Depresia la câini - cauze, simptome, tratament

Depresia la câini - cauze, simptome, tratament

Depresia la oameni este o afecțiune bine documentată și o meteahnă a traiului modern. Mai puțin cunoscută, depresia la câini nu mai este un tabu, iar veterinarii și etologii canini spun că se confruntă tot mai des cu patrupede cu astfel de probleme. Ca și la om, depresia  poate avea diverse cauze și variate manifestări. În orice forma ar apărea, depresia scade calitatea vieții animalului și alterează relația om-câine, în cele din urmă ambii ajungând să sufere.

Depresia la câini - Semne și simptome

De multe ori, depresia canină se manifestă la fel ca cea umană. Animalul are zile mai proaste, în care este lipsit de viață, apatic și doarme mult. Câteodată devin iritabili fără un motiv aparent.

Schimbările de stare și de comportament sunt cele mai frecvente și evidente. Câinele se retrage, evită stăpânul și activitățile de zi cu zi ale casei. Nu mai e dornic să se joace sau să iasă la plimbare. Nu se mai bucură când ajunge stăpânul acasă de la serviciu sau când i se aruncă jucăria favorită.

Letargia și anxietatea pun stăpânire pe el și nici un fel de stimul nu îl poate scoate din apatia asta. Stă culcat sau tolănit într-un colț confortabil al casei aproape toată ziua. Doarme mai mult decât de obicei, chiar și atunci când familia este acasă și în mod normal ar profita de aceste momente pentru a petrece timp cu ei.

Coada este purtată în jos, iar privirea e posomorâtă. Unii câini se irită ușor și chiar devin agresivi la anumiți stimuli, semn că la baza depresiei stă un factor de stres major. Pentru că nu au energia și dorința să iasă afară, își vor face nevoile înăuntru.


Pofta de mâncare este semnificativ afectată. Majoritatea câinilor evită mâncarea sau doar o miros în silă și se îndepărtează de castron. Există și o minoritatea canină ce găsește alinare în hrană și mănâncă mai mult decât de obicei. Depresia prelungită poate duce la deshidratare, pierdere sau creștere în greutate, în funcție de tipul de manifestare a depresiei în raport cu hrana.

Depresia la câini - Cauzele depresiei

Câinii sunt animale care agreează rutina și depind de  ea. Fiecare zi a lor se desfășoară după un program bine stabilit de stăpân și toate lucrurile esențiale din viața lui depind de acest program. Eh, în momentul în care intervin schimbări majore în rutina zilnică, definitive sau pentru o perioadă lungă de timp, întregul univers al câinelui este dat peste cap. Cei care nu reușesc să țină pasul cu schimbările, cad în depresie. Schimbarea locuinței sau a ambientului poate duce la depresie.

Stăpânul favorit lipsește mai mult de acasă și altcineva îi ia locul pentru plimbările zilnice sau pentru hrănit; plecarea copiilor la școală în alt oraș, la terminarea vacantei sau, cel mai trist, decesul stăpânului sau a unuia dintre membrii familiei, toate duc la depresie. Ca și noi, câinele îi simte lipsa și îl jelește în felul său. Unii câini se întristează atunci când le moare un prieten canin, cu care au împărțit locuința ani de zile. 
Sosirea unui bebeluș în familie sau a unui alt animăluț care atrage toată atenția poate fi extrem de supărătoare pentru câine.

Singurătatea adesea se traduce prin depresie. Un câine lăsat mult timp singur acasă și care nu primește destulă atenție va deveni tare apatic și anxios. Dacă nu aveți timp să vă ocupați de câine decât o oră în weekend, atunci e mai bine să îi găsiți un alt stăpân, mai preocupat. Câinii sunt animale sociabile care tânjesc după interacțiune cu alți semeni sau cu membrii familiei.

Abuzul și traumele fizice pot fi precursorii depresiei. Unui câine ce a fost bătut și chinuit anterior, sau unuia care a stat în adăpost mult timp îi lipsește compasiunea și siguranța unui cămin. Ei sunt neîncrezători, nesiguri pe ei și potențial agresivi.

Atunci când nicio cauza nu poate fi incriminată, e posibil ca animalul să experimenteze depresia clinică: un dezechilibru chimic și hormonal la nivelul creierului, care nu poate fi tratat decât cu medicație specifică.

Câinii bătrâni pot trece printr-o depresie aparentă. Odată cu înaintarea în vârstă își pierd energia, cheful de joacă și preferă să stea liniștiți și să doarmă.

Depresia poate fi exprimarea multor boli. Atunci când câinele este în suferință fizică, îi este afectat psihicul și comportamentul.

Ca și noi, câinii pot trece prin depresia sezoniera: la schimbarea anotimpurilor sau a vremii. Se pare că presiunea aerului le influențează și lor cheful de viață și starea de bine. Atunci când se apropie o furtună, presiunea crește, iar animalele pot sesiza asta. Iarna, pentru că nu mai pot petrece atât de mult timp pe afară, câinii devin mai depresivi și lipsiți de viață.

Tratamentul depresiei la câine

Primordial este să descoperiți cauza care a dus la căderea moralului. Odată descoperită, problema e pe jumătate rezolvată.  În cazul în care nimic nu pare să explice această stare a câinelui, luați legătura cu medicul veterinar pentru investigații mai amănunțite, care să excludă vreo problema medicală fizică. În ultimă instanță, câinele se poate confrunta cu depresia clinică ce se tratează cu medicație anxiolitică, recomandată de medic.

Acordați mai multă atenție câinelui, vorbiți-i, jucați-vă cu el, mângâiați-l și scoateți-l la plimbare. Arătați-i că vă pasă de el și că nu l-ați uitat. Dacă aveți mai mulți câini în familie, distribuiți în mod egal dragostea și atenția. Un alt animal de companie îl poate distrage de la problemele lui. Ademeniți-l cu ceva bun de mâncare, ceva ce nu poate refuza. Lăsați-l să doarmă câteva zile, somnul reface organismul și eliberează stresul.

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro