Este bine să ne sărutam animalul de companie?

Este bine să ne sărutam animalul de companie?

caine

Cu totii o facem sau cel putin cunoastem pe cineva care isi pupa pe botic odorul blanos din dotare. In fapt, sondajele efectuate in unele tari vestice au aratat ca mai bine de doua treime dintre detinatorii de animale de companie isi rasfata patrupezii cu sarutari dulci pe gura sau fata. Nici cainii, mai ales,  nu se dau in laturi de la a oferi pupaturi umede pe toata fata, provocand stapanului o imensa reactie de exaltare. Dar oare acest obicei nu ne poate pune sanatatea in primejdie?! Haideti sa vedem pana unde pot merge gesturile de afectiune pe care le aratam animalelor de companie.

Ca in orice dezbatere exista pareri pro, dar si contra saruturilor oferite animalelor. Nu de putine ori unii medici (umani sau veterinari) au adus in atentie faptul ca animalele pot transmite germeni prin saruturi si ca exista alte modalitati (cum ar fi mangaierile, laudele sau recompensele) prin care sa ne exprimam dragostea fata de animale.

Exista o vorba care spune: ”gura cainelui este mai curata decat cea a omului”. Un studiu japonez efectuat in 2011 vine sa contrazica stiintific aceasta afirmatie. Unui esantion de caini si stapanii lor le-au fost recoltate probe de placa bacteriana din gura si analizate amanuntit. Rezultatele au relevat faptul ca atat cainii, cat si oamenii poseda in cavitatea orala specii de bacterii specifice care pot provoca afectiuni dentare si periodontale celeilalte specii.

Parodontoza este o afectiune stomatologica care consta in distructia elementelor de sustinere a dintelui in alveola si in final caderea caestora. Cauza este una  bacteriana, iar o parte dintre bacteriile incriminate se gasesc  in gura cainelui si pot fi transmise stapanului care are un contact apropiat cu animalul. In acelasi timp, stapanul poate “oferi” cainelui o suita de germeni bacterieni care sa ii dezechilibreze flora  bacteriana normala si sa duca la aparitia unor probleme dentare.

In acelasi timp, un sarut cu o alta persoana poate fi mai periculos decat cel cu un caine, mai ales daca respectiva sufera de unele afectiuni dentare.

Sa nu uitam nici de faptul ca animalele isi curata zilnic blana si zonele intime, adulmeca tot felul de lucruri cand ies la plimbare pe strada, astfel incat intra in contact cu o paleta larga de microbi, care la un moment dat se pot dovedi periculosi pentru om.

Privind lucrurile strict din perspectiva aceasta, am putea concluziona ca animalele de companie sunt o adevarata bomba biologica si ar trebui sa ne ferim de ele. Insa lasand ipohondria la o parte, situatia  nu e tata de sumbra. Dovada vie sunt milioanele de stapani de animale, sanatosi si fericiti, care in contact apropiat cu animalul lor nu au intampinat probleme de sanatate.
    
Fara indoiala riscuri exista, de aceea recomandam si noi ca persoanele cu imunitatea slabita (batrani, gravide, transplantati, bolnavi de cancer, seropozitivi etc) sa isi ia cateva masuri suplimentare de igiena cum ar fi spalatul mainilor dupa mangaierea animalelor, evitarea saruturilor pe gura sau sa fie linse pe fata s.a.

Gura cainelui sau a pisicii poate fi mai curata decat a noastra daca le asiguram o igiena optima, periodica. In prezent, si la noi in tara, gasim in magazinele de animale periute si paste de dinti pentru patrupede, ape de gura, accesorii ce nu ar trebui sa lipseasca din casa posesorului de animale de companie. Astfel reusim sa prevenim afectiunele dentare la animalele iubite si in plus ne protejam si pe noi, mai ales daca suntem niste stapani pupaciosi.

Pentru multi ne-posesori de animale, dar si detinatori, pupicii pe gura sunt ceva scarbos, repulsiv; si la o privire de ansamblu, potential periculos. In schimb, puteti oferi iubire prin cateva sarutari parintesti pe crestet, acolo unde blana este mai curata, iar parul nu cade atat de usor.

Bacteriile din fecale sau cele acaparate de pe blana nu supravietuiesc mult timp in gura animalele. Ele sunt inghitite rapid si nu reusesc sa prospere aici, deoarece nu au fost create pentru un astfel de mediu. Asa ca, riscul de a prinde prin sarut o bacterie periculoasa eliminata pe cale fecala este minim. In acest context, este mai mare riscul de transmitere in cazul mainilor nespalate, dupa ce am atins animalele. Sau atunci cand animalele se urca pe masa din bucatarie sau locul unde gatim si servim masa. Spalati-va pe maini de fiecare data si stergeti cu atentie blatul sau mobilierul din bucatarie, inainte de a manca.

pisicutaCat despre copii, care adora sa fie linsi pe fata de catelus, majoritatea medicilor sunt de acord ca este benefic pentru imunitate. La varsta lor, cand imunitatea are cea mai mare rata de adaptabilitate, iminenta unei palete largi de microbi este extrem de benefica. De aceea copiii care cresc cu animale de companie sunt mai sanatosi, sufera de mai putine alergii si foarte rar se confrunta cu astmul. Bineinteles, in aceasta categorie nu se incadreaza copilasi ce sufera de boli cronice sau altele care  le altereaza sistemul imunitar.

Concluzionand, beneficiile pentru suflet ce le ofera sarutarile animalelor de companie sunt mai mari decat riscurile pentru sanatate. Evident, este datoria noastra sa ii asiguram animalului o stare de  sanatate buna si sa ne luam acele masuri minime de precautie si igiena.

Sursa foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro