Clocitul la gaini

closca

Gainile, ca mai toate pasarile, au fost inzestrate de la natura cu un puternic instinct matern si o extraordinara abilitate: clocitul. Chiar daca de-a lungul timpului gainilor au fost crescut din ce in ce mai mult in system intensive si artificial, ele si-au pastrat acest instinct oferit de natura pentru perpetuarea speciei. Totusi gainile din unele rase hibride nu mai cad closti. Iar la alte rase precum Matase japoneza si Pekin, clocitul are o incidenta crescuta, iar mamele sunt excesiv de dedicate clocirii si ingrijirii puilor.

Gaina care decide sa devina closca zile intregi, chiar saptamani la rand (nu stie ca e suficient doar 21 de zile) nu mai contribuie la productia de oua. Closca poate deveni (usor de inteles) destul de nelinistita si chiar temperamentala cu tendinta de a ciupi cu ciocul pe orcine se apropie de cuibul in care aceasta cloceste. Este nevoie de o persoana curajoasa care sa incerce sa scoata oua de sub ea.

Cu certitudine, ouale incubate ce nu au fost fecundate nu vor ecloza, iar acest aspect este o pierdere de vreme pentru sarmana closca, dar aceasta nu cunoaste acest aspect si isi va continua sarcina clocitului cu dedicare.

Efecte daunatoare ale clocitului

Statul pe oua continuu al clostei poate fi in detrimentul clostii si a celorlalte gaini din ograda. Gaina care cloceste si asteapta pui isi poate neglija nevoile compromitandu-si intr-o maniera serioasa starea de sanatate. Closca poate fi reticenta la a se ridica de pe oua chiar daca aceasta trebuie sa se hraneasca sau sa bea apa. Cum clostile sunt practic in acelasi loc mai multe saptamani acestea se pot infesta cu paraziti externi in special in lunile calde ale anului.

In gospodariile cu un numar limitat de cuibare poate fi dificil pentru gainile ouatoare daca unul din cuibare este ocupat continuu. Acest lucru poate duce la agresiuni, spargerea oualelor, iar cuibarul devine foarte murdar, toate acestea ducand la intreruperea armoniei din cotet.

Incurajarea clocitului

Clocitul nu este neaparat un lucru negativ, pana la urma este nevoie de oua care sa eclozeze pentru a inlocui stocul de gaini sau pentru sporirea numarului acestora. Ce poate fi mai natural decat o gaina sa-si faca treaba invatata de la natura decat ca ouale sa fie incubate artificial? Daca iei in considerare incurajarea unei gaini sa-si cloceasca ouale (sau ouale fertilizate de la alte gaini) exista niste pasi simpli care pot fi urmati pentru a incuraja clocitul si a avea rezultatul scontat.

Asezati cu atentie cateva oua artificiale intr-un cuibar pentru a testa capacitatile de mama a gainii ce va deveni closca. Cuibarul trebuie sa fie ferit de celelalte gaini (precum si de vulpi sau alti pradatori). Nu este neobisnuit ca o gaina mai dominant din ograda sa alunge closca de pe oua, acestea racindu-se, iar in final sa moara.

Ingrijirea clostii

De indata ce gaina da semne clare ca a devenit closca, nu trebuie foate multa vigilenta pentru acest fapt. De obicei closca paraseste cuibul doar o data sau de doua ori in decurs de 24 de ore ca sa se hraneasca, sa bea apa si pentru defecatie - mult si urat mirositor. Trebuie sa va asigurati ca aceasta are acces la mancare si apa altfel closca se poate imbolnavi in cazul in care nu bea apa mai mult de 24 - 48 de ore. Poate fi necesar ca aceasta sa fie ridicata cu forta de pe cuibar si sa fie dusa la apa si la mancare.

Desi accesul la apa si mancare trebuie facut astfel incat closca sa depuna cat mai putin efort este important sa rezistati tentatiei de a aseza mancare in cuibar, in caz contrar closca va fi descurajata sa mai plece din cuibar si va incepe chiar sa murdareasca ouale. Pentru a reduce riscurile asociate cu activitatea redusa si a infestarii cu paraziti externi este important sa verificati closca, iar daca este necesar sa-i administrati tratament corespunzator.

Closca poate va slabi, iar creasta ii va arata palida, alte semen ca aceasta isi ignora propriile nevoi nutritionale din timpul clocitului.

Cu putin noroc, 21 de zile mai tarziu closca va fi recompensata cu pui, iar dumneavoastra va veti putea bucura sa vedeti cum mama natura si-a facut datoria si closca isi va creste puii.

Intreruperea starii de clocit

closca cu puiIn cazul in care nu doriti pui, sau ouale gainilor dumneavostra nu sunt fecundate, este necesar sa va descurajati gainile sa devina closti. De indata ce o gaina devine closca este destul de contagios pentru restul. Adunatul oalelor din cuibar este important, dar nu si solutia problemei. Semnele ca o gaina devine closca pot fi subtile la inceput - urmariti acele gaini care petrec din ce in ce mai mult timp in cuibar. Aceste pot devein temperamentale si chiar va vor lovi cu ciocul. Se poate observa ca acestea isi jumulesc cateva pene de pe piept pentru a creste confortul cuibarului.

Pentru a descuraja o closca de la clocit este suficienta de cele mai multe ori blocarea accesului la cuibar si sa i se ia ouale. Pe de alta parte exista closti cu instinct foarte puternic, iar acestea trebuie tinute cateva zile in alt loc, daca este posibil, mai racoros.

Schimbarea mediului ar trebui sa-i distraga atentia de la a sta pe oua toata ziua. Nu intarziati cu intreruperea starii de clocit. Cu cat aceasta intrerupere se face mai tarziu cu atat va dura mai mult ca gaina sa reinceapa sa se oua.

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 
3 Comentarii
  • Cresc soareci a scris la 29.02.2016 01:03:

    Dragos-Ionut, gaiana aia a ta ori trebuie unsa cu ulei, scoate sunete deoarece e ruginita, ori e posedata de ceva necurat. Posibil sa fie canibala totodata, se bate cu ciocul in piept deoarece se crede cea mai tare din cuibar, provenind din parinti campioni pe sate. O alta solutie ar fi sa o tai, sa faci zeama de gaina, si sa o mananci doar la miezil noptii, altfel s-ar putea sa se lege blestemele de tine!!! Cu stima!

    [Răspunde]
  • burlaemil@yahoo.coom a scris la 19.05.2014 17:46:

    am luat pui de,o zisi ratuste tot de,o zi ,iar la o luna puii cantareau 1,400 kg.iar ratustile 2 kg.nu am crezut ce am citit pe internet,dar acum indemn pe toti care au posibilitate sa ia pui de la mag.pui de o zi din pacureri jud.iasi.cu respect emil..

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 03.12.2013 11:11:

    Ma numesc Dragos-ionut am 13 ani si am primit o gaina ...A doua zi a facut un ou si la mancat numi explic.Gaina mea isi da intruna cu ciocul peste piept.Si a treia zi face niste zgomote in fiecare dimineata.Multimesc pentru incelegere

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro