Entropionul la caini

Entropionul la caini

ochi de caine

Entropionul este o maladie genetica, se crede ca este congenitala (mostenita), la care pleoapele se ruleaza spre interior cauzand genele sa se frece de cornee cauzand iritatii si disconfort. Desi atat pleoapa inferioara cat si cea superioara se pot freca de cornee, de cele mai mute ori cea inferioara este afectata. Aceasta problema poate fi usor detectata la doar cateva luni de viata a catelului, dar in unele cazuri cainii fac entropion pe parcursul vietii datorita altor probleme oftalmologice.

Deoarece se crede ca aceasta maladie este transmisa genetic de la parinti, orice caine care are entropion nu trebuie folosit la inmultire si ar trebui sterilizat sau castrat pentru a preveni transmiterea mai departe a bolii.

Aceasta boala poate aparea la aproape orice rasa, dar unele rase sunt mai predispuse sa o aiba decat altele. Aceste rase sunt (fara a ne limita doar la acestea): Mops, Saint Bernard, Chow Chow, Cocker, Shar Pei, Labrador, Mastiff Neapoletan, Bulldog Englez, Setter Irlandez, Dog German, Bloodhound s.a.

Simptome:

Lacrimare sau scurgeri din ochi;
Ochii par tinuti intredeschisi;
Scarpinarea in jurul ochilor; cainele se freaca cu laba in zona ochilor.

Diagnostic:

Ochiul este examinat intr-un control de rutina. Veterinarul poate vedea pozitionarea neobisnuita a genelor.

Se poate folosi un colorant fluorescent special (Fluoresceina) care se pune in ochi si scoate in evidenta iritatiile formate din cauza genelor pe cornee. Acest colorant apare ca un verde fosforescent in locul ulceratiilor de pe suprafata ochiului.
Tratamentul:

Cand entropionul este sever se impune rezolvarea situatiei prin interventie chirurgicala. Exista doua metode chirurgicale in functie de gravitatea situatiei.

Metoda suturii de prindere: Prin aceasta metoda in interiorul pleoapei sunt introduse suturi care o trag spre exterior prevenind ca genele sa se frece de cornee. Suturile sunt pastrate in pleoapa o perioada scurta de timp, apoi sunt indepartate. De obicei aceasta metoda este folosita doar pe pui la care entropionul este reversibil. In general aceasta metoda nu este folosita cu succes in cazul cainilor mai in varsta.

Metoda chirurgicala: Cel de-al doilea tip de interventie este o procedura majora si implica inlaturare de piele de pe pleoapa. In cazul in care cainele dumneavoastra are nevoie de o astfel de interventie asigurati-va ca veterinarul are experienta in astfel de cazuri sau adresati-va altui veterinar cu experienta.

In ambele metode folosite, cainele dumneavostra, va fi trimis acasa cu un guler care nu-i va permite sa isi atinga ochii cu labele si foarte probabil i se va prescrie si un tratament format de cele mai multe ori din picaturi de ochi. Ochii cainelui vor fi reverificati post-operator pentru a va asigura ca totul s-a vindecat corespunzator.

Entropionul este o conditie care provoaca disconfort si durere cainelui. Testati-va catelul de prezenta acestei maladii, mai ales daca se afla intr-una din rasele de risc. Tratat de timpurie entropionul se poate vindeca fara repercusiuni negative mai tarziu.

Surda foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro