Dresaj câini: 11 paşi fundamentali

Dresaj câini: 11 paşi fundamentali

Cine nu şi-ar dori un căţel dresat, care să înţeleagă comenzile stăpânului şi să se comporte precum un copilaş educat şi ascultător? Pentru a ajunge la acest nivel cu patrupedul dumneavoastră, vă sugerăm, în primul rând, să parcurgeţi cei 11 paşi recomandaţi de specialişti. Astfel, dresajul câinilor vi se va părea mult mai uşor.

Alegeţi-vă un căţel care să vi se potrivească

Pentru un dresaj de câini ca la carte, este foarte importantă relaţia dintre câine şi stăpân. Nu trebuie să vă cumpăraţi un căţeluş doar pentru că este mic şi pufos sau mare şi înfiorător, ci trebuie să căutaţi să vă documentaţi despre personalitatea sa; doar aşa relaţia dumneavoastră se va transforma într-o frumoasă prietenie. Spre exemplu, nu trebuie să cumpăraţi un animal activ doar pentru că v-aţi hotărăt să slăbiţi şi nu ştiţi cum să faceţi să depuneţi mai mult efort. Asiguraţi-vă că sunteţi compatibili pe termen lung cu patrupedul pe care vreţi să îl adoptaţi.

Dedicaţi dresajului 15 minute/zi

Căţeluşii se plictisesc foarte repede, aşa că trebuie să faceţi tot posibilul să îi ţineţi conectaţi la activităţile de dresaj măcar 15 minute pe zi. Nu vă pierdeţi răbdarea, dacă vedeţi că s-au plictisit după doar câteva minute. Înarmaţi-vă cu răbdare, pentru că ei sigur nu vor putea face asta.

Daţi-i un nume practic

Pentru a vă putea dresa căţelul cât mai uşor, trebuie, întâi de toate, să îi puneţi un nume uşor de pronunţat şi de ţinut minte. Speciliştii recomandă alegerea numelor scurte, care să conţină cât mai multe vocale şi, cel mai important, să nu se termină cu o consoană. Atenţie! Folosiţi-i des numele atunci când îl mângâiaţi sau când îl hrăniţi, dar nu şi atunci când îi daţi o comandă nouă; este posibil ca patrupedul să confunde numele comenzii cu numele său şi, astfel, la următoarea comandă predată, va fi destul de confuz. 

Împărtăşiţi regulile dresajului cu toţi membrii familiei

Dacă vă chinuiţi să vă dresaţi căţelul să nu sară pe oameni, iar copiii dumneavoastră îi permit atunci lucru, atunci nu vă veţi îndeplini niciodată scopurile. Odată stabilite regulile jocului, trebuie să fie cunoscute de toată lumea.

Prima comandă de dresaj: dormitul în cuşcă

Poate vi se pare crud, dar căţeii adoră să doarmă în cuşti. Dacă sunt doar nişte pui, atunci puneţi-i să doarmă în cutii mici, pentru a nu le da posibilitatea să îşi facă nevoile în ele - căţeii niciodată nu îşi vor face nevoile în locurile în care dorm şi în care mănâncă. Pe măsură ce cresc, schimbaţi-le cuşca şi amplasaţi-o cât mai aproape de membrii familiei. În plus, nu lăsaţi căţelul să doarmă cu dumneavoastră în pat până nu sunteţi sigur că s-a obişnuit să doarmă în cuşca lui. Odată culcat în pat, cu greu va renunţa la acest obicei.

A doua lecţie: să se deplaseze cu zgarda

Această lecţie este foarte importantă, mai ales dacă nu locuiţi la curte. Căţelul trebuie să înţeleagă că, dacă vrea să iasă din casă, nu o poate face fără zgardă.

A treia lecţie: opreşte-te şi vino 

Această comandă este una dintre cele mai importante, deoarece îi poate salva viaţa căţelului dumneavoastră. Nu vă obişnuiţi să îi spuneţi pe nume ori de câte ori veţi dori să îl faceţi să stea pe loc, deoarece va crede contrariul: că îl chemaţi. Comenzile conform cărora trebuie să îl faceţi să se oprească trebuie învăţate chiar înainte de a le învăţa pe acelea de chemare.

Nu uitaţi că toţi căţeii au temperamente diferite

Legat de ceea ce spuneam şi la primul subpunct, învăţaţi să cunoaşteţi temperamentul animalului dumneavoastră. Unii căţei sunt încăpăţânaţi şi vor face exact pe dos, alţii vor fi mai supuşi decât puteţi crede. Va trebui să adoptaţi tehnici de dresaj în funcţie de temperamentul fiecăruia.

Recompensaţi-i succesul cu laude 

Asemenea oamenilor, şi căţeilor le place să fie apreciaţi pentru ceea ce fac. Sfatul speciliştilor este să nu le oferiţi recompense în schimbul lucrurile învăţate, pentru că nu le vor pune în practică decât atunci când vor primi ceva în schimb. Pe de altă parte, trebuie să îi lăudaţi de fiecare dată; aşa vor învăţa şi vor repeta totul cu drag.

Stabiliţi un gest prin care să înţeleagă că dresajul a luat sfârşit 

Învăţaţi-l un semn care să îl înştiinţeze că timpul dresajului s-a terminat, dar aveţi grijă să nu alegeţi un cuvânt comun. Spre exemplu, dacă îl  veţi obişnui cu „OK”, va crede, ori de câte ori va auzi acest cuvânt, că este liber să se distreze. Folosiţi o sintagmă prcum „e timpul să te joci” sau „pauză” şi acesta va şti că dresajul s-a terminat.

Încheiaţi sesiunile de dresaj într-o notă pozitivă

Dacă aţi încercat să îl învăţaţi ceva nou şi nu i-a reuşit, nu încheiaţi sesiunea de dresaj într-o notă pesimistă. Aduceţi-i aminte un număr de dresaj la care se pricepe foarte bine şi faceţi-l să se simtă mândru de ceea ce ştie. Odată terminată „şedinţa” recompensaţi-l cu laude.

 

 


Autor: Iulia Albi

1 Comentarii
 • Amir a scris la 09.09.2014 04:59:

  Hello would you mind letting me know which wbhoest you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good web hosting provider at a honest price? Cheers, I appreciate it!

  [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro