie dezvolta o imensa pasiune: iasomia, caprifoi (Mana Maicii Domnului), hurmuz, petunia, maces.

Molia viziteaza fiecare floare pentru a-i colecta nectarul delicios. Cu ajutorul probocisului, un tube asemanator cu un pai, relativ lung, insecta extrage nectarul din flori. La fel ca si pasarea colibri, molia sfinx zboara in dreptul florii, dand rapid din aripi, astfel incat poate fi auzit sunetul facut de aripile  ce  agita aerul. Dupa ce o floare a fost secata de nectar, molia se muta la alta.

Molia colibri este unicat in cadrul familiei molilor. Este printre putinele molii ce este activa si pe timpul zilei. Indiferent de vremea de afara molia sfinx pleaca sa se hraneasca, chiar si pe ploaie. Corpul acoperit de perisori fini, este impermeabil. Maximul de activitate este realizat seara, la asfintit, insa insecta poate fi vazuta in orice moment al zilei colindand plantele cu flori.

Se pare ca molia are o memorie si un vaz foarte bine-dezvoltate. Insecta se intoarce de fiecare data la planta- gazda, unde innopteaza. Are abilitatea de a recunoaste culorile (prefera florile albe sau cle deschise la culoare).

Dupa imperechere, femela gravida depune ouale pe frunzele plantelor din  genul Galium cunoscute la noi ca si tarita sau lipicioasa. Oulae sunt mici, ovalare, de culoare verde deschis. Pe dosul unei frunze este depus un singur oua. Avand in vedere ca la o singura serie sunt depuse aproximativ 200 de oua, femela molie are foarte mult de munca. Intr-un singur an pot fi depuse 4- 5 serii de oua, in functie de temperatura de afara.

Dupa 7 zile larvele eclozeaza. La inceput sunt galben pal, insa dupa a doua naparlire devin verzi cu o linie longitudinala galbena. La extremitatea caudala prezinta un carlig. Larvele se hranesc cu planta pe care au eclozat pana trec in stadiul de pupa (dupa 20 de zile). Pupa este maronie, invelita intr-un cocon matasos. Poate ramane atasata de planta gazda sau poate cadea pe sol.

molie colibriAdultul are o anvergura a aripilor de 45-50 de mm. acestea sunt de culoare maronie, cu desene fine de culoare neagra. Aripile posterioare sunt portocalii. Corpul este relativ masiv si se termina cu o coada-evantai. Proboscisul, atunci cand insecta nu se hraneste, este tinut incovoiat sub barbie.

Molia sfinx nu produce dauna gradinilor pe care le viziteaza. Ba din contra, ofera servicii gratuite de polenizare plantelor. In momentul in care viziteaza o floare, corpul paros se incarca cu polen, care este imprastiat pe urmatoarele flori ce vor fi vizitate.

S-a observat ca molia colibri este destul de relaxata in prezenta omului. Cu un aparat foto profesional puteti obtine poze nemaipomenite cu aceasta incredibila insecta. Chiar daca nu avem pasari colibri in Romania, micuta molie, le suplineste cu brio locul.

Sursa foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

3 Comentarii
  • Claudiu a scris la 28.07.2016 23:31:

    Astazi 28/07/2016 am intalnit aceasta molie la poalele varfului Omu:) chiar am confundat-o cu pasarea Colibri..

    [Răspunde]
  • miau a scris la 23.08.2015 20:01:

    super

    [Răspunde]
  • stefanescu a scris la 21.08.2015 12:00:

    Am primit astazi vizita unei molii sfinx. 21.08.2015 :)

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro