Cât costă un costum spaţial pentru câini

Cât costă un costum spaţial pentru câini

Deja nu mai este deloc ciudat ca stăpânii de animale să îşi îmbrace patrupezii în cele mai neobişnuite hăinuţe şi poate nu ar trebui să ne mirăm deloc dacă deja se găsesc echipamente pentru ca ei să zboare în spaţiu.

Despre ce vorbim? Despre un costum spaţial pentru câini, creat în anii 1950 în fosta Uniune Sovietică, estimat la 8.000 de euro. Acesta va fi pus în vânzare într-o licitaţie care va avea loc pe 13 septembrie, la Berlin.

Costumul, însoţit de un tub de oxigen, este realizat dintr-o ţesătură specială, fabricată din bumbac, nailon, aluminiu şi cauciuc.
Potrivit presei internaţionale, costumul ar fi putut fi utilizat de Belka sau Strelka, cei doi câini folosiţi de sovietici în timpul pregătirilor pentru misiunea spaţială Koralb-Sputnik 2.În catalogul casei organizatoare se afirmă: "Costumul spaţial canin poate fi ajustat în funcţie de mărimea câinelui, la nivelul trunchiului şi al picioarelor, prin câteva sfori. Există şi un inel în partea din faţă, pe care se ataşează casca. Tubul de oxigen este prins de partea inferioară a costumului. Acesta a fost fabricat de RSC Energia, cel mai mare producător rus de vehicule spaţiale şi componente pentru staţiile spaţiale".

Costumul este însoţit de eticheta "T-1, 1 şi I/X-61", fapt care îi determină pe experţi să afirme că a fost utilizat. Un număr foarte mic de câini au supravieţuit în cadrul testelor spaţiale sovietice, iar costumul în cauză, care are dimensiunile de 28 x 10 x 21 centimetri, se află într-o stare bună de conservare.

Americanii au folosit cimpanzei pentru a studia efectele gravitaţiei, în timp ce fosta URSS a folosit câini, întrucât aceştia pot fi dresaţi cu uşurinţă pentru a rămâne nemişcaţi pentru perioade îndelungate.

Câinii au avut un rol cheie în explorarea spaţială de către oameni, iar o serie de costume presurizate au fost concepute pentru aceste animale în anii 1950, cu scopul de a testa efectele pe care le au asupra lor lansările de nave spaţiale, efectuate la viteze foarte mari.
În anumite teste, câinii erau legaţi în interiorul unor mici capsule care erau lansate până la altitudinea de 80 de kilometri, de la care reveneau pe Terra cu ajutorul unor paraşute.

Laika, celebra căţeluşă sovietică, a devenit primul animal care a ajuns pe orbita Terrei în 1957, însă, din păcate, a murit din cauza stresului şi a supraîncălzirii capsulei în timpul acelei misiuni.

Totuşi, Belka (veveriţă) şi Strelka (săgeată) s-au întors în siguranţă pe Terra în 1960, după ce au petrecut o zi întreagă în spaţiu. Cei doi câini au fost însoţiţi în acea misiune de un iepure, 42 de şoareci, doi şobolani, muşte şi câteva plante. Acestea au fost primele vieţuitoare terestre care au ajuns pe orbită şi s-au întors vii la sol.

Strelka a avut apoi şase pui cu Pushok, unul dintre câinii implicaţi în testele desfăşurate la sol.

Unul dintre puii lor, Pushinka (Pufoasa), a fost oferită fiicei preşedintelui american John F. Kennedy, Caroline, de Nikita Hruşciov.

Ulterior, parcă dorind să reflecte un uşor dezgheţ între cele două super-puteri din timpul Războiului Rece, Pushinka a avut la rândul ei patru pui cu Charlie, unul dintre câinii familiei Kennedy. Preşedintele american de atunci, JFK, obişnuia să glumească adresându-se celor patru pui cu apelativul "pupniks".

 


 

Sursa: Mediafax. Daily Mail

Autor: Iulia Albi

0 Comentarii
mai multe life.ro
mai multe Ştiri / Evenimente
 • Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el
  Un câine s-a întors acasă după patru ani în care nimeni n-a ştiut de el

  În 2013, Molly, un ciobănesc german din Carolina de Nord, a plecat de acasă împreună cu cel mai bun prieten al său, un căţel din curtea vecină.

  CITEŞTE
 • A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto
  A riscat pedeapsa cu închisoarea, pentru a salva un pui de urs care era pe moarte - Galerie foto

  Fotograful Corey Hancock, din Oregon, a găsit în timpul unei excursii montane un pui de urs care trăgea să moară.

  CITEŞTE
 
X
Citeste mai mult»
 • Pedigree Teacup Maltese Puppies
  Pedigree Teacup Maltese Puppies

  Avem o grămadă frumoasă de pui maltezi. Calitate excelentă cu ochi mari negri. Sărut de Ch. Sammy și barajul este G-Champion, care este însoțit de mulți campioni în pedigree. Acum, luând un depozit pentru acești copii adorabili. Curente pe toate vaccinuri

  audreyprior3@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • DONEZ broasca testoasa

  Donez broasca testoasa in varsta de 4-5 ani. Este destul de mare ca si dimensiuni deja - cat o palma. Nu ii pot oferi conditiile necesare unui trai bun si sta mai mult singura. Nu ma pricep la acest tip de animal si mi-as dori sa o preia cineva care o poa

  mail.alexagombos@gmail.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pierdut caine lup negru
  Pierdut caine lup negru

  Pierdut caine lup negru,mascul, talie mare,varsta 8 ani,se afla sub tratament, zona Gara de Est - Obor, Sect.2, Bucuresti. Este microcipat. Data disparitiei 27.05.2017. Ofer recompensa! Tel.:0722.68.88.36 / 0752.17.79.19; email: dragosion1977@yahoo.com

  dragosion1977@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
 • Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi
  Pisoiasi Norocei nascuti pe 1 apr educati la litiera scumpi si jucausi

  2 Puiuti de 2 luni, scumpi si dragastosi, ingrijiti si curatei crescuti in casa - Blackie si Costi, deparazitati, educati - invatati sa-si faca nevoile la litiera, pufosi si mancaciosi cauta un stapan/o stapana la fel de iubitoare si grijulie

  pavilic@yahoo.com Postat la 14/06/2017 11:11
  Categoria: Oferte
x
Aboneaza-te la newsletterul Zooland.ro