Ce nu stiati despre caraselul auriu!

carasul auriuNu exista in acvaristica pestisor mai cunoscut decat caraselul auriu. Popular, acest tip de caras este adesea asociat cu "pestisorul auriu" din anecdote. Si are toate motivele sa fie asa. Coloritul  portocaliu metalizat transforma acest peste intr-o adevarata podoaba in orice tip de acvariu. Chiar daca oricine il recunoaste si a interactionat macar o data cu el, multe mai sunt de spus despre acest extraordinar peste de acvariu. Mai jos va vom oferi cateva curiozitati adunate din culisele crescatorilor si impatimitilor acestui adevarat animal de companie.

- Pestii aurii sunt tinuti  pentru companie de mai bine de 1000 de ani. Istoria lor in materie este strans legata de China, unde crescatorii de carasi viu colorati erau foarte apreciati.

- In prezent, se spune ca acesti pesti sunt cele mai populare animale de companie, regasindu-se in mai multe case decat cainii sau pisicile.

- Caraseii traiesc in medie 10 ani, insa exista multe exemplare care depasesc si 20 de ani. Cel mai longeviv caras auriu inregistrat a ajuns pana la varsta de 43 de ani.

- Caraseii aurii fac parte din familia crapului, cea mai apropiata rudenie fiind crapul KOI. Numele stiintific al speciei este Carassius auratus.

- Exista peste 500 de specii de carasi aurii in lume.

- Inca mai exista exemplare salbatice. Acestea traiesc in lacuri, iazuri, balti, dar si in ape curgatoare. Au colorit mai estompat decat speciile reproduse in captivitate.

- Traiesc in ape tropicale si subtropicale cu temperaturi cuprinse intre 5o Celsius si 30o Celsius. Totusi cel mai bine se simt in ape mai reci: 18o- 22o Celsius. pH-ul ideal este de 7.5.

- Carasii pot supravietui peste iarna intr-un iaz inghetat, cu conditia sa aiba suficient oxigen sub apa. Organismul lor isi incetineste functiile pe masura ce temperaturile scad, iar primavara cand se incalzeste afara ii veti gasi inotand din nou.

- Exista multe conceptii eronate despre carasii aurii. Una din ele spune ca ei nu au memorie. Se credea ca un caras poate fi tinut intr-un bol intrucat el nu isi mai aminteste traseul parcurs dintr-o parte intr- alta si atunci nu se plictiseste. Studiile efectuate arata ca unele exemplare au o memorie excelenta,  testul labirintului oferind rezultate surprinzatoare.

- Despre carasei se spune ca nu sunt pretentiosi. Perfect adevarat, insa asta nu inseamna ca nu necesita atentie si indeplinirea unor conditii esentiale pentru o buna dezvoltare. In primul rand necesita spatiu. Imaginea clasica de peste in bol este gresita si nu face decat sa taie firul vietii a multor pesti. Pentru a se dezvolta corect si a creste in dimensiuni un caras tanar necesita cel putin 40- 50 de  litri. Pe masura ce creste spatiul trebuie suplimentat.

- O alta conceptie falsa, asociata „pestelui in bol” este aceea ca solitudinea este pe placul carasului auriu. In fapt, caraseii sunt pesti foarte sociabili care in natura traiesc in grupuri. Pentru a avea un peste fericit oferiti-i macar un partener de acvariu. In acest caz pentru un cuplu de pesti maturi veti avea nevoie de aproximativ 200 de litri de apa.

- Carasii aurii sunt renumiti pentru apetitul exagerat. Au tendinta sa manance mai mult decat le este necesar. Un peste supraalimentat se va „rasturna”. Daca va vedeti carasul auriu  viu dar cu burta in sus, nu va panicati, insa data viitoare hraniti-l mai putin.

- Pentru ca mananca mult, excreta mult. Pregatiti un sistem de filtrare eficient pentru acvariu. Carasii aurii fac mult deranj in acvariu.

- Carasii vad colorat, avand un spetru mai larg decat multe alte animale.

- Nu au stomac! Poate fi motivul pentru care simt mereu nevoia de a manca.

- Pot recunoaste formele si sunetele. Pot distinge figurile umane.

- Multi stapani de carasi afirma ca acestia ii recunosc atunci cand se apropie de acvariu. Sunt printre cei mai blanzi pesti de acvariu.

- Solzii sunt transparenti. Culoare este data de catre pielea pigmentata. Carasii se pot bronza asemenea noua. Acesta este motivul pentru care pestii din iazuri apar mai inchisi la culoare. Cei tinuti la intuneric au tendinta sa devina albiciosi.

- Se reproduc primvara in natura si aproape oricand in captivitate. Dupa imperecherea cu masculul, femela depune sute de oua, pe toate suprafetele din acvariu. Dupa 24-48 de ore puii vor ecloza.

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro
 

4 Comentarii
  • Corralliah a scris la 04.09.2015 18:07:

    Am 5 carasi aurii, Carasica, Fishy, Krysstall, Corrall și Mandarin. Stau intr un acvariu de 80 la si se înțeleg foarte bine. Pe lângă carasi, mai am si 2 sanitari, Sanny și Lipicell și lângă ei am un bol cu o beta albastra

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 29.12.2013 01:18:

    Pot pune carasii aurii cu guppy? Va rog mult,am nevoie raspuns.

    [Răspunde]
  • Daria a scris la 07.03.2016 20:08

    Nu.Este absolut ridicol.Carașii fac multa mizerie.2)Ei sunt pesti de apa rece iar guppy de apa calda.

  • Anonim a scris la 19.02.2013 22:28:

    Am o intrebare.Detin in acest moment un acvariu de aproximativ 25-30 de litri cu incalzitor filtru de aer tot ce e nevoie.Am 2 carasei aurii si 2 Molly.Aceste 2 specii se potrivesc?sau ar trebuii sa mai cumpar cate unu din fiecare specie?Sau cu ce specii sar mai potrivii?As dorii sa am un numaru nu mai mare de 6 pesti deoarece spatiul este destul de mic si doresc a fii totul bine pentru acestia!!!

    [Răspunde]
  • Anonim a scris la 03.02.2013 08:18:

    Se poate pune si apa de la canal sau intai se fierbe apa?

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro