Degeraturile la caini si pisici

Degeraturile la caini si pisici

cainePe timpul iernii ce va sa vina, animalele au nevoie si de ajutorul nostru pentru a se feri de frig. Desi multi cred ca animalele se descurca singure la temperaturi scazute deoarece au blana, gerul naprasnic le poate rapune. Uneori este necesar ca noi stapani sa luam masuri pentru a proteja animalul de frigul de afara. Unele rase de caini sau pisici sunt mai sensibile la frig decat altele.

Degeraturile sunt unele dintre cele mai frecvente afectiuni de sezon hibernal. Acestea apar atunci cand animalul a stat expus la temperaturi joase mult timp, iar mecanismele obisnuite de termoreglare ale organismului nu mai fac fata.

Cele mai expuse zone ale corpului in fata degeraturilor sunt: varful urechilor si al cozii, pernutele picioarelor, scrotul si regiunile genitale. Aici trebuie sa urmariti aparitia primelor semne ale degeraturilor si de cele mai multe ori acestea sunt indicatori si ai hipotermiei.

Cum apar degeraturile?

Expus la frig corpul face toate eforturile sa se protejeze. Prioritare sunt organele vitale care trebui sa isi pastreze temperatura normala. Acest fapt face ca regiunile externe, cele mai expuse frigului sa fie private de circulatia periferica. Astfel vasele de sange sufera o vasoconstrictie, ce are ca efect slaba oxigenare a tesuturilor si incapacitatea de termoreglare. In tesuturile neprotejate apare mai usor fenomenul de inghet, cu efect devastator asupra celulelor. Practic, cristalele de gheata perforeaza perectii celulari, distrugand celula (in stadiile avansate ale degeraturii).

Pe acest teren compromis, ulterior, pot aparea infectii sau si mai grav, gangrena, ce poate culmina cu pierderea (amputarea) segmentului respectiv. In concluzie, degeraturile necesita o atentie mai sporita decat am fi crezut.

Cel mai mare risc de instalare a degeraturilor se intalneste la:

- Animale cu par scurt sau fara par
- Pui sau animale in varsta
- Animale ude
- Caini sau pisici emaciate, hranite insuficient
- Animale de interior, neobisnuite cu iesitul afara
- Animale bolnave (in special diabet)
- Animale aflate in tratament (cu beta-blocante)
- Animale expuse indelung frigului (maidanezi)

Semne

In primele stadii ale degeraturii tegumentul va aparea palid, galben sau uneori rosiatic (isi va modifica aspectul normal).  In cazuri mai severe poate aparea albastrui sau chiar negru. Uneori primele semne ale degeraturilor apar abia dupa cateva zile.

Pielea va aparea inflamata, umflata  si dureroasa.  In stadii mai avansate ale degeraturii se remarca basicile, umplute la inceput cu un lichid clar, apoi cu sange. In formele grave tesutul mort se va gangrena fiind necesara amputarea. Gangrena o vom recunoaste dupa mirosul neplacut pe care il degaja zona respectiva.

Ce putem face?

Formele usoare de degeraturi de pot trata acasa de catre stapan, insa pentru cele grave este necesar tratament de specialitate.

In primul rand nu incercati sa masati zona afectata; exista riscul sa distrugeti si mai mult tesutul deja suferind. Nu folositi uscatorul de par sau orice alta sursa de caldura uscata.

Tesuturile va trebui dezghetate lent. Incalzirea brusca a zonei va da dureri mari cainelui sau pisicii. Dezghetarea se va face prin scufundarea sau imbibarea segmentului afectat in apa calduta (40o Celsius). Aplicati un prosop umed si cald pe regiunea suferinda. Picioarele le puteti scufunda direct in apa. Asteptati pana tesutul isi revine. Apoi uscati cu grija. Pentru ca animalul sa nu se raneasca singur, pansati zona.

Pentru ca durerile sunt mari in urma incalzirii, pisicile in speciale pot deveni agresive. Asa ca manipulati cu atentie animalul. Nu oferiti animalelor medicatie analgezica pentru uz uman. Cereti ajutorul medicului daca nu puteti gestiona situatia.

De altfel in cazurile grave de degeraturi se recomanda prezentarea de urgenta la medicul veterinar. Leziunile va trebui dezinfectate, iar in caz de gangrena, tesuturile moarte vor fi amputate pentru a nu se extinde si in tesut sanatos. Analgezicele vor fi oferite de medic tinand cont de talia si varsta animalului. Pot fi necesare si antibiotice atunci cand secundar apar si infectiile.  De cele mai multe ori animalele care sufera de degeraturi au de-a face si cu hipotermia, ce va fi tratata tot de medicul veterinar.

Evitati sa lasati animalele afara mult timp atunci cand se anunta temperaturi foarte scazute. Cainii si pisicile aflate in grupa de risc necesita o protectie sporita impotriva gerului.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro