Inmultirea pestilor Xipho

Inmultirea pestilor Xipho

pesteBinecunoscutii pesti Xipho sunt printre cei mai usor de ingrijit si inmultit pesti de acvariu. Nu au nevoie de conditii speciale de reproducere si pot fi o alegere isteata  pentru un incepator intr-ale acvaristicii.  Pentru a fi siguri de reusita iata cateva sfaturi de baza pentru ca sa dobanditi puiet de xipho frumos si sanatos.

Xipho sunt pesti ovovivipari, ceea ce inseamna ca puii eclozeaza din oua in abdomenul femelei si mai apoi sunt eliberati de aceasta in apa (o falsa nastere).

Sexarea

Dimorfismul  sexual e bine reprezentat la acesti pesti. Cu putina atentie puteti deosebi foarte usor un mascul de o femela. Femela este mai masiva si mai rotunjoara, pe cand masculul este mai alungit si mai subtire.

Masculii prezinta o coada in forma de spada, care poate atinge 1/3 din lungimea totala  a corpului. Daca coada ascutita nu este inca formata masculii pot fi recunoscuti dupa gonopodium. Gonopodiumul reprezinta transformarea inotatoarei anale intr-un structura cu aspect tubular, asezata paralel cu linia abdomenului. La femele aceasta inotatoare apare de forma triunghiulara rotunjita. Se pare ca rolul gonopodiumului este in inseminarea femelei cu material seminal. La ovovivipari, icrele sunt fertilizate de catre mascul in abdomenul femelei.

La aceasta specie s-a observat un aspect incredibil. In anumite conditii (lipsa masculilor, varsta inaintata, anumite boli) una dintre femelele bine dezvoltate isi creste coada in forma de spada si se comporta ca un mascul, agasand celelalte femele. Aceste femele masculinizate sunt infertile si nu pot procrea cu  alte femele.

Pregatirea acvariului si a parintilor

Xipho se pot inmulti foarte bine in conditiile standard ale acvariului in care traiesc. O usoara crestere a temperaturi la 27o Celsius, pare sa accelereze dorinta de reproducere.  pH-ul ramane la nivel neutru spre usor alcalin.

Puteti inmulti pesti in acvariul comunitar sau intr-unul separat, de reproducere. Daca in acvariul comunitar nu exista alti pesti agresivi, atunci puteti organiza reproducere aici. Important este sa existe multe plante cat mai ramificate si locuri de adapostit. Parintii de xipho isi vaneaza puii imediat dupa nastere, iar micutii stiu instinctiv ca trebuie sa se ascunda pentru a-si salva viata. Daca optati pentru acvariul de reproducere, atunci unul de 20-30 de litri cu filtrare usoara, este suficient.

Pentru reproducere folositi un singur mascul la 2-3 femele, in acest fel va asigurati ca niciuna nu devine prea obosita din cauza avansurilor partenerului. Mai multi masculi in acelasi acvariu se vor lupta intens si nu vor mai acorda destul interes femelelor.

De multe ori puteti achizitiona de la pet-shop, femela  gata gravida si veti si surprinsi de pui neasteptati care acapareaza acvariul.  Alteori, fara prezenta vreunui mascul in acvariu, femela ramane gestanta. Lucrul acest se intampla deoarece, femelele de xipho au capacitatea de a acumula sperma masculului si a o folosi la 4-5 seriide icre.

Gestatia si eclozarea

Femela gestanta se recunoaste usor dupa abdomenul care se bombeaza de la o zi la alta. Spre finalul gestatiei (care poate dura aproximativ 28 de zile), in regiunea anala va aparea un punct negru, un fel de marker al gestatiei. Nu este altceva decat ochii negri ai puilor aproape pregatiti de a iesi in lume.

Acum este momentul sa mutati femela in acvariul de reproducere. Sau puteti opta pentru maternitate pentru pesti, care se amplaseaza in avariul comunitar, si care pluteste in apa din acvariu. In acest fel femela nu va fi stresata de schimbul de parametri ai apei, iar puietul este protejat de restul pestilor, chiar si de mama lor. Maternitate  este o cutie de plastic ce prezinta doua compartimente: unul superior unde inoata mama si unul inferior, marcat de o trapa, unde se retrag puii. Dupa nastere, mama este eliberata in acvariu, trapa este indepartata, iar puii vor ramane o perioada aici, pana mai cresc in dimensiuni.

La o singura gestatie, femela poate da nastere la 10-50 de pui, care vor inota imediat dupa nastere. Nastere se produce de regula cu femela stand pe fundul acvariul si de cele mai multe ori are loc dimineata. Tendinta puilor este de a se retrage la adapost, pentru a nu fi vanati. Puii pot fi hraniti cu baby brine shrimp sau baby daphnia, dar si cu pelete uscate din comert, maruntite fin.

La 8 sapatamani de viata puii pot fi mutati in acvariul principal cu parintii, daca acolo nu exista alti pesti rapitori mari.

Surse foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro