De ce sapă câinii și cum îi oprim?

De ce sapă câinii și cum îi oprim?

Rudele sălbatice ale câinilor, lupii și vulpile, sapă vizuini pentru a-și crește puii și a se feri de intemperii. Acest comportament a fost moștenit și de prietenul nostru câinele și mulți stăpâni se plâng că grădina sau curtea lor arată ca un peisaj selenar. Câinii sapă din varii motive, iar succesul stopării acestui obicei neplăcut constă în descoperirea cauzei și anihilarea ei sau canalizarea energiei într-o altă direcție.

 
§1. Pentru a alunga plictiseala
 
Acesta e cel mai frecvent motiv pentru care câinii aleg să sape gropi. Este cazul câinilor lăsați singuri în curte pentru mult timp fără să primească atenția stăpânului, fără să aibă la dispoziție jucării sau un alt animal cu care să se simtă bine, câinii care nu primesc suficientă stimulare fizică și mentală în fiecare zi, în general câinii cu anxietate de separare. Săpatul este o acțiune eliberatoare și satisfăcătoare, în special pentru rasele de tip terier și cele de lucru, care sunt obișnuite să aibă ceva de făcut. Toate tipurile de terier au fost selecționate și dezvoltate pentru a hăitui vânatul mic, inclusiv din vizuini și de sub pământ. Câinele ar mai putea săpa și pentru că și-a văzut stăpânul lucrând în pământ și încearcă să îl imite sau să îi atragă atenția. 
 
Cum corectam?
 
Aceasta cauză poate fi combătută prin oferirea a cât mai mult timp de calitate în prezența familiei, epuizarea energiei și lărgirea orizonturilor patrupedului. Ieșiți cu câinele la plimbare în fiecare zi. Părerea conform căreia câinii de curte nu au nevoie de plimbare este complet eronată. Câinele adoră să exploreze și să vină în contact cu lumea din afara curții, să interacționeze cu alți câini, să descopere mirosuri și locuri noi. Plimbarea îl satisface atât fizic cât și psihic. În cazul plimbărilor, nu există termenul de prea mult, iar doza minimă zilnică este de 30 de minute.
 
Cât sunteți plecați de acasă lăsați-i la dispoziție multe jucării și obiecte de ros. Periodic rotiți jucăriile pentru ca să nu se plictisească. Jucați-vă cu el Frisbee sau aport. Demarați sesiuni scurte, zilnice de dresaj, învățați-l comenzi simple, eventual dacă aveți posibilitatea trimiteți-l la un curs de dresaj profesional. Un câine obosit este un câine cuminte.
 
Aduceți-i un partener de joacă. Fie adoptați încă un câine, fie «împrumutați» câinele vreunui vecin sau al unor prieteni, cu care se înțelege, pentru orele din zi când e singur acasă.
 
Atunci când săpați în gradină sau în răsadnița de flori, închideți câinele undeva să nu poată vedea ce faceți, astfel nu îi vin idei crețe în legătură cu pământul.
 
§2. Pentru că este un comportament natural
 
Oricât de pricepuți și perseverenți sunteți în dresaj, niciodată nu veți putea elimina complet acest obicei, care face parte din firea câinilor. După cum menționam și în introducere, câinii au păstrat de la strămoșul lup plăcerea și utilitatea săpatului. Este un excelent exercițiu fizic și o modalitate distractivă de a petrece timpul. Pentru el, să simtă pământul alunecând sub picioare e ceva orgasmic.
 
 
Ce e de făcut?
 
În acest caz, cel mai bine este să îl lăsați să sape și să se bucure de asta. Pentru a nu dezgropa toată gradina, amenajați-i un loc special pentru săpat. Un colț al curții sau grădinii, doar al lui, unde să își facă de cap. Dacă preferă nisipul sau pământul fin, construiți o groapă cu nisip, dacă adoră solul proaspăt, săpați cu hârlețul un dreptunghi numai al lui.
 
Îngropați în locul  special amenajat recompense, oase sau jucării pentru a-l face atractiv pentru câine. De câte ori folosește groapa lui, recompensați-l și lăudați-l. Dacă sapă și în alte părți, interzise, chemați-l la voi, distrageți-i atenția cu o jucărie și direcționați-l spre locul permis pentru săpat. 
 
Pentru a-l descuraja să sape în locuri nedorite, umpleți gropile deja construite cu bolovani sau așezați peste ele sârmă-plasă sau împrejmuiți-le cu un gard. Sau pulverizați-le cu substanțe repelente pe care le găsiți în pet-shop, în acest sens și coaja de lămâie sau portocală putând fi eficiente. Stropiți câinele cu un furtun cu apa sau un spray de fiecare dată când îl prindeți că sapă unde nu trebuie. Și mai eficient ar fi un sistem de stropitori care se activează la mișcare, montat în preajma locurile unde câinele are obiceiul să sape.
 
§3. Pentru confort
 
Gropile și vizuinele sunt locuri ideale pentru a trage un pui de somn sau pentru a scăpa de neplăcerile vremii de afară. Vara, o groapă este perfectă pentru a oferi un strop de răcoare și umbră, iar iarna, protejează mai bine de frig decât să stea în aer liber expus curenților și zăpezii. Câinii  care nu posedă un culcuș al lor, se vor simți mai confortabil și mai în siguranță într-o groapă săpată de ei.
 
Cum corectam?
 
În primul rând, asigurați-vă că patrupedul are o cușcă sau o incintă numai a lui, dotată cu un culcuș comod. Pe timp de canicula să aibă posibilitatea să se ascundă de soare într-un loc umbrit și răcoros. Când e ger, câinele ar trebui adus în interior sau să îi puneți la dispoziție o încăpere unde să nu ningă și să nu sufle crivățul. Indiferent de sezon, câinele trebuie să aibă mereu apă proaspătă în castron.
 
§4. Din instinct de vânător
 
Terierii și alții câini de vânătoare sapă cu ardoare atunci când simt că sub pământ există mișcare, produsă de cârtițe, rozătoare sau insecte. De regulă sapă la rădăcina copacilor sau după un model bine stabilit, nu la nimereală.
 
Ce e de făcut?
 
Bineînțeles, trebuie să scăpați de musafirii nepoftiți. Instalați capcane sau sisteme electrice de alungare a cârtițelor sau insectelor. Pentru șoareci și șobolani, instalați capcane. Niciodată nu folosiți otrăvuri, întrucât ele pot ajunge și în contact cu câinele, fie direct, fie prin consumul de rozătoare moarte.
 
§5. Pentru că încearcă să evadeze
 
Există mai multe motive pentru care câinii simt nevoia să evadeze din curtea lor: femele în călduri, câinele vecinilor care îl înspăimântă, hrana insuficientă, nu are niciodată acces în lumea de afară etc. Veți știi că aceasta e cauza pentru că animalul sapă numai în proximitatea gardului.
 
Cum corectam?
 
Aflați de ce vrea să scape și eliminați acel stres. Consolidați gardul cu o fundație îngropată în sol, de cel puțin 30 de cm. Îngropați în pământ pe lângă gard sârmă-plasă sau pietre. 
 
 
§6. Pentru a atrage atenția
 
 
 Atunci când câinele sapă numai în prezența voastră și în restul timpului nu are parte de contact cu familia, dorește să vă atragă atenția. Cel mai probabil îl certați sau vă apropiați de el, iar pentru câine chiar și atenția negativă este binevenită.
 
Ce e de făcut?
 
În primul rând și cel mai important, petreceți timp cu câinele vostru în fiecare zi, măcar o jumătate de oră, puteți să vă rupeți măcar atât din timpul vostru. Jucați-vă, învățați-l comenzi, lăsați-l să vă însoțească în activități-le casnice sau cum spuneam și mai sus, ieșiți la plimbare.
 
Niciodată nu pedepsiți câinele, mai ales retroactiv, atunci când descoperiți o groapă la câteva ore sau zile după ce a fost săpată. Câinii nu au noțiunea de bine și rău, nu sapă ca să vă enerveze și după cum ați văzut deja, problema e altundeva. Nu îl bateți și nu îl înfigeți cu capul în gaura pentru că nu veți face decât să îl stresați, să îi accentuați anxietatea și să îl îndepărtați de voi.
 
Dacă îl vedeți că sapă, ademeniți-l spre locul permis de săpat, dacă există, sau ignorați-l. Va primi atenție abia după ce se oprește din această activitate.
 
§7. Pentru a-și ascunde mâncarea
 
Știe toată lumea că patrupedele noastre își îngroapă oasele, pentru a face rezerve pentru momentele când nu va mai primi recompense sau hrană. 
 
Ce e de făcut?
 
Oferiți-i recompense de ros care vor fi mâncate rapid, evitați oasele naturale, mai ales cele lungi.
 
Organizați o vânătoare de hrană. Adică, împărțiți hrana zilnică și/sau recompensele în mai multe porții, pe care să le ascundeți prin curte sau grădină. La început în locuri accesibile, apoi tot mai greu de găsit. Astfel câinele va fi stimulat mental să caute hrana, va consuma câte puțin și nu va fi tentat să își facă rezerve. 
 
 
Cel mai important în toată această luptă pentru combaterea săpatului este să țineți câinele activ și stimulat în fiecare zi, prin plimbări sau sesiuni de dresaj, jocuri, activități în care să fie implicat alături de familie. Nu uitați, un câine obosit este un câine cuminte și fericit!
 

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro