Chow-chow – prezentare generală și istoric

Chow-chow – prezentare generală și istoric

Chow-chow este una dintre cele mai vechi rase de câini, analizele ADN demonstrând că se trag direct din lupul gri sălbatic. Rasa se remarcă în lumea canină prin aspectul fizic aparte, ușor încruntat, pufos și mai ales prin limba de culoare albastră.

Limba de culoare neobișnuită și înfățișarea ce aduce cu un ursuleț i-au adus numeroase porecle în țara natală China, însă pentru restul lumii el este cunoscut ca și Chow-chow, nume dat de englezi ambarcațiunilor care transportau mărfuri din Asia și pe care ocazional se aflau astfel de câini. Chow-chow cucerește și prin personalitatea sa: loial, stăpân pe sine, detașat și docil. Unii specialiști îl aseamănă mai mult cu o pisică datorită acestor calități.

Chow - Chow -  Istoric

Fiind o rasă foarte veche, nimeni nu poate afirma cu exactitate cum s-a format. Dovezile arheologice atestă faptul că astfel de câini existau în China acum mai bine de 2000 de ani. Figurine din ceramică și picturi  ce înfățișeaza câini de tipul Chow-chowului datează din anul 206 i.Hr., de pe timpul dinastiei Han. Se spune că un conducător chinez deținea peste 2500 de perechi de câini-leu, pe care îi folosea la vânătoare și de care era foarte mândru.


Inițial, câinii-leu cu limba albastră s-au format în stepele de pe teritoriul Mongoliei și Siberiei, respectiv China de Nord. Pe măsură ce hoardele mongole au cucerit teritoriile din sud, au adus cu ei și acești câini. Se crede că inițial Chow-chow erau folosiți pentru trasul săniilor și pază. Și că unele rase nordice precum Samoyed, Elkhound norvegian, Keeshond sau Pomeranian au strămoși de tipul Chow-chowului.

 


Regalitatea chineză prețuia mult acest câine, care era folosit cu precădere pentru vânătoare, luat urma și aportat păsările, de regulă, dar și alt tip de vânat. Există dovezi că erau utilizați și pentru pază, tras sănii sau mânatul turmelor. În China de la începuturi și în Mongolia, câinii-leu erau considerați o delicatesă în bucătărie, iar blana  și pielea lor erau folosite pentru îmbrăcăminte.

 
Acești câini au ajuns pentru prima oară pe bătrânul continent pe la sfârșitul secolul al XVIII-lea, în Anglia și erau văzuți ca niște curiozități și numiți «Câini sălbatici de China». Popularitatea lor în această țară a crescut atunci când regina Victoria a arătat un interes deosebit pentru această rasă, purtând cu ea peste tot un câine Chow-chow. Primul club britanic al rasei a fost fondat în 1895, iar prima apariție publică a Chow-chowului în America a fost în 1890 la celebra expoziție canină Wesminster. În 1906 rasa Chow-chow este recunoscută oficial de Clubul chinologic american (AKC).

 
Dintre pesonalitățile și persoanele publice care s-au îndrăgostit de această rasă amintim: Sigmund Freud, președintele american Calvin Coolidge, Walt Disney, Martha Stewart și Janet Jackson. Câinele lui Freud, numit Jo-Fi își însoțea stăpânul la fiecare ședință de terapie, deoarece marele Freud credea că patrupedul său posedă un simț special care îl ajută să judece cu acuratețe caracterul pacienților.

Chow  - Chow : Descriere

Chow-chow este un câine de Spitz, de talie medie, cu trup robust și îndesat. Trunchiul se încadrează într-un pătrat. Înălțimea la greabăn este cuprinsă între 46 și 56 de cm, iar greutatea se situează în intervalul 20-30 de kg. Masculii sunt mai mari decât femelele, iar aspectul general oferă indicii precise asupra sexului exemplarului.


Craniul este lat și plat, botul moderat de lung și lat pe toată lungimea lui, nu ascuțit, iar stopul nu foarte pronunțat. Trufa este mare, cu nări bine deschise, de culoare neagră, dar se acceptă și trufa deschisă la culoare la exemplarele crem deschis sau cea în ton cu roba la exemplarele albastre. Urechile sunt mici, erecte, cu vârfurile rotunjite, bine depărtate. Ochii sunt negri, neproeminenți, ovalari, de mărime medie.

Caracteristică rasei este limba neagră-albăstruie. La naștere puii au limba roz, dar pe măsură ce înaintează în vârstă ea se închide la culoare. Și restul gurii (buzele, gingiile, palatul și obrajii) au aceeași nuanță ca și limba. O altă particularitate a rasei sunt membrele posterioare drepte (angulație aproape imperceptibilă) ce determină un mers rigid, ciudat, specific Chow-chowului.

Gâtul este scurt și marcat de o coamă deasă ce oferă animalului un aspect leonin. Coapsele  prezintă pantalonași, iar coada este stufoasă, cu păr lung și este purtată culcat pe spate.

Chow-chow vine în două varietăți de păr: lung și scurt. Mai puțin cunoscută publicului larg, varietatea cu păr scurt se aseamănă mult cu Akita japonez. Ambele varietăți au o roba dublu-stratificată: cu un păr de acoperire mai lung, aspru, ce protejează de intemperii și un subpăr moale, des și lânos ce izoleaza termic. Chow-chow cu păr lung are o blană bogată, deasă și înfoiată pe corp.

Coloritul este solid (nu se acceptă pete albe sau combinații de culori) și cuprinde o gama larga de nuanțe de roșu, negru, crem, scortișoară, albăstrui și mai rar gri.

În articolul chow - chow, personalitate, îngrijire şi sănătate - veţi afla mai multe desprea această frumoasă rasă de câine.
 

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro