Cele mai potrivite rase de câini pentru persoanele cu dizabilități

Cele mai potrivite rase de câini pentru persoanele cu dizabilități

Atunci când soarta este nedreaptă cu unii dintre semenii noștri și le răpesc unul sau mai multe simțuri sau abilități, cel mai bun prieten al omului este acolo să compenseze lipsurile. De mii de ani, câinele a fost alături de stăpânul său și l-a ajutat în multe sarcini de zi cu zi. Câinii nu fac diferențe între oameni, iar devotamentul lor îi îndeamnă să îndeplinească sarcini din cele mai complexe pentru a-și satisface stăpânul. Câinii special antrenați pentru ajutorarea persoanelor cu dizabilități nu mai sunt o curiozitate nici la noi. Atât școlile de dresaj, cât și publicul căruia i se adresează, arată o mai mare deschidere în aceasta direcție.

Unii câini parcurg antrenamente lungi și elaborate pentru a oferi cât mai mult ajutor viitorului stăpân cu handicap. Altii, pur și simplu sunt socializați pentru a oferi companie și alinare celor mai puțin norocoși.

 În funcție de tipul de handicap al viitorului stăpân, câinii sunt antrenați în consecință. Cel mai mult au de învățat câinii destinați persoanelor nevăzătoare. Ei vor purta un ham, la care este atașat un mâner de care se ține stăpânul, iar câinele trebuie să îl ghideze prin agitația orașului și trafic, să-l avertizeze când sunt obstacole sau scări, iar acasă să îi aducă la îndemâna obiectele cerute. Câinii pentru hipoacuzici sunt dresați să își avertizeze stăpânul de existența unor anumite sunete din locuință (sonerie, telefon, alarma de incendiu, strigătul cuiva) și să îl conducă spre sursă. Există și câini special antrenați pentru persoanele cu handicap locomotor, ce au în atribuții împinsul căruțului, aportul unor obiecte, închiderea și deschiderea ușilor, aprinsul luminii ș.a. Dar cel mai important, acești câini știu să ofere dragoste, companie și sprijin emoțional.


Multe tipuri de câini s-au dovedit valoroase în acest domeniu de-a lungul timpului, însă anumite rase s-au potrivit mai bine și s-au afirmat. Câinele însoțitor ideal este de talie medie, sociabil, ușor de întreținut, neagresiv și plăcut celor din jur. Câinii mici se chinuie să ridice obiecte sau să deschidă uși, în timp ce câinii uriași acced mai greu în mijloacele de transport sau nu încap sub mesele de la restaurant. Câinii din rasele  așa-zise «periculoase» pot speria trecătorii și personalul instituțiilor. Acești câini ar trebui să fie ușor de toaletat și îngrijit, să nu solicite prea mult persoana cu handicap. Câinele însoțitor nu trebuie să fie super-protector, dar să fie preocupat de binele și siguranța stăpânului, să fie încrezător în sine și calm, nu dominant sau dimpotrivă prea timid.

Labrador retriever

 



Este un câine echilibrat, foarte inteligent și cu o poftă nemărginită de a-și mulțumi stăpânul. În majoritatea cazurilor, câinele Labrador Retriever este foarte obedient și un elev sârguincios la orice lecție de dresaj. Cu aceste abilități el face față cu brio antrenamentelor sofisticate pentru a deveni câini însoțitori. Este blând, pe placul tuturor și prietenos atât cu alți câini cât și cu persoanele străine. Este robust, sănătos și puternic, putând înfrunta orice situații și condiții de viață. Nu este pretențios la mâncare și nici nu necesită o toaletare laborioasă. Are o privire caldă ce încălzește orice suflet de om. Este rasa cea mai folosită pentru ajutorarea persoanelor cu dizabilități.

Golden retriever


Egalează Labradorul în inteligență și harnicie, dar în plus este mai calm și mai cumpătat. Devotat stăpânului, câinele Golden Retriever ar face orice să îl satisfacă și nu se dă în lături de la nicio sarcină. Este tenace, sociabil, drăgăstos, sensibil și vigilent. Singurul incovenient ar putea fi blana puțin mai lungă decât a Labradorului, ce necesită o periere mai minuțioasă. Însă pentru persoanele cu abilitățile motrice intacte acest lucru poate fi trecut ușor cu vederea.

Ciobănescul german

Eronat catalogat drept un câine periculos, Ciobănescul german este un câine de lucru perfect: motivat, extrem de inteligent și perspicace, atent la detalii și stăpân pe sine. Poate fi dresat să execute cele mai elaborate comenzi și exerciții. Se atașează strâns de stăpân și  îl pune în centrul preocupărilor sale. Tratează cu indiferență străinii sau alți câini, atâta timp cât aceștia  nu prezintă semne de agresivitate. Puterea fizică și personalitatea plăcuta îl fac un câine de companie și însoțitor ideal.

Caniche


Cu precădere varietatea uriașă, câinele Caniche este adesea văzut alături de persoanele cu handicap. Au o înfățișare și o blăniță plăcută, sunt eleganți, delicați și foarte afectuoși. Petrec tot timpul lor lipiți de stăpâni și îi urmează peste tot, încercând să le intre în grații. Se descurcă bine la dresaj pentru că sunt foarte deștepți, atenți, mereu gata să învețe ceva nou. Adoră exercițiile complexe și dau dovada de multă concentrare. Ignoră străinii și alte animale. Se pretează și apartamentelor mai mici și au marele avantaj că nu năpârlesc, fiind potriviți pentru cei alergici. Totuși blana trebuie tunsă și îngrijită regulat.

Beagle

 

 

Zglobii, energici și jucăuși, entuziaștii câini Beagle au mai multe de oferit decât doar bunădispoziție. Cu nasul fin și curajul lor sunt utilizați în foarte multe domenii, de la câini politiști sau detectori de substanțe interzise, până la câini de terapie sau însoțitori pentru persoanele cu handicap. Inteligenți, acești câini sunt și foarte independenți și încăpățânați, ceea ce face ca dresajul să pună unele probleme. Însă educația începută de timpuriu poate aduce rezultate remarcabile în acest sens. Nu sunt agresivi și cuceresc pe oricine. S-ar putea să fie prea energic pentru persoanele vârstnice.

Border collie

Dintr-un top în care se pune accent pe obediență și multă muncă nu putea să lipseasca cel mai inteligent câine din lume: Border collie. Atletic, iscusit, talentat și mai ales dornic de a lucra, Collie excelează ca și câine însoțitor. Învață foarte ușor ce are de făcut, ba chiar reușește să gestioneze singur unele situații limită. Este foarte orientat spre nevoile stăpânului și nu se dă în lături din a-i sări în ajutor.

 
Multe centre și școli de dresaj specializate pe formarea câinilor însoțitori folosesc în programele lor câini de rasă comună sau corcituri. Aceștia sunt foarte muncitori, echilibrați și deștepți și nu ar trebui desconsiderați doar pentru că nu se încadrează într-un anumit standard chinologic. Și la noi, tot mai mulți câini maidanezi cărora li s-a oferit o șansă, excelează la cursurile de dresaj.

 

 
 

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro