Corbul sau cioara de camp (Corvus frugilegus)

Corbul sau cioara de camp (Corvus frugilegus)

corbulReprezinta una dintre cele 4 specii europene de pasari care fac parte, din punct de vedere taxonomic, din genul Corvus al familiei Corvidae. Exemplarele sin subspecia Corvus frugilegus sunt cele mai mari variante ale acestei specii, avand ciocul puternic si penajul negru. Acestea pot fi intalnite din Europa de Vest si pana in stepele din Asia, tinutul Altai. Cealalta varianta - Corvus frugilegus pastinator este compusa din cele mai mici reprezentante ale speciei, avand penajul intunecat, cu nuante purpuri si putand fi intalnita din Asia si pana la Coasta Pacificului.  

Ca dimensiuni, cioara de camp este foarte asemanatoare cu cioara neagra sau cu cea vanata -  Corvus corone, respectiv C. Cornix. Exemplarele adulte au la baza ciocului o portiune de piele golasa, albicioasa inspre gri, si o creasta usor ascutita. Reprezentantii tineri si puii din aceasta specie sunt mult mai aproape ca aspect de ciorile negre, mai ales in privinta trasaturilor faciale si a narilor, diferenta fiind facuta de ciocul mai puternic si mai evidentiat al exemplarelor din specia Corvus frugilegus.

Ciorile sunt pasari omnivore, hranindu-se cu o mare varietate de carne, inclusiv cu viermi de pamant sau alte nevertebrate, seminte si radacini uscate (pe care le consuma in special iarna). Se hranesc pe pamant, deseori ingropand o parte din hrana in sol, cu ajutorul ciocului, in vederea consumarii ulterioare.

Ciorile sunt pasari sociabile, vietuind si cuibarind in grupuri mari, denumite generic colonii. Iarna se aduna in adaposturi comune, formate dintr-un numar apreciabil de pasari. Grupurile astfel formate sunt impresionabile ca numar, una dintre cele mai mari intalnindu-se in nord-vestul Scotiei si constand in 65.000 de exemplare. In decursul lunii februarie pasarile se reintorc in prorpiile colonii in vederea reproducerii, fiecare pereche luand in posesie teritoriul aflat in imediata apropiere a cuibului lor. In timpul ritualului de imperechere masculul paseste tantos de jur imprejurul femelei, isi arcuieste corpul, pozeaza si croncane; uneori isi desarta continutul de hrana din propria punga in ciocul femelei, inainte ca imperecherea sa aibe loc.

In cuibul confectionat din ramuri de copaci femelele depun, in luna martie, 3-5 oua cenusii verzui, pe care le clocesc vreme de 18 zile. Pe toata perioada clocitului si pana cand puii sunt apti sa paraseasca cuibul, ele sunt hranite de catre masculi. Dupa 40 de zile puii sunt complet dezvoltati, insa vor mai ramane dependenti de parintii lor pana la 60 de zile; total independeti devin abia dupa 5 luni.

La fel ca majoritatea membrilor familiei ciorilor, corbul reprezinta o figura aparte in folclor, fiind initiatorul multor superstitii. Astfel, un tinut abandonat brusc de o colonie de ciori este considerat a fi blestemat. De asemenea, se spune ca ciorile de camp pot prevesti ploaia printr-un comportament specific sau ca pot "mirosi” apropierea mortii.

Corina Dovinca
ZooLand.ro


7 Comentarii
 • Anonim a scris la 18.03.2014 02:47:

  Salut, ma numesc Beni si sunt din timisoara...de ceva timp caut sa imi cumpar pui de cioara (sau corb) si nu stiu de unde. daca poate cineva sa ma ajute cu asta as fi recunoscator (mailu meu ii : bandanielbeniamin@yahoo.com ) . multumesc anticipat !

  [Răspunde]
 • Anonim a scris la 13.08.2011 14:54:

  am avut 2 corii in captivitate:D foarte destepte incredibile cine vrea sa le zic povestea si sa vb despre ele ID-ul ===> the.clau95

  [Răspunde]
 • Anonim a scris la 23.03.2010 18:31:

  sar putea sa fie cripa cioarai

  [Răspunde]
 • Anonim a scris la 23.03.2010 18:31:

  sar putea sa fie cripa cioarai

  [Răspunde]
 • Anonim a scris la 23.03.2010 18:31:

  sar putea sa fie cripa cioarai

  [Răspunde]
 • Anonim a scris la 12.02.2010 20:01:

  O cioara traieste in medie 10 ani .....caz exceptional determinat de un institut din Ontario in 1988, o batrana de 29 ani! Vrajelile cu 200-300 de ani tin doar de legenda!

  [Răspunde]
 • Anonim a scris la 18.01.2010 22:14:

  unde as putea gasi asa ceva???

  [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro