Ce îi determină pe câini să-i placă pe unii oameni, iar pe alţii nu

Ce îi determină pe câini să-i placă pe unii oameni, iar pe alţii nu

Înţelegerea problemei „Ce îi determină pe câini să-i placă pe unii oameni, iar pe alţii nu”, este mult mai complexă decât s-ar părea, la prima vedere.

De la modul în care arătăm, până la tonul vocii şi la modul în care ne comportăm cu cei din jur – toate aceste aspecte fac diferenţa. Şi, aşa cum în cazul oamenilor primele secunde contează, atunci când îşi formează o părere despre celălalt, nici pentru câini lucrurile nu stau deloc diferit.

Aşadar, ce face ca un câine să placă pe anumiţi oameni, iar pe alţii nu:

Faţa persoanei respectiv

Deşi poate pentru noi nu este evident, atunci când un câine întâlneşte o persoană nouă alături de care trebuie să petreacă mai mult timp, îi studiază faţa, pentru a-i citi emoţiile. Şi mai curios de atât este că ei se uită mai mult la partea stângă a feţei, fiind conştienţi parcă de faptul că emoţiile sunt mai bine exprimate acolo, decât în partea dreaptă. Pentru cei care nu ştiu, emoţiile se exprimă mai uşor pe partea stângă decât pe dreapta, şi asta pentru că partea dreaptă a creierului uman “simte” emoţiile mult mai puternic decât partea stânga care este rece, logică şi analitică; iar partea dreaptă a creierului controlează muşchii din partea stânga a fetei, emoţiile şi stările fiind mult mai expresive pe această parte.  Tot partea dreaptă a creierului este rezervor de configuraţii faciale şi prin urmare le creează mult mai eficient.

Modul în care acea persoană interacţionează cu ceilalţi oameni

Câinele este foarte atent la modul în care oamenii interacţionează între ei. Aşa că dacă ne întrebăm dacă un câine ne va placea sau nu, ar trebui să ştim că la baza deciziei va sta modul în care noi ne comportăm în special cu stăpânul lui. Un experiment condus de japonezi a demonstrat că patrupezii canini au refuzat să primească mâncare de la actorii incluşi în joc care refuzaseră anterior să le ajute stăpânii, atunci când aceştia avuseseră nevoie. În schimb, actorii care au oferit o mână de ajutor s-au putut apropia mult mai bine de câini, reuşind să le dea mâncare din prima încercare.

Iar această metodă funcţionează şi invers

Câinii evaluează anumite persoane în funcţie de modul în care stăpânii lor se comportă cu ele. Altfel spus, dacă stăpânul vă place, sunt şanse mari să vă placă şi patrupedul. Acest timp de comportament se numeşte referinţă socială, iar oamenii îl adoptă, inconştient, chiar de când sunt în pântec.

Limbajul trupului

Câinii sunt capabili să citească mult mai uşor limbajul trupului decât oamenii. Aşa că, dacă ştiţi că patrupezii canini nu sunt pe placul vostru, sunt şanse mari ca ei să îşi dea seama de acest lucru şi să nu vă placă, la rândul lor. Dacă ştiţi, în schimb, că îi iubiţi, comportaţi-vă natural. Vor vedea asta cu siguranţă şi vă vor oferi drept recompensă un comportament afectuos.

Tonul vocii

Poate că reuşiţi să vă apropiaţi de patruped comportându-vă frumos cu el şi cu stăpânul, dar mai sunt câţiva factori de care câinele va ţine cont, atunci când va veni vorba despre a vă iubi sau nu. Printre aceştia se numără tonul vocii. Câinii au un sistem mult mai bine pus la punct decât oamenii de a descifra intenţiile celorlalţi din tonul vocii, aşa că nu îi putem păcăli: ne simt imediat, din voce!

Mirosul

Când vine vorba de mirosuri, familiar e cel mai bun. Un studiu desfăşurat la Universitatea Emory susţine că nucleul caudat, acea porţiune a creierului asociată cu emoţii pozitive atât la oameni, cât şi la animale, se activează în cazul câinilor mai ales atunci când simt un miros familiar. Aşa că, deşi câinele poate nu vine să vă lingă de prima dată cum intraţi în casă, sunt şanse mari ca a doua sau a treia oară să o facă, dacă v-a plăcut.

Felul câinelui – dreptaci sau stângaci

Aşa cum există şi oameni dreptaci, şi stângaci, există şi câini care îşi folosesc mai mult o lăbuţă, în detrimentul celeilalte. Aşa că ţineţi minte: dacă patrupedul este stângaci, sunt şanse mai mari să nu vă placă;  şi asta pentru că, în general, câinii stângaci sunt mai predispuşi să dezvolte comportamente agresive faţă de străini. Şi nu este deloc ilogic, dacă este să ne gândim că partea stângă a corpului este controlată de emisfera dreaptă a creierului, responsabilă în general de stocarea emoţiilor şi amintirilor negative.

Istoria câinelui

Şi locul din care provine câinele este important. Dacă el a fost crescut în adăposturi sau pe străzi, este mai predispus la comportamente negative, lucru deloc de condamnat. Patrupedul cu siguranţă a dezvoltat o fobie faţă de străini, din cauza traumelor prin care a trecut.

Sursa: Cuteness

Foto: Gentle Dog, David Dadi


Autor: Iulia Albi

1 Comentarii
  • cititor cod a scris la 20.05.2017 20:09:

    Cred cu tarie ca animalele au un coeficient foarte mare de inteligenta si inteleg lumea exterioara foarte bine ca drept dovada se comporta ca atare. https://www.itdepot.ro/cititoare-coduri-de-bare-228

    [Răspunde]
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
  • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
    Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

    În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

    CITEŞTE
  • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
  • Pedigree Teacup Maltese Puppies
    Pedigree Teacup Maltese Puppies

    Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

    audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • DONEZ broasca testoasa

    Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

    mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pierdut caine lup negru
    Pierdut caine lup negru

    Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

    dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
  • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
    Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

    2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

    pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
    Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro