Mituri si adevaruri despre sterilizare

Mituri si adevaruri despre sterilizare

catei

Sterilizarea salveaza vieti! Atat a animalului in cauza, cat si a celor din adaposturi, care au o sansa mai mare sa fie adoptati sau poate nu mai sunt nevoiti sa ajunga acolo. Cu toate acestea, miturile care circula despre acest subiect s-au intetit in ultimii ani odata cu propaganda pro-sterilizare inceputa de ONG-uri si medicii veterinari. Aceste mituri nu fac sa puna frana acestui fenomen. Oamenii de rand, si asa indecisi, sunt descurajati intru-totul cand li se insira asa zisele “dezavantaje”ale sterilizarii si castrarii. In continuare va vom etala cele mai frecvente mituri despre sterilizare, precum si adevarul mascat de acestea.

Mit: E bine ca femela sa aiba un rand de pui inainte de a fi sterilizata!

Adevarul: Nu exista nicio justificare medicala a acestui argument. Pe de alta parte, studiile au demonstrat faptul ca pisicile si cainii sterilizati sunt mai sanatosi si traiesc mai mult.

Medicii recomanda ca sterilizarea sa se realizeze inainte de primul ciclu de calduri, cand aparatul reproducator nu a suferit niciun fel de modificari. Sterilizarea inainte de primele calduri si implicit inainte de prima gestatie are urmatoarele beneficii:

- Prevenirea infectiilor uterine, cum ar fi piometrul. Infectiile uterine sunt foarte frecvente la animalele nesterilizate, iar piometrul in special, este adesea fatal.

- Prevenirea cancerului mamar, extrem de des intalnit la catelele si pisicile mame. Acesta metastazeaza adesea in plamani. De cele mai multe ori este descoperit prea tarziu, iar animalul moare.

- Sterilizare se poate face si la femela gestanta. Consultati medicul veterinar in acest sens. Este mai bine ca puii nedoriti sa fie eliminati acum, decat mai tarziu sa fie abanonati pe strazi sau lasati in adaposturi, unde vor suferi mult.

- Scapati de stresul de a avea in jurul femelei voastre, zeci de masculi intaratati si potential agresivi.

Mit: Animalul castrat se va ingrasa!

Adevar: Uneori, dupa operatie cainele sau pisica castiga in greutate, insa operatia de sterilizarea nu este responsabila de acest lucru. In fapt, este datoria stapanului sa controleze dieta animalului si sa ii asigure portia zilnica de exercitiu fizic.

Mit: Caracterul animalului se schimba dupa sterilizare!

Adevar: Schimbarile ce au loc in caracterul cainelui sunt doar in sens pozitiv. Masculii vor renunta la obiceiul se a mai pulveriza urina peste tot, intrucat nu mai simt nevoia sa fie in competitie cu altii. Daca este castrat inca de tanar, masculul nu se va deprinde deloc cu acest obicei si veti ramane cu locuinta curata.

Animalele castrate isi vor diminua agresivitatea. Luptele intre masculi nu vor mai exista, astfel zgarieturile si ranirile dispar din peisaj.  Pisicile sau cainii castrati nu vor mai hoinarii in cautarea partenerilor. Astfel se previne contractarea bolilor contagioase sau a celor cu transmitere sexuala (FIV sau leucemia felina). Animalele vor ramane acasa si nu va mai trebui sa va ingrijorati ca li se poate intampla ceva cand sunt plecate.

In concluzie, animalele sterilizate sunt mai linistite, mai statornice si mai fericite.

Mit: Instinctul de paza dispare!

Adevar: Este cazul cainilor de paza si protectie. Instinctul de paza este adanc inradacinat in genetica  si educatia cainelui respectiv si nu are deloc de-a face cu hormonii sexuali. Cainii de paza castrati isi vor face la fel de bine treaba ca si inainte.

Mit: Masculul nu face pui, deci nu am de ce sa imi fac griji

Adevar: E nevoie atat de mascul cat si de femela pentru a procrea. Numarul mare de masculi este reponsabil de multe gestatii accidentale.

Mit: Sterilizarea este dureroasa si stresanta pentru animal

Adevar: Interventia chirurgicala se face sub anestezie si este o procedura de rutina. Animalul va reveni la activitatile obisnuite in 48-72 de ore. Nasterea este mult mai stresanta si dureroasa pentru femela.

Mit: Animalul meu e atat de special incat imi doresc urmasi ca el!

Adevar:  Fiecare caine sau pisica e special in felul lui. Imperecherea cu animalul de sex opus nu va aduce garantia ca puii vor semana intrutotul cu animalul vostru. Genetica poate oferi numeroase surprize.

Mit: Cainele sau pisica sunt de rasa pura!

Adevar: Multe dintre animalele eutanasiate sau abandonate sunt de rasa, si cu toate acestea nimeni nu le doreste. In prezent in lume, inclusiv la noi in tara, exista   mai multe pisici si caini disponibile decat  case dornice sa le adopte. Surplusul ori ajunge sa fie eutanasiat, ori vagabondeaza pe strazi, chinuindu-se sa supravietuiasca.

Mit: Sunt in stare sa gasesc familii pentru fiecare pui din cuib!

Adevar:  Cu fiecare cuib nou de pui aparut, un alt cuib din adapost sau de pe strada este omorat. Sansele lor de a gasi o familie sunt furate de noii pui aparuti.

Mit: Nu vreau ca masculul meu sa se simta mai putin “barbat”!

Adevar: Cainii sau pisicile nu poseda conceptul de identitate sexuala. Astfel castrarea nu le reduce din respectul de sine si nu le altereaza personalitatea.

Mit: Operatia de sterilizare este foarte scumpa!

Adevar: Costurile operatiei difera de la un cabinet veterinar la altul si tin cont si de varsta, sanatatea animalului. In momentul de fata, orice ONG din tara colaboreaza cu medici veterinari care va pot face o reducere sau chiar va pot castra gratuit animalul. Contacti-l pe cel din orasul vostru.

Ingrijirea femelei gestante, analizele medicale, cresterea si vaccinarea puilor costa mult mai mult decat operatia de sterilizare. Asa ca, si din punct de vedere financiar, sterilizarea este un avantaj.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

3 Comentarii
  • mary a scris la 06.03.2017 15:42:

    Buna ziua, La mine la serviciu, am in grija 10 catei, dintre care 2 masculi adulti, 4 femele adulte, si 4 puiuti, tot fetite si ele. Pe una din catele am sterilizat-o, iar o alta este gestanta. As putea sa o sterilizez? inca nu a ajuns la jumatatea gestatiei. parerile sunt impartite legat de acest lucru. nu as vrea sa ii pun viata in pericol, dar as vrea sa opresc reproducerea, deja e putin cam greu. Astept raspuns. Multumesc

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 07.01.2014 16:32:

    Draga anonymous, este de inteles sa ii fi ramas inca instinctul de fecundare, insa nu mai poate procrea din lipsa lichidului seminal care este secretat exclusiv de testicule. Cu timpul acest instinct va dispare. Cat despre esuarea operatiei nu poti sa stii pana nu consulti un alt doctor veterinar. Succes

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 01.01.2014 12:18:

    Va rog sa-mi spuneti daca un catel mascul sterilizat mai poate avea contact sexual, daca poate procrea? Eu am un caniche de 3 ani care a fost sterilizat acum 3 luni si l-am gasit legat de catelusa chow chow de 3 ani ani, care a intrat de 2 saptamani in calduri(de 3 ori s-a intamplat). Poate nu a fost bine sterilizat? S-au poate ,,trage gloante oarbe"? Nu stiu, dar eu nu doresc alti catelusi. Am deja 3 si e destul de greu.

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro