Cât de mult trăiește o broască țestoasă?

Cât de mult trăiește o broască țestoasă?

Răspunsul la întrebarea cât de mult trăiește o broască țestoasă este destul de neclar. Cu toate acestea, dacă sunteți părintele unei astfel de broscuțe, ar trebuie să știți că micuța poate trăi până la patru decenii.

„În majoritatea cazurilor, multe dintre speciile de broaște țestoase acvatice – cum ar fi țestoasa de apă cu tâmple roșii și broasca țestoasă pictată -  trăiesc cam 40 de ani”, explică dr. Mark Mitchell, cercetător și profesor de zoologie la Universitatea din Illinois. „Teoretic, ar putea trăi chiar și mai mult, dar nu se știe exact care este recordul înregistrat”, a continuat el.

Alte specii de broaște țestoase, cum ar fi broasca țestoasă africană (Sideneck) și țestoasa hartă, trăiesc aproximativ 25 de ani. Pe de altă parte, broasca țestoasă cutie – care este interzisă ca animale de companie în peste 20 de state– poate trăi până la 100 de ani (sau 40-50 în captivitate).

În trecut, însă, speranța de viață a broaștelor era cu 4-5 ani mai mică decât în prezent, din cauza condițiilor precare în care erau ținute.

„În trecut, oamenii doar le țineau în casă, la temperatura camerei. Fiind un animal ectoterm (temperatura corpului îi este reglată de mediul înconjurător), ele își pierdeau apetitul și se chinuiau să rămână în viață. În plus, erau mult mai predispune la infecții”, povestește Mitchell.

O dietă prost-aleasă și iluminarea improprie sunt factori care afectează durata vieții.

De ce trăiesc broaștele țestoase atât de mult?

Durata lungă de viață a broaștelor țestoase pare a fi un mister.  Cu toate acestea, unul dintre elementele care joacă un rol major în influențarea speranței de viață este metabolismul încet, care le permite să proceseze bolile sau îmbătrânirea la o rată diferită de păsări sau de alte animale domestice, dar și să trăiască mai mult timp fără apă și fără mâncare. În plus, și faptul că, în mediile naturale, multe dintre specii hibernează (devin inactive) din octombrie până în martie sau aprilie, le ajută extrem de mult la prelungirea vieții. În acele perioade, broaștele acvatice pot trăi sub apă mai multe luni, fără acces la oxigenul din aer, lucru despre care specialiștii consideră că le ajută la eliminarea stresului.

Cum să îți ajuți broasca țestoasă să trăiască mai mult?

Dacă vreți ca broasca țestoasă să trăiască mai mult timp, atunci trebuie să vă preocupați de îngrijirea ei. Importantă este, în primul rând, temperatura apei. Aceasta ar trebui să varieze între 25 și 28 de grade C.

Pe lângă temperatura potrivită, broaștele țestoase mai au nevoie și de o sursă de lumină ultravioletă, care să genereze razele UVA și UVB, dar și de un mediu calm, liniștit, care să nu le streseze. În plus, specialiștii recomandă și un filtru de apă, eficient pentru eliminarea toxinelor.

Dieta joacă un alt rol extrem de important: se recomandă combinarea mâncării din comerț, special creată pentru broaștele țestoase, cu ierburi precum salata sau frunzele verzi de păpădie. Din când în când, se recomandă și râme, viermi mici, creveți sau alte nevertebrate acvatice. În funcție de spece, cerințele nutritive pot varia. 

Sursa: Pet md

Foto: Hepta.ro


Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • Un câine a salvat de la moarte zeci de nuntaşi în Nigeria. Ce a făcut când o femeie se pregătea să se arunce în aer
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro