Microsporum canis - dermatofitoza felina

Microsporum canis - dermatofitoza felina

pisicaDermatofitoza felina este cea mai raspandita infectie micotica a pielii gasita la felina. Dupa aspectul leziunilor boala mai poarta numele de "vermi inelati" (ringworm). Aceasta este cauzata de un grup de paraziti micotici microscopici cunoscute ca dermatofite (ciuperci ce traiesc pe piele). Eczema invadeaza tesutul extern mort al pielii, ghearelor si blanii.

Exista mai multe feluri de dermatofite?

La pisici, eczema poate fi cauzata de 3 tipuri de dermatofite.

Microsporum Gypseum: aceasta dermatofita se gaseste de obicei la caini si pisici care sapa in sol contaminat.

Microsporum Canis: este sursa de infectie cu eczema de cele mai multe ori la pisici si se face vinovat de aproximativ 75-98% din eczemele la pisici.

Trichophyton Mentragophytes: aceasta specie infecteaza caini si pisici expusi rozatoarelor sau vizuinelor acestora.

Microsporum Canis este cea mai raspandita forma la pisici. Se crede ca pana la 20% din pisici sunt purtatoare asimptomatice. Aceasta inseamna ca pisicile poarta  parazitul, dar nu arata semne de infectie.

Sunt anumite pisici mai susceptibile la infectie decat altele?

Micoza apare cu preponderenta la pisicile tinere (mai mici de un an). Acest lucru se intampla din cauza faptului ca sistemul imunitar al pisicii nu este maturizat pe deplin. Pisicile imunosuprimate (cum ar fi cele infectate cu FIV) sunt de asemenea mai vulnerabile la eczeme. Pisicile cu par lung pot contracta boala mai usor decat cele cu par scurt.

Eczemele sunt contagioase?

Microsporum Canis este foarte contagios. Se poate transmite de la pisica la pisica, de la caine la pisica, de la pisica la caine, de la pisica la om, de la om la pisica, etc.

Cum se infecteaza o pisica cu dermatofitii?

O pisica se poate infecta cu ciuperca fie prin expunerea directa la un animal infectat, ori prin mediul inconjurator cum ar fi culcusuri contaminate, ustensile de toaletare, covoare si mobila. Sporii sunt atasati de firele de par  care atunci cand cad raman infectiosi timp de pana la 13 luni.

Cum imi dau seama daca pisica are micoza?

Cel mai usor de recunoscut semn ca o pisica are eczema este reprezentat de pete circulare fara par, in special in jurul capului si a membrelor (desi pot aparea oriunde pe corp). Alte semne sunt pete gri, unde blana este rarita cu sau fara roseata si mancarime, seborrhea sicca (o forma de matreata), piele uscata(sau infectii ale ghearelor).

Cum se pune diagnosticul?

1. Lampa lui Wood: o metoda simpla de diagnosticare a eczemei ce consta in iluminarea pisicii cu o lampa cu ultraviolete (cunoscuta de asemenea ca lumina neagra), desi doar jumatate din eczeme vor fi vizibile. Radacinile firelor e par vor  fi de culoare verde fluorescent in timpul iluminarii cu lumina neagra.

2. Examinarea microscopica: pentru o diagnosticare rapida, veterinarul poate decide sa faca o examinare la micoscop a firelor de par. Aceasta metoda are avantaje si dezavantaje. Sporii sunt deseori greu de observat, deci cel mai bine e ca examinarea microscopica sa fie facuta de un micolog (un botanist care este specializat in studiul fungilor). Daca mostra aleasa nu are spori, diagnosticul nu poate fi pus cu exactitate.

3. Prin cultura: veterinarul poate lua o mostra din blana pisicii din zona infectata si sa le puna in laborator pe un mediu special de cultura care incurajeaza cresterea fungilor. Beneficiul de a testa prin cultura este ca laboratorul poate sa spuna exact ce specie de ciuperci a infectat pisica. Acest test dureaza aproximativ 10 zile.

4. Biopsia : cateodata, in cazul in care leziunile par neobisnuite, se face biopsie.

Cum se trateaza eczema?

Dupa ce o pisica a fost diagnosticata cu eczema , vor trebui tratate atat pisica, cat si mediul in care aceasta traieste. Daca locuieste intr-o locuinta cu mai multe pisici, toate pisicile din acea locuinta va trebui tratate. Urmati cu atentie instructiunile veterinarului pentru a va trata pisica. In cazul pisicilor sanatoase, eczema va disparea deseori singura dupa 2- 4 luni. Pe de alta parte, se recomanda sa va tratati pisica de eczema in vederea grabirii procesului de vindecare, si prevenirea transmiterii infectiei la oameni sau alte animale.

Sampoane/solutii: solutiile de sulfura se calciu sunt de cele mai multe ori foarte eficiente. Cateodata tunderea pisicii (in special cele cu blana lunga) este recomandata pentru cresterea eficacitatii tratamentului si de asemenea scaderea contaminarii mediului. Pisica nu are voie sa-si linga blana inainte de a se usca solutia, deoarece asest lucru cauzeaza varsaturi. Imbaierea trebuie facuta la fiecare 4-6 zile, timp de aproximativ 2-4 saptamani. solutia de sulfura de calciu poate cauza ingalbenirea blanii, dar aceasta ingalbenire va disparea in timp.

Griseofulvin : acesta este cel mai comun medicament antifungic si singurul medicament antifungic licentiat pt a fi folosit la pisici. Acesta inhiba divizarea peretilor celulei prin alterarea structurii si functiei microtuburilor. Permite sistemului imunitar sa preia controlul si sa lupte cu infectia.

Doza: este sub forma de tablete si se administreaza oral. Trebuie luat de 2 ori /zi impreuna cu o mancare de preferat mai grasa.

Efecte secundare/precautii: nu poate fi folosit la motani, pisici gestante sau femele care alapteaza, deoarece poate cauza defecte la nastere. Efectele secundare cuprind greata, febra, letargie, diaree, anemie. Rareori, griseofulvinul poate cauza supresia maduvei osoase si afectiuni hepatice. Daca pisicii ii este rau, mergeti de urgenta la veterinar. Griseofulvinul nu trebuie administrat pisicilor cu FIV. Femeilor insarcinate li se interzice a umbla cu griseofulvin.

Vaccinul: trebuie administrat pisicilor sanatoase mai mari de  4 luni si consta in 3 injectii. Acest vaccin este eficace doar impotriva microsporum canis. Dupa prima doza administrata, cea de a doua se repeta la 12-16 zile, iar a treia la 26-30 zile dupa cea de a doua.

Decontaminarea mediului: aspirat zilnic, iar daca este posibil, aruncati sacul aspiratorului. Se poate folosi o solutie de innalbitor (o parte inalbitor la 10 parti de apa) la curatarea suprafetelor si a ustensilelor de toaletat. Covoarele si tapiseriile ar trebui curatate cu abur. Culcusurile si felisa va trebui dezinfectate de asemenea.

Pot lua eczema de la pisica?

Da, eczema poate fi transmisa de la pisici la oameni si invers.

Nicolae Hasegan
Zooland.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro