Comportamentul ariciului

Comportamentul ariciului

ariciulAriciul nu este un animal de companie prin definitie, dar in ultimii ani a ajuns sa fie tare indragit si apreciat ca si companion. Fiind nou venit in acest business, stim foarte putine despre el, ca proaspat posesor al unui asemenea animal. Din fericire crescatorii experimentati, care adora acestea animale ne impartasesc din experientele lor, astfel ca putem afla care este comportamentul ariciului si cum ar trebui sa ne purtam noi cu el. Un stapan informat va avea un arici fericit si bine ingrijit.

Totul sta in …tepi!

Prima caracterisitca pe care o atribuim ariciului este mantia de tepi care il inveleste peste tot, mai putin abdomen, membre si fata. Tepii nu  apara ariciul doar de intemperii, ci si de pradatori. In plus au un rol esential in limbajul corporal. Exista peste 7000 de tepi ascutiti pe un arici. Tepii nu sunt altceva decat fire de par modificate, care includ camere cu aer, pentru a-i face mai usori.

Aricii tineri schimba tepii de pui, pentru a-i inlocui cu cei de adult. Asa numita “naparlire” are loc de 3-4 ori, incepand cu varsta de 1 luna pana cand ariciul implineste 5-6 luni. Procesul este destul de dureros pentru micut, astfel incat e foarte posibil sa devina mai morocanos si sa petreaca mult timp adunat ghem.

Evitati sa il manipulati in aceasta perioada. Nu ii mangaiati tepii si nu-l intoarceti pe spate. Dati-i libertatea sa se plimbe in voie.

Pentru a-i alina durerea faceti-i o baie calduta cu un sampon pe baza de fulgi de ovaz. Acestea vor calma pielea si o vor inmuia, usurand accesul tepilor spre suprafata.

Limbajul tepilor

Aricii experimenteaza diverse sentimente pe care le exprima prin intermediul tepilor. Cand se simt amenintati se aduna ghem, cu tepii erectii, transformandu-se intr-o citadela foarte greu de cucerit. Astfel isi protejeaza fata si abdomenul, singurele zone vulnerabile. Dupa cateva minute ariciul isi revine.

Atunci cand doar tepii de pe spinare sunt ridicati inseamna ca animalul este speriat. Daca doar tepii de pe crestet sunt erecti, ariciul este nesigur si precaut.

Bineinteles, cand tepii sunt culcati pe corp, relaxati, insemana ca ariciul se simte in siguranta, este increzator pe sine.

Atentie! Aricii se sperie foarte usor, mai ales la sunete puternice si miscari bruste. Evitati agitatia in jurul lor.

Sunete

De regula aricii nu sunt foarte vocali. Cu toate aceste le puteti citi starea de spirit dupa cele cateva sunete specifice pe care le emit. Cand ceva nu le convine sau cand se tem, aricii hasaie, maraie. Atitudine insotita si de ridicarea tepilor, astfel ca nu este greu de recunoscut. Cand sunt intr-o suferinta majora tipa la fel ca iepurii.

De asemenea aricii isi manifesta si multumirea prin zgomote. Chitaitul sau torsul pot fi auzite atunci cand animalul este foarte relaxat si se simte bine.

Hipersalivatia

Este un comportament specific acestor animale. In momentul in care intra in contact cu un lucru neobisnuit pentru ei, aricii produc o saliva densa, spumoasa cu care invelesc obiectul respectiv. Apoi se rosrogolesc prin aceasta spuma pentru a-si incarca tepii cu ea. Exista mai multe explicatii ale acestui fenomen:

- Spuma contine o toxina, care tine pradatorii la distanta;
- Camuflarea propriului miros;
- Atragerea partenerului, in perioada imperecherii.

Orice miros strain induce hipersalivatia, asa ca aveti grija ce arome purtati pe maini in momentul in care mangaiati ariciul.
 
Personalitate

Aricii sunt animale solitare, doar in sezonul   de imperechere intra in contact cu alti semeni. Recomandam sa detineti doar un singur exemplar. Sau daca doriti mai multi arici, adaposti-i in custi diferite si evitati sa se intalneasca.

Ritualul de imperechere este scurt si non-violent. Puneti femela si masculul impreuna intr-un spatiu neutru celor doi. Dupa o zi, timp in care s-au imperecheat de cateva ori, separati-i.

Aricii sunt animale diurne, active la rasarit si apus. Unele exemplare isi continua activitatea si pe durata noptii, insa daca ziua isi consuma energia, atunci se vor odihni toata noaptea. Depinde de dumneavoastra cum le organizati programul.

pui ariciAgresivitate

Aricii nu sunt animale agresive prin natura lor. Totusi daca purtati pe maini miros de mancare, apetisant pentru animal, este posibil sa fiti ciupit. Totusi, inainte de a musca ariciul are tendinta sa linga, asa ca puteti preveni ranirea. Rosul nu este un comportament specific aricilor.

Adapostire

Aricilor le place sa sape dupa hrana si sunt foarte abili cataratori. Cusca in care sunt gazduiti ar trebui sa aiba un capac ce se inchide bine sau sa aiba peretii de sticla sau plastic, neaderenti. Nu pozitionati cusca in bataia directa a soarelui.

Interactionati cu ariciul de mic, regulat pentru a-l imblanzi. Odata imblanzit, ariciul va deveni un animal de companie simpatic si afectuos.

Surse foto: 1, 2

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro


1 Comentarii
  • marius a scris la 15.06.2014 10:22:

    am un pui de arici puteti sami dati un sfat ce pot sa fac este cam trist de 2 zile ce se antimpla cu el ?

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro