Hranirea artificiala a puilor de pisica

Hranirea artificiala a puilor de pisica

pisicutaSa fii parinte surogat pentru un pui de pisica poate fi o sarcina dificila, insa cu siguranta plina de satisfactii. Vei fi nevoit sa oferi timp, energie, resurse financiare si multa afectiune pentru ca sa cresti un pisoi sanatos si sociabil. Fara indoiala, merita efortul. In plus, primesti o bila alba acolo Sus pentru ca ai salvat o viata (sau mai multe).

Din varii motive, pisoi abia nascuti ajung sa necesite hranirea artificiala. Poate fi vorba de pui abandonati, luati de la mama lor prea devreme de catre un stapan iresponsabil sau micuti care sunt refuzati de propria mama. O pisica bolnava si slabita sau una care are prea  multe progenituri nu va putea sa aiba grija de toti asa cum trebuie, si atunci e nevoie ca stapanul sa hraneasca cu biberonul unul sau mai multi pui din cuib.

Hranirea cu biberonul sau alt dispozitiv nu este o mare filosofie, insa avand in vedere fragilitatea micilor feline, trebuie sa fim atenti la cateva aspecte, dupa cum vom vedea mai jos.

Ustensile

Biberonul special pentru animale mici de companie este ideal pentru hranit puii de pisica. Il veti gasi in orice pet-shop sau farmacie veterinara, la un pret mai mult decat accesibil. Tetina lui este moale si cu un orificiu potrivit unei bune alimentari. Daca gaura este prea mare pisoiul se poate ineca, va trage lapte in plamani, fapt care duce la infectii, de evitat in cazul unui animal si asa prea sensibil. Daca este prea mica, puiul va face un efort sa aspire laptele, iar la un moment dat se va descuraja si se va opri din mancat. Ideal este ca atunci cand intoarcem sticla cu tetina in jos sa nu curga decat o picatura la intervale de 1-2 secunde sau la apasarea usoara a sticlutei.

Tetina si recipientul vor fi sterilizate periodic in apa fierbinte, la fel ca in cazul bebelusilor.

In lipsa unui biberon special, putem folosi pentru hranit o siringa sau o pipeta. Unii parinti surogat folosesc si tehnica hranitului cu lingurita.

Laptele

Recomandam cu tarie folosirea laptelui special pentru pui de pisica, ce are inglobate toate principiile nutritive de care are nevoie puiul nou-nascut, inclusiv colostru. Cel mai accesibil este laptele praf, insa veti gasi si lapte lichid, gata formulat.

Evitati sa hraniti puiul de pisica cu lapte de vaca sau capra, deoarece sunt prea slabe si pot da unele probleme digestive. In situatii exceptionale, pana gasiti lapte praf special pentru pisici, puteti folosi si acest lapte, e mai bine decat sa tineti pisicul nemancat.

Laptele se vaca se prepara astfel: 500 ml lapte, 1 galbenus de ou si 1 lingurita de miere. Ingredientele se omogenizeaza si  se incalzesc la o temperatura potrivita (verificati pe dosul mainii).

Ora mesei

Inainte de a hranii puii de pisica cantariti-i si aproximati-le varsta. Pisoii isi deschid ochii undeva intre 7 si 14 zile. Efectuati si un consult la veterinar, pentru a va asigura ca totul este in regula, prilej cu care puteti cere si cateva sfaturi despre cum sa ii ingrijiti corect.

In functie de varsta si greutatea micutilor, dozati laptele praf conform instructiunilor producatorului. Nu pregatiti o cantitate mare de-o data, ci doar cat sa va ajunga la 1-2 mese.  

Puneti masura de apa dorita in sticluta si asezti-o intr-un vas cu apa fierbinte, pana ajunge la o temperatura de 34-37o Celsius (verificati pe dosul mainii). Apoi adaugati laptele praf si omogenizati. Evitati sa incalziti laptele la microunde, deoarece se vor forma centre cu lichid fierbinte in interior, care vor arde gura micutului.

Asezati un prosop pe picioare si puneti puiul pe el. Micutul va fi hranit in pozitia in care ar fi supt de la mama, adica asezat pe burta cu capul usor ridicat. Introduceti tetina in gura si strangeti usor cat sa iasa o picatura si puiul sa inteleaga ce se intampla. In mod normal, automat  pisoiul incepe sa suga.

Nu incercati sa  il grabiti, presand pe sticluta ca sa curga mai mult lapte. Il puteti ineca. Daca ii ies bule de lapte pe nas inseamna ca a aspirat pe caile aeriene si va opriti din alimentat. Daca pisicul s-a inecat, il intoarcem cu capul in jos, pentru ca sa iasa laptele din plamani.

In primele saptamani de viata, micutii nu mananca mai mult de 10 ml la o masa. Cand se satura se  va opri din mancat, nu il supra-alimentati.

Dupa hranire, stimulati ragaitul mangaind burtica pisoiului sau batandu-l usor pe spate.

Puii de pisica pana la doua saptamani vor fi hraniti o data la 2 ore, zi si noapte. Va fi obositor sa va treziti atat de des, insa este absolut necesar, deoarece micutii nu au strat de grasime si depozite de glicerol care sa fie folosite pentru termoreglare si buna functionare a organismului. Laptele aflat pe tractul digestiv este singura sursa de energie si reprezinta insusi viata.

Pe la 3-4 saptamani ii vom hrani la fiecare 4 ore, fara sa mai fie nevoie de alimentat pe durata noptii. Incepand cu aceasta varsta putem introduce si hrana solida, in speta cea umeda, speciala pentru juniori. De acum pisoii pot fi invatati sa manance din farfurie.

Dupa hranire


Imediat dupa alimentare urmeaza o sarcina mai putin placuta, la prima vedere. Pisoii vor fi ajutati sa isi faca nevoile, sarcina pe care o executa in mod firesc mama lor, atunci cand ii linge in zona posteriorului. Cu un servetele umed sau un tampon de vata inmuiat in apa calduta vom masa usor funduletul puilor. Imediat micutii ar trebui sa elimine. Treaba mare nu vor face decat o data pe zi sau la 2-3 zile.

Cand toate cele de mai sus au fost indeplinite, puii orfani vor fi pusi la somn. In primele 2 saptamani, 90% din timp este acaparat de aceasta activitate. Amenajati un culcus calduros si confortabil.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
3 Comentarii
  • Partebuna ion a scris la 30.04.2016 12:28:

    Despre ce este vorba(job)in postarea d-voastra?

    [Răspunde]
  • Open a scris la 20.11.2015 00:46:

    a comentat: uitai sa spun ca nelume ZUZU e targetat, cred, pe o categorie de consumatori tineri, sugereaza ceva alandala, tineresc, fara reguli, etc, adica sa se plieze pe niste continuturi subconstiente ale pustanilor .

    [Răspunde]
  • Giann a scris la 09.09.2014 03:42:

    Dana a comentat: Kindda ofpoftic, da legat de tipe care au chef de zuzu: ce te faci daca tipa cu care iesi gives you wet willies with her tongue de fiecare data cand va intalniti?a) fugi inspaimantatb) te bucuri ca nu trebuie sa mai dai bani pe betisoare pentru ureche

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro