Ce le-a salvat pe păsări, atunci când dinozaurii au pierit

Ce le-a salvat pe păsări, atunci când dinozaurii au pierit

13.11.2014

Noi studii lansează ipoteza conform căreia forma şi alte caracteristici ale ouălor explică, parţial, faptul că strămoşii păsărilor au supravieţuit evenimentului catastrofal care a dus la extincţia dinozaurilor şi a altor grupuri de vieţuitoare, acum 65 de milioane de ani.

Un grup de cercetători a analizat proporţiile geometrice ale ouălor începând din Era Mezozoică şi până azi, adică în ultimii 250 de milioane de ani.

Înainte de extincţia de acum 65 de milioane de ani, la grupul care a supravieţuit extincţiei – strămoşii păsărilor actuale - ouăle prezentau diferenţe notabile faţă de ouăle celorlalte grupuri înrudite. 


Dar forma ouălor este, spun autorii studiului, doar „o mică piesă din acest puzzle” - enigma evolutivă reprezentată de supravieţuirea strămoşilor păsărilor atunci când rudele lor au pierit. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în Royal Society - Open Science.

Analizele arată că ouăle păsărilor străvechi din Mezozoic erau alungite şi mult mai simetrice decât sunt azi ouăle păsărilor; de asemenea, erau mai poroase decât ar fi fost de aşteptat având în vedere mărimea lor.

Studiind un număr mare de ouă fosile, autorul principal al studiului, dr. Charles Deeming, de la Lincoln University, Marea Britanie, a constatat că ouăle depuse după evenimentul care a dus la dispariţia dinozaurilor (acum 65 milioane de ani) sunt practic identice cu cele ale păsărilor de azi. În schimb, ouăle mezozoice erau foarte diferite de acestea, sugerând că erau mai apropiate de cele ale teropodelor strămoşi ai păsărilor decât de cele ale păsărilor moderne.

Teropodele erau un grup de dinozauri carnivori, incluzând şi cei mai mari prădători care au dominat planeta în Jurasic şi Cretacic (precum T. rex).

O ramură a acestui grup, teropodele aviene, a dat naştere, în cele din urmă, păsărilor.

Dar, deşi caracteristicile oului ar fi putut avea un rol în faptul că acest grup a scăpat de extincţia de la sfârşitul Cretacicului, cum anume s-a manifestat acest rol nu se ştie cu precizie, iar supravieţuirea teropodelor aviene rămâne în continuare o enigmă.

E posibil ca supravieţuirea să fi fost legată şi de comportamentul acestui grup, spune dr. Deeming. „Bănuiesc că păsările de tip modern au supravieţuit extincţiei datorită faptului că foloseau incubaţia prin contact - care predomină azi în rândul păsărilor -, că îşi construiau cuiburi şi stăteau pe ouă, în timp ce păsările mai primitive îşi îngropau ouăle, la fel ca strămoşii lor teropozi, ouăle fiind astfel potenţial mai vulnerabile.”

Gary Kaiser, biolog în cadrul Royal British Columbia Museum din Canada, spune că forma ouălor era cu siguranţă importantă, ca şi alte aspecte legate de înmulţirea prin ouă.  

„Ştim că unii dinozauri îşi cloceau ouăle, dar ştim, din analiza structurii fine a oaselor, şi că puii lor erau mici şi aveau nevoie de o perioadă lungă de timp pentru a atinge talia adultă. Un ritm de reproducere lent sau reproducerea după o perioadă lungă de timp ar fi putut fi genul de problemă care să fi dus la extincţia dinozaurilor.”

Sursa: BBC
 

Autor: Iulia Albi

2 Comentarii
  • Vic a scris la 14.11.2014 15:52:

    Eu zic ca pasarile au supravietuit pentru ca erau mai mici, mai adaptabile si au gasit ce sa manance dupa cataclism, pe cand dinozaurii nu. Simplu ca buna ziua.

    [Răspunde]
  • ion a scris la 14.11.2014 15:22:

    Locuri de munca ! Baza: contract legal! NU este MLM si nici joc piramidal! Cautam operatori online care pot castiga cel putin 300 de dolari lunar, muncind doar 3 ore pe zi Pentru detalii, trimiteti textul "Info" la adresa de email: digitartpromo@yahoo.com

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro