Ciocul pasarilor de companie are nevoie de ingrijire

Ciocul pasarilor de companie are nevoie de ingrijire

cioc de papagalCiocul inseamna mult pentru pasari, iar prin analogie putem spune ca este gura si mainile fara de care nicio pasare nu ar putea supravietui. O pasare sanatoasa implica un cioc sanatos. Ciocul are mai multe intrebuintari decat orice alt segment al corpului pasarilor: hranire, apucat obiecte, catarat, curatat penele, aparare/atac, hranit puii, comunicare, organ tactil. Ciocul e dur astfel incat sa sparga coaja tare a unei nuci sau poate fi delicat astfel incat sa decojeasca un fruct. O ingrijire si o dieta optima asigura sanatatea ciocului, iar pasarile de companie depind de noi sa le asiguram bunastarea.

Anatomia ciocului

Ca si la mamifere, ciocul este alcatuit din doua maxilare: superior si inferior. Componenta osoasa a ciocului este invelita la exterior de un strat cornos, pe baza de cheratina, numit ramfoteca. Cheratina este aceeasi substanta care se gaseste si in unghii si este produs in ficat. De aceea unele probleme de cheratinizare a ciocului la pasari pot avea cauza hepatica. Invelisul maxilarului superior se numeste rinoteca, iar cel al mandibulei poarta numele de gnatoteca.

La nivelul rinotecai se deschid narinele, in apropierea jonctiunei cioc-cap. La papagali mai ales, narinele sunt incorporate intr-o formatiune carnoasa numita ceroma. La perusi ceroma are rol in recunoasterea sexelor. La masculi ceroma este albastruie, iar la femele maro-rozalie. La multe specii de papagali, in interiorul cavitatii narilor se afla o formatiune mica, rotunda, maronie, numita operculum. Nu confundati acest segment anatomic cu vreun corp strain si nu incercati sa il indepartati.

Ciocul pasarilor creste continuu pe toata durata vietii, cam 1-3 mm pe luna. Prin actiunile mecanice efectuate de pasare ciocul reuseste sa se toceasca si sa ramana la o dimensiune optima, naturala. Tomiumul reprezinta marginile taioase ale ciocului, iar comisura este coltul gurii.

Portiunea proximala a ciocului, cea mai apropiata de cap, contine vasele de sange si nervi, aflate sub ramfoteca. Partea distala, spre varful ciocului, nu este vascularizata si inervata, asemeni varfului unghiilor nu poseda sensibilitate.

Papagalii au o abilitate unica in lumea pasarilor: isi pot misca si maxilarul superior, independent de cel inferior.  Aceasta le permite sa apuce si sa sparga nucile mari. In plus, unele specii de papagali au captusit interiorul maxilarului superior (cerul gurii) cu niste creste fine care ofera un ajutor suplimentar perforarii cojilor dure.

In lumea pasarilor exista o multime de morfologii ale ciocului, adaptate modului de hranire si regimului alimentar. Dintre pasarile de colivie, papagalii au ciocul in forma de carlig perfect adaptat pentru spartul nucilor si fructelor. Pasarile din familia cintezelor sau porumbeii au ciocul drept, pentru consumul de seminte si viermisori.

Semnele unui cioc sanatos

Un cioc sanatos permite pasarii sa se hraneasca, sa se ingrijeasca si sa se joace. Eventualele probleme la cioc provoaca disconfort, imposibilitatea de a se alimenta si de aici o suita de alte neplaceri. Un cioc sanatos ar trebui sa fie:

•    neted, fara descuamari, aspect abraziv, denivelari in relief;
•    simetric, cu aliniament perfect al maxilarului superior pe cel inferior (muscatura);
•    fara pete sau zone decolorate;
•    lungime potrivita.

Ingrijire

In conditii normale, ciocul pasarilor nu are nevoie sa fie scurtat de catre noi. Dupa cum spuneam ciocul se scurteaza in mod natural prin contactul cu alimentele sau obiectele dure  cu care vine in contact pasarea.  Papagalii in special, au nevoie de multe jucarii, stinghii de lemn sau palstic dur pentru a-si exersa ciocul. Blocul cu minerale si osul de sepie nu ar trebui sa lipseasca din nicio colivie. Pe langa duritatea lor ideala pentru tocirea ciocului, ele furnizeaza si aportul de minerale si calciu, necesare pastrarii ciocului sanatos si dur.

Analizati in fiecare zi aspectul ciocului pasarii. Pentru orice modificari cereti sfatul medicului veterinar. Depozitele mari de cheratina pot fi indepartate usor prin slefuire cu o piatra rotativa, tot la cabinetul veterinar. Nu incercati sa scurtati ciocul pasarii acasa.

Multe pasari isi accidenteaza ciocul atunci cand, lasate libere prin casa, se loves de suprafete dure (ferestre, podea, ventilator). Supravegheati atent pasarea atunci cand  este lasata sa zboare prin casa, acoperiti ferestrele cu o draperie, indepartati potentialele pericole. Aterizarile esuate pot avea sursa in penajul aripilor si cozii, taiat gresit, nedezvoltat sau nearanjat.

Asigurati o dieta echilibrata, bogata in vitamina A, fructe si legume proaspete, cat mai diversificate. Papagalilor oferiti-le fructe uscate cu coaja tare, insa in cantitate moderata deoarece pot duce la obezitate.

Controalele periodice la veterinar pot preveni agravarea unor afectiuni si va pot imbogatii cu unele sfaturi pretioase.
    
Intr-un articol viitor vom dezbate cateva dintre problemele care pot afecta ciocul pasarilor.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro