Cum produc stridiile perle?

Cum produc stridiile perle?

perla scoica

Cele mai multe bijuterii sunt produse din metale pretioase sau alte minerale ingropate in pamant. Pe de alta parte, perlele, sunt produse de un oganism viu, fiind rezultatul unui proces biologic prin care stridiile se protejeaza de agentii iritanti.

Stridiile nu sunt singurele organisme care produc perle. Scoicile de rau si midiile pot produce perle, dar acest fenomen este mai rar. Stridiile produc perle atat in apa dulce cat si in apa sarata. Ca sa intelegem modalitatea de producere a perlelor este necesar sa intelegem intr-o maniera simpla anatomia stridiei.

Stridiile sunt organisme bivalve, adica au cochilia formata din doua elemente sau valve. Valvele cochiliei sunt prinse intre ele printr-un ligament elastic. Acest ligament este pozitionat acolo unde se imbina valvele si permite deschiderea acestora astfel incat stridia sa se poata hrani.

In interiorul cochiliei gasim gura (papilele), stomacul, inima, intestinele, bronhiile, anusul, mushiul abductor si mantaua.

Pe masura ce stridia creste trebuie sa-i creasca si cochilia. Mantaua este un organ care produce cochilia stridiei folosindu-se de mineralele din hrana. Substanta produsa de catre manta se numeste nacru (sidef). Nacrul este depus spre marginile valvelor ajutand cochilia sa creasca.

Formarea unei perle naturale incepe atunci cand o substanta straina patrunde in interiorul cochiliei intre valva si manta, agent care va irita mantaua. Reactia naturala a stridiei este de a acoperi acel iritant pentru a se proteja. Este ca si cum scoica s-ar intepa cu o aschie. Mantaua va acoperi agentul iritant cu straturi de nacru, substanta folosita si pentru cresterea cochiliei. Aceasta aglomerare de nacru va forma pana la urma o perla. Dureaza aproximativ 3 ani pana cand o perla atinge dimensiunea standard pentru comert. Dupa ce perla este recoltata, stridia nu moare ci poate produce alte perle. O stridie de cultura produce aproximativ 4 perle intr-o viata.

Practic perla este un element strain acoperit cu mai multe straturi de nacru. Cele mai multe perle pe care le vedem in magazinele de bijuteri sunt obiecte rotunjite, acestea au si cea mai mare valoare, dar nu toate perlele sunt produse asa. Unele perle au forme relativ neregulate, iar acestea se numesc perle baroce. Perlele sunt de diferite marimi si culori cum ar fi albe, negre, cenusii, rosii, albastre si verzi. Cele mai multe culori de perle pot fi gasite mai peste tot in lume, dar cele de culoare neagra sunt indigene in Pacificul de Sud.

Culoarea perlei este influentata de mai multi factori. In primul rand de specia de stridie care o produce. Perla este produsa de acelasi material din care este creata si cochilia, asa ca de regula perla are culoare similara cu cea a stridiei. Apoi mediul acvatic are si el un cuvant de spus. Aceeasi scoica  traind in ape din zone diferite va produce perle de culori si nuante diferite. La perlele de cultura culoare poate fi influentata intr-o  anumita masura de tipul de agent iritant care este introdus.

Perlele de cultura sunt create prin acelasi proces ca si perlele naturale, dar productia lor este indusa de catre producatori. Pentru a crea o perla de cultura producatorul deschide stridia, face o incizie in manta in care sunt introduse obiecte mici, iritante. In culturile de apa dulce este suficient ca producatorul doar sa faca incizia in manta si secretia de nacru care produce perla este indusa automat, deci nu este necesara o substanta iritanta.

In vreme ce perlele de cultura si cele naturale sunt considerate a avea aceeasi calitate, cele din urma sunt considerate mai scumpe deoarece sunt mai rare.

Surse foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro