Ghemotoacele de par - blestemul pisicilor

Ghemotoacele de par - blestemul pisicilor

par pisicaOrice stapan de pisici s-a confruntat la un moment dat cu aceasta problema. Cu siguranta v-ati ridicat din pat dimineata si ati calcat pe o formatiune asemanatoare unui carnacior, deloc apetisanta si destul de umeda. Acesta este ghemotocul de par pe care pisica dumneavoastra cu mare greutate a reusit sa il elimine in timpul noptii. Senzatia nu este deloc placuta nici pentru dumneavoastra, dar mai ales nici pentru pisica. Din fericire exista rezolvare si pentru aceasta problema.

Dar cum se formeaza aceste formatiuni de blana?!
In salbaticie pisicile naparlesc la trecerea de la un sezon cald la unul rece si invers, pentru a-si forma blana propice sezonului in curs. Aceasta se intampla primavara si toamna. In mare parte parul mort se pierde de la sine, datorita vietii dinamice a pisicii. Pisicile salbatice nu au prea mult timp de acordat ingrijirii blanii. In schimb pisicile domestice, mai ales cele crescute exclusiv in interior, nu mai sunt influentate prea mult de ciclul anotimpurilor, astfel ele naparlesc moderat pe toata perioada anului, cu variatii de la rasa la rasa. In plus incrucisarile si dezvoltarea unor noi rase, au dus la aparitia a multor rase cu par lung si des, deci o cantitate mai mare de par de eliminat si inghitit. In mod normal pisicile inghit mici cantitati de par in fiecare zi, deaorece pisica acorda 10% din timpul ei cand e treaza toaletei. Acest par in mod firesc nu este digerat de stomac si este eliminat prin fecale, fapt neremarcat de stapan. Pisicile au de fapt tractul digestiv adaptat eliminarii unor cantitati de par, cel al prazii din mediul natural. Insa in anumite situatii: afectiuni ale tubului digestiv, dieta neadecvata sau cantitati prea mari de par mort, parul ingerat nu mai este eliminat in fecale si se acumuleaza in stomac. In timp se strange atat de mult incat sa formeze o formatiune compact sub forma de ghem. Deoarece esofagul este ingust, dupa eliminare prin voma, ghemotocul de par are aspect de tigara, alungit si ingust. Exista cazuri extreme cand pisica nu reuseste sa il vomite, iar acesta blocheaza tractul gastrointestinal. In aceste cazuri e necesar sa se intervina chirurgical pentru indepartarea lui, altfel existand pericolul ca pisica sa isi piarda viata.

Eliminarea ghemotoacelor de par este absolut normala, daca se intampla de maxim 3-4 ori pe luna. In cazul in care episoadele de voma apar mai frecvente exista o problema. Daca observati pisica tusind sec, straduindu-se parca sa elimine ceva (de fapt chiar asta doreste) inseamna ca aveti de-a face cu  blestemul ghemotoacelor de par. In astfel de cazuri veti mai observa si o lipsa de stralucire a blanii, apetit scazut sau chiar absent al pisicii, letargie, balonare si constipatie. Tot acum pisica va manca multa iarba, pentru a-si provoca voma. La aparitia acestor semne trebuie sa va prezentati degraba la medicul veterinar, durerile abdominale pot fi foarte mari, iar ghemotoacele se pot mari in timp, inrautatind diagnosticul.

Ce se poate face?! Din fericire aceste probleme pot fi prevenite. Din pacate tratamentul poate fi instituit doar de medicul veterinar, cand simptomele se agraveaza, dumneavoastra neputand face nimic la acest moment. Dar prevenind aveti sanse mari sa nu se ajunga pana aici.

Periatul: in acest mod dati o mana de ajutor pisicii, iar in plus aveti sansa sa si relationati. Pisicile in general adora sa fie periate si savureaza din plin acest moment alaturi de stapan. Folositi o perie cu dinti desi care sa scoata parul fin de dedesubt si una cu peri de plastic cu care sa finisati si sa eliminati si parul mai lung de deasupra. Eliminand dumneavoastra parul, pisica va inghiti mai putin. La pisicile cu par scurt un periat de 2 ori pe saptamana este suficient; in schimb cele cu par lung ar trebui periate zilnic.

Fibrele: fibrele ajuta la reglarea tranzitului intestinal, facilitand eliminarea fecalelor. O dieta bogata in fibre (4-8% ) vine in ajutorul pisicii pentru eliminarea parului prin fecale. Pe langa hrana, acestea se gasesc in abundenta si in iarba pisicii. Deci sa aveti mereu la dispozitia pisici un ghiveci cu o astfel de planta.

Lubrifiantii: in comert exista produse pe baza de vaselina, care se administreaza oral pisicii sau se adauga in mancare, facilitand eliminarea parului si a fecalelor de consistenta crescuta. In general au gust placut iar pisica le linge chiar de pe degetul dumneavoastra sau ii puneti putin pe labuta din fata, iar ea prin toaletare ingereaza acest preparat. Daca nu gasiti in comert aceste produse, puteti apela la frigierul dumneavoastra. O jumatate de lingurita de unt administrata o data sau de doua ori pe saptamana va actiona in acelasi mod, lubrifiind tractul intestinal si inmuind fecalele. Si va fi si un rasfat culinar pentru pisica.

Hrana uscata: special formulata pentru eliminarea parului, se gaseste in orice pet-shop. In general eficacitatea ei se datoreaza continutului mai ridicat in fibre. Poate fi administrata exclusiv sau in combinatie cu hrana obisnuita.

Apa: este esentiala pentru sanatatea pisicii, in plus ajuta si la obtinerea unei consistente optime a fecalelor si o eliminare mai usoara. Apa proaspata sa fie mereu la dispozitia pisicii.

Alaturi de acestea, dragostea si incurajarea pisicii pot ajuta la o mai buna eliminare a ghemotoacelor de par. Nu va sfiiti sa consultati medicul veterinar la apariti primelor semne ca ceva nu este in regula. Sunt destul de frecvente cazurile de blocaj gastro-intestinal din cauza parului inghitit.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


1 Comentarii
  • Nestor a scris la 13.09.2014 17:51:

    ))) era cam iritata ca-i fac poze, nu cred ca era in the mood. Hence the look. Dar daca te uiti la poslruite din urma unde am pus poze mai frumoase cu ea, o sa vezi ca n-ai de ce sa te sperii:P. http://sbipxhkuwzr.com [url=http://denfiuhtd.com]denfiuhtd[/url] [link=http://khqnqrgaa.com]khqnqrgaa[/link]

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro