Cele mai otrăvitoare broaşte din lume

Cele mai otrăvitoare broaşte din lume

Adesea, in povesti, broastele ascund inlauntrul lor un print, care iese la iveala atunci cand sunt sarutate de vreo printesa inimoasa. Insa printesa nu ar mai fi atat de norocoasa daca ar avea nesansa sa sarute una dintre broscutele de mai jos. Acestea sunt cele mai otravitoare broaste din lume, iar unele dintre ele,  poate cele mai estetice reprezentante ale amfibienilor.

 Broasca otravitoare aurie (Phyllobates terribilis)

 


Este cea mai veninoasa broasca din lume si posibil cel mai otravitor animal din lume.  Un singur individ contine aproximativ un mg de otrava  care are taria sa ucida 10-20 de oameni, 20.000 de soareci sau doi elefanti africani. Gaini si caini au murit dupa ce au venit in contact cu o suprafata pe care anterior a poposit micuta broasca.

Mai este numita si «broasca sageata aurie», intrucat indigenii sud-americani inmuiau varfurile sagetilor in otrava acestei broaste. Traieste in junglele tropicale din Columbia si chiar daca este atat de bine echipata pentru a a tine la distanta pradatorii, se afla amenintata cu disparitia, in principal din cauza defrisarilor.



Otrava extrem de puternica nu are rolul de a ucide prada, asa cum se intampla la serpi de exemplu, ci are scop defensiv, alaturi de coloritul galben viu. O singura specie de sarpe, este partial imuna la veninul broscutei, insa chiar si acesta evita sa o pradeze.

Batrachotoxina pe care o secreta este un alcaloid care impiedica transmiterea impulsurilor nervoase si duce la paralizie, ulterior la stop cardiac. Secretul cocktailului mortal sta in alimentatie: broascuta consuma furnici si anumite specii veninoase de gandaci care reprezinta materia prima. Broastele aurii crescute in captivitate si care sunt private de aceasta dieta nu sintetizeaza otrava.
 
Broasca otravitoare vargata (Phyllobates lugubris)

 



Sau «lovely poisen frog», este nativa din Costa Rica, Panama si Nicaragua si face parte din acelasi gen (Phylobates) ca si broascuta de mai sus, desi nu este atat de veninoasa ca surata aurie. Otrava sa, catalogata ca Pumilitoxina A provoaca contractii musculare prelungite care se soldeaza in final cu oprirea respiratiei si a inimii. Si ea este amenintata de pierderea habitatului.

Broasca-maimuta (Phyllomedusa bicolor)

 


Zisa si broasca uriasa de copac, poarta aceste nume intrucat sta cocotata in coronament la inaltimi mari.  Traieste in jungla amazoniana, iar otrava ei este diferita de cea a celor de mai sus. Populatii locale o folosesc pe post de halucinogen natural, deoarece te trimite intr-o stare de inconstienta periodica, iti accelereaza baile inimii si respiratia si te imbolizeaza. Veninul ei e folosit de samani pentru a intra in transa si a comunica cu spiritele padurii si ale stramosilor. In urma cu zece ani, veninul sau a fost intens studiat, iar anumiti compusi folositi pentru a gasi un leac pentru SIDA sau cancer.

Broasca otravitoare albastra (Dendrobates azureus)

 



Vine din nordul Braziliei si sudul Surinamului si poate fi usor recunoascuta dupa coloritul albastru azuriu cu pete negre. Pe membre, albastrul este mai inchis. Masoara doar 4,5 cm, dar este extrem de periculoasa pentru oricine o atinge. Caracterisitca lor este pozitia cocosata atunci cand se afla in repaus. Femelele sunt mai mari decat masculii.
 
Broasca cu spate rosu (Ranitomeya reticulate)

 



Este o broscuta arboricola insectivora care nu masoara mai mult de 2 mm. Aspectul sau fizic avertizeaza pradatorii sa ste la distanta: tot spatele amfibianului este imbracat intr-o mantie de culoare rosu aprins. Otrava sa este o Pumilotoxina C care are aceleasi efecte enumerate si mai sus: contractii musculare si stop cardiac. Este originara din Peru si Ecuador si traieste in jur de 10 ani.

 
Broscuta capsuna (Oophaga pumilio)

 


   
Este frumos colorata intr-o multime de nuante de rosu aprins cu sau fara pete de culoare neagra sau pantalonasi albastrui. Traieste in padurile umede premontane din Puerto Rico, Nicaragua sau Panama, dar poate fi intalnita si pe terenurile agricole bine irigate, fapt ce o face periculoasa pentru om. Masoara doar 2-3 cm, iar veninul ei nu este atat de puternic ca cel al broastelor din genul Phyllobates, insa produce unele reactii neplacute la contact (arsuri, umflaturi, usturime).
 

Broasca fantasma (Epipedobates tricolor)

 

 


Nu masoara mai mult de 4 cm, dar are capacitatea sa ucida un om. Otrava secretata de ea este de 200 de ori mai puternica decat morfina. In fapt, oamenii de stiinta incearca sa foloseasca anumiti compusi din veninul sau pe post de calmante sau stimulante cardiace. Avantajul ei in fata morfinei este ca nu da dependenta. Broasca traieste in padurile tropicale din Bolivia.

 
Broasca vopsitor (Dendrobates tinctorius)

 



Este printre cele mai marisoare broaste otravitoare sud-americane, daca putem spune asa, desi masoara doar 5 cm. Traieste in Guyana si Surinam si are un colorit patat cu diverse nuante de galben , albastru sau verde si pete mari negre. Numele sau vine de la o intrebuintare a otravii ei. Indigenii frecau pielea puilor de papagal cu aceste broscute, iar rezultatul era un penaj multicolor la maturitate.
 

Autor: Nicolae Hasegan

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro